Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

S ponosom najavljujemo!

MEŠTROVIĆ & EXPRESTO
Klavirsko – Udaraljkaški Spektakl

Velika scena HNK u Varaždinu
6.veljače u 19,30 sati

Matej & Expresto Concert Program
Old Classics For New Generation

Radetzky March
Mozart – Alla Turca
M.Meštrović – The Walls of Yericho
M.Meštrović – Cobra Dance
Brahms – 5. Hungarian Dance
Tchaikovsky / Shostakovich – Swan Lake / Waltz
Bizet – Carmen
Offenbach – Can Can Fantasia
M.Meštrović – Childs Play

_________________________

M.Meštrović / Vivaldi – 4 Seasons
Total time : 90 min

Matej Meštrović / Kristina Bjelopavlović – piano 4 hands
Borna Šercar – drums, bootles

Ansambl EXPRESTO utemeljen 2009., uz umjetničkog pokretača i voditelja, skladatelja i pijanista Mateja Meštrovića čine i pijanistica Kristina Bjelopavlović Cesar te udaraljkaš i skladatelj Borna Šercar. Prvi koncert održali su na Festivalu hrvatske glabe u Beču u studenom 2009. a prošle godine obilježii su 10.-tu obljetnicu osnutka brojinm koncertima. Održali su mnogobrojne koncerte kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, uključujući i Japan. Krajem 2020. na svjetsko tržište izlazi CD Meštrović & Expresto u izdanju izdavačke kuće Parma Recordings, za koju je Matej Meštrović do sada objavio već dva CD-a Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos i 3 Rapsodije za klavir i orkestar. Repertoar ansambla uključuje Meštrovićeve autorske skladbe kao i njegove obrade brojnih poznatih djela klasične glazbe. Meštrović & Expresto fantastičan je spoj ethna i klasike, a njegov nastupi osim virtuozne izvedbe, slušateljima nudi izvanredan doživljaj prštave energije koja osvaja.

MATEJ MEŠTROVIĆ

Matej Meštrović (1969) bez sumnje je najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni. Ekskluzivni je umjetnik izdavačke kuće PARMA Recordings (USA). 2018. Praizveo je “Dunavskau Rapsodiju” za klavir i orkestar u glavnoj dvorani Carnegie Hall – Stern, i time postao prvi hrvatski kompozitor koji je imao pravizbedbu vlastitog djela u toj prestižnoj dvorani. Autor je glazbe za 3 hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO – Šangaj 2010, Hannover 2000, LISABON 1998. za čiju je realizaciju nagrađen i Nagradom Grada Zagreba. Dobitnik je brojnih nagrada: Posebne nagrade gradonačelnika Karlovyh Vary, “Oktavijan” na “Danima hrvatskog filma”, “Baldo Čupić” za najbolji nacionalni turistički film, 4 Global Music Awards nagrade. Njegov CD “Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos” uvršten je na Sptify listu 50 klasičnih izdanja. U ožujku ove godine u izdanju PARMA Recordings, na tržištu je Meštrovićev CD “3 Rapsodije za klavir i orkestar” snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, koji je i ujedno prvi službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište. U proljeće 2020. Meštrovića očekuje snimanje njegovog novog projekta u Abbey Road Studiu sa London Symphony Orchestra. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim John Williamsom.

Bubnjar, udaraljkaš, skladatelj, slikar i pjesnik, Borna Šercar, diplomirao je u klasi Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Početkom 2009. osnovao je ansambl Borna Šercar’s Jazziana Croatica koji izvodi njegove autorske skladbe nadahnute hrvatskom klasičnom i etno glazbenom baštinom i s kojim je snimio pet albuma. Dobitnik je brojnih nagrada, među njima i tri diskografske nagrade Porin te nagrade Status za najboljeg jazz bubnjara. Šercarovu plodonosnu i raznovrsnu karijeru označilo je deset godina u Big Bandu HRT-a, pisanje glazbe za kazalište, animirane filmove i televiziju te preko deset samostalnih izložbi slika. Intenzivno surađuje s brojnim hrvatskim orkestrima i eminentnim hrvatskim i inozemnim glazbenicima različitih glazbenih izričaja.

Kristina Bjelopavlović Cesar, pijanistica „izuzetne energije, temperamenta i iskonske glazbene nadarenosti“, diplomirala je glasovir s 20 godina u klasi Sretne Meštrović i magistrirala u klasi Marine Ambokadze na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se kod uglednih svjetskih pijanističkih pedagoga. Dobitnica je brojnih nagrada na domaćim i inozemnim pijanističkim natjecanjima. Ostvaruje uspješne samostalne solističke nastupe i komorne suradnje. Uz pijanisticu Mateu Leko čini glasovirski duo Twenty fingers, surađuje sa svestranom umjetnicom Zrinkom Posavec i djeluje u swing&jazz sastavu Tom and the Twisters. Glazbena je suradnica i autorica glazbe za predstave Zagrebačkog kazališta mladih. Ostvarila je brojne snimke klasičnog i jazz repertoara. Bavi se i pedagoškim radom.

Izvedba Brahmsovog mađarskog plesa br.5 na youtubeu u izvedbi Meštrovića & Expresta pregledana je 1.8 miliona puta :

https://www.youtube.com/watch?v=p4GFQRyZpgg

Meštrović & Expresto ne nastuapju često
No za njihove koncerte uvijek se traži ekstra mjesto

Rezervacija i prodaja ulaznica po cijeni od 70 kn na blagajni Kazališta.

Kontakt: 042 200 250; blagajna@hnkvz.hr

Napišite komentar: