Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Na 6. bijenalu kazališnog plakata u Varaždinu izlaže se izbor od 50 plakata, dvadesetak autora i za isto toliko kazališta iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske. Iznimno, na 6. bijenalu žiri je dodijelio nagradu za najbolji plakat jednakopravno Danijeli Grgić iz Ljubljane, za plakat Ivanov SNG Ljubljana i Aljoši Bagoli za plakat Pohujšanje v dolini šentflorjansk, SNG Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko i Cankarjev dom Ljubljana.

Otvorenje izložbe je 27. studenoga 2019. u 18 sati, u Varaždinu, zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (Velika koncertna dvorana), a biti će otvorena do 10. prosinca 2019. Izbor najboljih plakata sa svih dosadašnjih bijenala biti će izložen u galeriji Zlati ajngel u Varaždinu (otvorenje 10. siječnja 2020.)

Bijenale kazališnog plakata u Varaždinu utemeljeno je 2009. godine. Na pet dosadašnjih izložbi izlagali su deseci dizajnera, a svojim plakatima zastupljena su brojna kazališta iz svih zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije. Stotine plakata reproducirano je u katalozima. Katalozi su dragocjeni jer dokumentiraju jednu vrstu dizajna vezanu uz kazalište; oni služe kao informacija autorima, kazalištima za usporedbu i vrijednosnu orijentaciju i, ne na posljednjem mjestu, onima koji istražuju dizajn. Bijenalne izložbe se takoreći ne skidaju, nego “žive” dalje putem kataloga.

Pregledom kataloga dosadašnjih izložbi možemo zaključiti da, u razdoblju koje obuhvaća otprilike drugu dekadau 21. stoljeća, kazališni plakat nije samo medij komunikacije već i umjetnost. Ostvarenja reprezentativnih autora na našem Bijenalu pripadaju ponajboljima na tom području u Europi i Svijetu. Ipak, takve dizajnere angažira relativno manji broj kazališta.

Bijenalne izložbe nisu bile antologijski izbor plakata; izlagani su vrhunski plakati kao i oni manje vrsni. Upravo to omogućuje uspoređivanje i da najbolja ostvarenja budu mjerilo vrijednosti onima koji u kazalištu vode brigu o plakatu. Po pravilu, postoji međuovisnost između vrijednosti plakata nekoga kazališta i njegovih umjetničkih dosega na pozornici.

 

Napišite komentar: