Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Poštovani,
u četvrtak, 13. veljače u 11 sati u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a bit će održana komemoracija za maestra Vladimira Kranjčevića koji je preminuo u 84. godini života.
 
Pozivamo Vas da nazočite komemoraciji i da zajedno iskažemo zahvalnost maestru Kranjčeviću za sve što je učinio za brojne generacije mladih glazbenika, varaždinsku i hrvatsku kulturu.
 
Maestro Kranjčević, dirigent, pijanist, glazbeni pedagog, bio je i jedan od utemeljitelja Varaždinskih baroknih večeri i kroz 36 festivalskih godišta član uprave i ravnatelj. Za svoj je predan glazbeni i umjetnički rad primio brojne nagrade, među kojima su i nagrade Grada Varaždina  i Varaždinske biskupije.
Od maestra Kranjčevića koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturi Varaždina i cijele Hrvatske oprostit će se na komemoraciji predstavnici lokalne uprave i samouprave, Varaždinskih baroknih večeri, HNK u Varaždinu, suradnici i prijatelji te štovatelji njegova djela.
 
Posljednji ispraćaj maestra Kranjčevića bit će u petak u 12:50 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Vladimir Kranjčević rođen je 21. studenoga 1936. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao klavir  na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Ladislava Šabana te nastavio studij dirigiranja kod profesora Slavka Zlatića u Zagrebu i Igora Markeviča u Monte Carlu, što je i magistrirao 1980. godine u klasi Vojislava Ilića u Beogradu.

Kao šef-dirigent ravnao je mnogim hrvatskim i inozemnim orkestrima i zborovima; Komornim orkestrom Vatroslav Lisinski, Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić, Zborom HRT-a, Zagrebačkim madrigalistima, Simfonijskim orkestrom HRT-a,  Muzičkom produkcijom RTB-a, od 2006. je na čelu prvoga komornog opernog kazališta u Hrvatskoj, zagrebačke Komorne opere bb. Utemeljitelj je i umjetnički voditelj Varaždinskih baroknih večeri, a od 1994. do 2006. i ravnatelj ovoga značajnog festivala barokne glazbe, na kojemu su nastupali mnogi najvažniji hrvatski i svjetski glazbenici, pjevači i orkestri.

Bio je ravnatelj Glazbene škole Vatroslav Lisinski i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje  je neprekidno predavao od 1978. do 2007. od 2000. kao redoviti profesor u trajnom zvanju.

Od  1994. do 2002. bio je ravnatelj Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, gdje je pripremao i ravnao mnogim izvedba repertoarnih opera, primjerice: Figarov pir, Čarobna frula  i  Otmica iz saraja Wolfganga Amadeusa Mozarta, Evgenij Onjegin  Petra Iljiča Čajkovskog, Četiri godišnja doba  Antonia Vivaldija,  Hovanščina i Boris Godunov  Modesta Petroviča Musorgskoga, kao i koncertima solista Opere HNK  te Verdijevom Messa da Requiem.  Za vrijeme njegova mandata praizvedena su djela Preobražaj Stanka Horvata, Mlada žena Krešimira Šipuša, Govori mi o Augusti Zorana Juranića i Seoski svatovi Jurja Stahuljaka.

Kao pijanist i dirigent, samostalno ili s različitim ansamblima gostovao je u Austriji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Kini, Kubi, Makedoniji, Njemačkoj, Sloveniji, Sjevernoj Koreji, Rusiji, Srbiji, Španjolskoj, Švicarskoj,Velikoj Britaniji…

Snimio je više od 5000 minuta studijskih snimaka za radio i  televiziju, dvadesetak gramofonskih ploča, 20 kompaktnih diskova, uglavnom hrvatske glazbe, ali i djela svjetske glazbene literature.

Ravnao je mnogobrojnim izvedbama skladbi hrvatskih autora te djelima svjetske operne i oratorijske glazbe, kao i praizvedbama djela suvremenih skladatelja, među kojima su Petar Bergamo, Bruno Bjelinski, Željko Brkanović, Dubravko Detoni, Jakov Gotovac, Stanko Horvat, Ivo Josipović, Davorin Kempf, Anđelko Klobučar, Božidar Kunc, Marko Ruždjak, Adalbert Marković, Ruben Radica, Boris Papandopulo, Lovro Županović, Frano Parać, Marko Ruždjak i mnogi drugi.

Za svoje umjetničko stvaralaštvo dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja, među ostalim: Nagradu Milka Trnina 1977., Nagradu Josip Štolcer Slavenski 1978., Nagradu Grada Varaždina 1983., 1986., 1995., Nagradu Ivan Lukačić, Nagradu Jurica Murai, godišnju nagradu Vladimir Nazor 1996., Nagradu Vatroslav Lisinski HDS-a 2001., Vjesnikovu nagradu Kantor 2006., diskografsku nagradu Porin za najbolju izvedbu vokalno-instrumentalnog djela 1996. i 2003., Nagradu za životno djelo Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga 2008,  Nagradu Grada Zagreba 2012. Odlikovan je odličjima Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1995., Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića 1997. te Redom hrvatskoga pletera 1998. Nagrada grada Zagreba 2012.Počasni je građanin Križevaca i dobitnik Zlatne medalje Varaždinske biskupije. 10. svibnja 2017. godine, oprostio se od dirigiranja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu svečanom izvedbom Verdijeve Messe da Requiem, za soliste, dva zbora i orkestar.   24. studenoga 2017. dobiva Nagradu hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Svojim cjelokupnim radom i svestranim umjetničkim angažmanom maestro Kranjčević je desetljećima njegovao ljubav prema glazbi koju je prenosio ne samo na sve svoje suradnike nego i na nebrojene posjetitelje razičitih glazbenih izvedbi. I zato mu upućujemo jedno veliko –HVALA!-.

Napišite komentar: