Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

S veseljem najavljujemo gostovanje Istarskog narodnog kazališta iz Pule!

Predstavu MUŽEVE I ŽENE nastalu prema scenariju Woodyja Allena u režiji Tonija Cafiera možete pogledati u subotu, 24. travnja na Velikoj sceni s početkom u 19,30 sati.

Prijevod: Ingrid DAMIANI EINWALTER
Režija i adaptacija: Toni CAFIERO
Video projekcije: Martino ŠESNIĆ

Oblikovanje i izrada scenografije i scenske rekvizite: Desanka JANKOVIĆ, Toni CAFIERO, Goran ŠAPONJA, Dario DRUŽETA, Martino ŠESNIĆ, Giordano SIROTIĆ, Nenad CUKON, Nenad VITASOVIĆ, Divna d.o.o., Fundus INK

Kostimografija i izbor kostima: Desanka JANKOVIĆ, Toni CAFIERO
Oblikovanje svjetla: Dario DRUŽETA
Izbor glazbe: Toni CAFIERO
Lektura: Margareta ĐORDIĆ
Organizator inspicijent: Manuel KAUČIĆ

Igraju:
GABE Valter ROŠA
JUDY Lara ŽIVOLIĆ
JACK Luka MIHOVILOVIĆ
SALLY Mada PERŠIĆ
VODITELJICA, SHAWN, SAM, RAIN Gala NIKOLIĆ
VODITELJ, PAUL, DAVID, MICHAEL, RICHARD Matino ANTUNOVIĆ

Urnebesni Woody Allen hvata se ukoštac s jednom od svojih omiljenih tema: bračnom krizom i nevjerom u braku.
Napisan 1992. godine, Muževi i žene spada među najcjelovitije scenarije Woodyja Allena, a sam ga je Allen više puta naveo među omiljenima u vlastitoj filmskoj produkciji.
Citirajući upravo autora, likovi Muževa i žena vrte se u krug, zarobljeni u sitnodušju i kroničnom nezadovoljstvu malograđanske svakodnevice.
Odlučio sam postaviti ovaj majstorski scenarij na kazališnu scenu govoreći o složenosti ljudskih odnosa, gdje se kroz bračni sukob, koji je često povod podrivanju vlastite životne inertnosti i nesigurnosti, odražavaju dobro poznati – često uz stid – intimni osjećaji sviju nas.
“Život ne oponaša umjetnost, već oponaša loš TV program”: ovo je tek jedan od briljantnih aforizama velikog Woodyja koje možemo pronaći u ovoj kazališnoj preradi jednog od njegovih najuspjelijih filmova.
“Prije nego odemo na večeru, ima jedna stvar koju trebaš znati: José Luis i ja se rastajemo”: ta rečenica pokreće lavinu koja će dobro protresti naoko čvrste temelje bračnog života naslovnih likova. Muževi i žene urnebesno i bez milosti secira odnose među parovima te poteškoće i frustracije koje su odraz našeg vremena.
Scene će se hitro izmjenjivati, a publika će, u ulozi nevidljivog psihoterapeuta iz filma s mogućnošću nadopune povjerenih joj iskaza sa scene, voditi likove i tako doprinijeti živosti predstave i za nju a i za same glumce.
Mnogima je utkano sjećanje na legendaran Allenov film, što će nekima biti poticaj da pogledaju predstavu, dok drugima baš to možda bude nezgodno, jer ta pronicljiva i precizna analiza odnosa u parovima povlači sa sobom rizik da nas se dirne u živac: vidjet ćemo koliko se toga gura pod tepih, do kojeg se stupnja zna razviti sposobnost izbjegavanja samoće, pa kako seks lagano ali sigurno hlapi bez da o tome nitko izusti riječi… Ukratko, tekst je to koji “u sridu” progovara o parovima, o tom mutnom poslu koji nazivamo ljubav sve dok ni ne znamo kako više to nazvati, jednom kad trpljenje i laž postanu normalna pojava…
Da završimo replikom jednog od likova: “Čudno koliko je izbjegavanje problema zapravo djelotvorna stvar… Ne, nemojte se smijati – puno vas točno zna o čemu govorim.”

Toni Cafiero

PressCut_19337968

PressCut_19346087

PressCut_19452805

Napišite komentar: