Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

U srijedu, 10. veljače održana je konferencija za medije u povodu cjelovite obnove HNK u Varaždinu na kojoj su gradonačelnik Grada Varaždina, dr.sc. Ivan Čehok i intendantica HNK u Varaždinu, gđa Jasna Jakovljević izvijestili javnost o kronoloniji obnove zgrade HNK u Varaždinu od 2005. do 2021. godine.

Tom prigodom je istaknuto:

– U ove četiri godine, kao malo kada prije, ulagali smo u naše kazalište koje je, ne samo središnja teatarska institucija, nego i središnja kulturna institucija, Varaždina pa i ovog dijela Hrvatske, ustvrdio je varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok tijekom obilaska Velike scene varaždinskog HNK gdje su bile i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica te intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević

Do ove godine, kako je naglasio Čehok, uloženo je u obnovu kazališta 3,9 milijuna kuna, a zajedno s Ministarstvom kulture i medija i ulaganjem ove će godine biti sveukupno uloženo 5 milijuna kuna, zahvaljujući čemu će se po prvi put završiti cjelovita obnova uopće, još od kad je kazalište izgrađeno u 19. stoljeću.

-Već je obnovljena Velika koncertna dvorana, a do ljeta će biti do kraja obnovljena Velika scena. Uz dizalo, kojim smo omogućili slabije pokretnim i nepokretnim osobama da uopće mogu ući u koncertnu dvoranu, s novom podiznom platformom u prostoru za orkestar sad je moguće odigrati sve predstave. U tijeku je i obnova gledališta, dolaze i nove daske, a planira se funkcionalno i organizacijsko odvajanje Velike scene od Scene Zvonimira Rogoza. Kazalište će nakon svih ovih radova u isto vrijeme moći održavati predstave i događanja na tri pozornice, Velikoj sceni, Sceni Zvonimira Rogoza i Velikoj koncertnoj dvorani – ukazao je gradonačelnik.

Zahvalio je intendantici Jasni Jakovljević što je, uz financiranje Grada Varaždina, uspjela prikupiti puno sredstava i iz privatnih donacija i sponzorstava, ako i svima koji su sudjelovali u procesu obnove: zamjenici Malenici, Kazališnom vijeću, a posebno svim sponzorima, donatorima i glumcima na strpljenju.

Intendantica Jasna Jakovljević zahvalila je na podršci Gradu Varaždinu.

-U ime HNK moram reći da smo, naročito od 2017. godine, imali veliku financijsku podršku Grada i zahvaljujem gradonačelniku Čehoku i cijeloj upravi Grada Varaždina, kao i Ministarstvu kulture koje nas je od 2005. također pratilo u obnovi ovog kazališta. Uspjeli smo zajedno s našim osnivačem i drugim nadležnima, uz brojne donatore i sponzore, polako privesti kraju ovu našu obnovu, rekla je Jakovljević.

Radovi su izvođeni prema projektnoj dokumentaciji ovlaštenih subjekata, po licenciranim izvođačima i uz suglasnost i nadzor HRZ_a , Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Završen je rad na Projektu zamjene građevne stolarije vanjske ovojnice zgrade te je od Konzervatorskog odjela ishođena prethodna suglasnost za navedeni zahvat.

Kronologiju obnove možete pročitati ovdje:

HNK u Varaždinu – kronologija obnove

 

 

Napišite komentar: