Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Sezona 2022./23.

1. Ivana Guljašević / Vesna Kosec-Torjanac: Krokodil Marko
Redatelj: Dubravko Torjanac
Premijera: 11. rujna 2022.

Tekst je napisan po motivima slikovnice Ivane Guljašević, Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom. Publika će, zajedno s Markom, proputovati svijet, upoznati geografske raznolikosti i njihove specifičnosti, kao i stanovnike koji tamo žive: devu, orla, kita, pingvina…, sve kako bi pronašao najljepše mjesto na svijetu koje će mu biti dom. Treba poštovati tuđe, ali voljeti svoje, ne treba slušati druge, nego imati svoje mišljenje, tražimo ljepotu drugdje, a ne vidimo je u svojoj sredini, samo su neke od poruka predstave koja na duhovit način prikazuje likove u šarolikosti njihovih karaktera uvjetovanih mjestom u kojem žive, jezikom koji govore i k tome virtuoznom glumačkom igrom i animacijom Marka Cindrića, Filipa Eldana i Nikše Eldana.

Maštovitu scenografiju za uprizorenje teksta Vesne Kosec-Torjanac osmislio je i izradio Ivan Duić, ujedno i kreator lutaka, a glazbom začinio skladatelj Vid Novak Kralj, sve pod redateljskom palicom Dubravka Torjanca.

 

2. George Feydau: Buba u uhu
Redateljica: Snežana Trišić
Premijera: listopad 2022.

Georges Feydeau veliki francuski komediograf i majstor vodvilja, nasljednik je “kralja vodvilja” Eugènea Labichea, ali na stanovit način i samoga Jeana-Baptistea Poquelina, poznatijega pod imenom Molière. Otkačeno duhovite i virtuozno napisane Feydeauove tekstove obožava publika u cijelome svijetu, pa predstavljaju čvrsta uporišta svih ambicioznijih suvremenih kazališnih repertoara. Njegovo je kazalište blisko farsi, prepuno bučne komike, nevjerojatnih zapleta i apsurda. Vrijednost opusa je u strogoj logici, vrtoglavoj brzini promjena, ali i smislu za pojedinca.  Buba u uhu, komad u 3 čina,  spoj bulevara i visoke umjetnosti prvi je put izveden 1907. uz nezapamćen uspjeh i kod publike i kod kritike. Radi se o možda najcrnjoj i najporaznijoj autorovoj kritici njegovih suvremenika i društva što je poznaje svjetska dramaturgija.

 

3. Missy Mazzoli: Životi i smrti Isabelle Eberhardt
Redateljica: Livija Pandur
Premijera: studeni 2022.

Mazzolijeva opera temelji se na biografiji Isabelle Eberhardt (1877.-1904.), intrigantne figure koja je tijekom svog kratkog života nemilosrdno izazivala  očekivanja svog vremena. Isabelle Eberhardt je bila istraživačica i spisateljica koja je napustila udoban aristokratski život radi nomadskog života u sjevernoj Africi. Bila je oslobođena individua koja je odbacila konvencionalni europski moral i kritički se odnosila prema svijetu strogo naglašenih rodnih uloga. Postavljanje opere o protagonistici koja je uzor borbe za žensku poziciju posebno je važno u vremenu u kojem se sve češće dovode u pitanje stečena ženska prava i uspostavljaju novi oblici intimne i društvene represije.

 

4. Orašar
Redatelj: Paolo Tišljarić
Premijera: prosinac 2022.

Orašar i mišji kralj umjetnička je bajka koju je 1816. godine napisao veliki njemački romantičarski pisac Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Poslužila je kao inspiracija za jedan od najpoznatijih i djeci najomiljenijih svjetskih baleta, koji u božićno doba ne silazi sa svjetskih pozornica, kao i za brojne književne i filmske adaptacije. Naša se predstava u u verziji Lade Kaštelan i režiji Paola Tišljarića, na nov i neobičan način igra s originalnim Hoffmannovim zapletom. U predstavi koju planiramo za kraj godine osim ansambla varaždinskog kazališta uključiti ćemo i polaznike Glazbene škole, Baletnog studija i Kazališnog studija mladih čime stvaramo pretpostavke za kontinuitet takvih umjetničkih suradnji. Estetika predstave uvažit će baroknu tradiciju grada. Namjeravamo producirati autentičnu predstavu koja može postati kultni naslov kazališnog života Varaždina i šire.

 

5. Bertolt Brecht: Majka Hrabrost i njezina djeca
Redatelj: Krešimir Dolenčić
Premijera: ožujak 2023.

Epska drama smještena u sedamnaesto stoljeće tijekom Tridesetogodišnjeg rata o sudbinama izmijenjenjim u dugotrajnom iscrpljujućem periodu. Slavni Brechtov antiratni komad, tužan, ciničan, poetičan. O strahovima i tjeskobi kao rezultatu uznemirujućih misli o razlozima rata. U što se pretvaramo kad preživljavamo pod svaku cijenu?

 

6. Miroslav Krleža: Legenda
Autorski projekt Vesne Kosec-Torjanac, Filipa Eldana i Nikše Eldana
Premijera: travanj 2023.

Legenda, koju je Krleža napisao u jesen 1913., a tiskana je godinu dana kasnije bila prva legenda iz njegove zamišljene simboličke pentalogije, tzv. Gigantomahia,  koja je trebala objediniti Krista, Michelangela Buonarrotija, Columba, Kanta i Goyu, a praizvedena je tek 1978. u Narodnom pozorištu u Zenici u režiji Slobodana Unkovskog. Scensko čitanje  (Centar M. Krleže, Gvozd) u režiji G. Para 2015. godine uzima se kao prva izvedba u Hrvatskoj.

 

7. Yasmina Reza: ART
Redateljica: Barbara Rocco
Premijera: svibanj 2023.

Komedija, koja postavlja pitanja o umjetnosti i prijateljstvu prati troje dugogodišnjih prijatelja. Jedan od njih, udovoljavajući svojoj sklonosti prema modernoj umjetnosti, kupuje veliku, skupu, potpuno bijelu sliku…