Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Subota, 16. lipnja u 11 sati
Dvorište Županijske palače
(u slučaju kiše: Klub Europa media)

Armando Puklavec – bariton;
Jelena Štefanić – sopran
Vesna Leljak Petković – klavir;
Ivana Godec Vinceković – klavir
Koncept i moderacija: doc. mr. art. Sofija Cingula

PROGRAM KONCERTA:

Ivan pl. Zajc: Na gondoli

Dora Pejačević: Zašto?

Ivan pl.- Zajc: Gle, kako divno sjaji grad (romanca Zrinjskog iz opere „Nikola Šubić Zrinjski“)

Josip Hatze: Oda prirodi

Wolfgang Amadeus Mozart: Fin ch’an dak vino (Champagne-arija iz opere „Don Giovanni“)

Gerorges Bizet: Votre toast (arija Escamilla iz opere „Carmen“)

Umberto Giordano: Nemico della patria (arija Gerarda iz opere „Andrea Chénier“)

Salvatore Cardillo: Core n’grato

Jaques Offenbach: Belle nuit, ô nuit d’amour (duet Giuliette i Nicklaussea iz opere „Hoffmanove priče“)

Giuseppe Verdi: Udiste? Come albeggi, la scure al figlio… (duet Leonore i Lune iz opere „Il trovatore“)

Armando Puklavec rođen je u Čakovcu. U Varaždinu učio trombon (prof. Rukljić Stjepan) i solo-pjevanje (prof. Darija Hreljanović), akademski stupanj Magister artium stekao na Sveučilištu na glazbu i scensku umjetnost u Beču (prof.mag.art. Ralf Doring i KS prof. Robert Holl). Usavršavao se na “Mozarteumu” u Salzburgu, Ljetnoj akademiji “Wien-Prag-Budapest” i na Ljetnoj akademiji u Vaduzu/Liechtenstein. Debitirao u HNK-u Zagreb kao Evgenij Onjegin P.I.Čajkovskog. Nastupio je na festivalu “Rossini in Schönbrunn” u Beču kao Figaro u Seviljskom brijaču, pjevao je Amonasra u Verdijevoj “Aidi” u Megaronu u Solunu, na Svečanim ljetnim igrama u Bad Hersfeldu u Njemačkoj, te u Teatro dei ruderi Cirella-Diamante u Kalabriji u Italiji. Na opernom festivalu “Mythos” u Siracusi na Siciliji nastupa kao Alfio u operi “Cavalleria rusticana” Pietra Mascagnija. S Panonskom filharonijom iz Graza nastupa kao don Pizzaro u operi “Fidelio” Ludwiga van Beethovena. Na Ljetnom festivalu u Weikersheimu pjeva G. Germonta u Verdijevoj “Travijati”. Zajčevog “Nikolu Šubića Zrinjskog” pjeva u svim hrvatskim nacionalnim kućama, te u Sarajevskoj operi i Royal opera Canada u Mississaugi. Guglielma u operi Così fan tutte W.A.Mozarta pjevao je u Tokyju. Na pozornicama je nastupio i kao Rigoletto, Renato/Krabuljni ples, grof Luna/Trubadur, Tonio/I Pagliacci, Kurwenal/Tristan i Izolda, Papageno/Čarobna frula, Šakloviti/Hovanščina, Gianni Schicchi, Marcello/La Boheme, Malatesta/Don Pasqualle, Escamillo/Carmen, Belcore/Ljubavni napitak, Enea/Dido and Aeneas itd. U Zlatnoj sali Musikvereina u Beču pjeva “Carminu buranu” i Faureov Requiem, s Krakovskom filharomijom izvodi ciklus “Lieder eines fahrenden Gesellen” Gustava Mahlera. Na proslavi obljetnice rođenja Lovre pl. Matačića u Zagrebačkoj katedrali pjeva u Mozartovom “Requiemu” pod ravnanjem legendarnog Berislava Klobučara. Pjevajući operu, oratorij i cikluse solo pjesama surađuje s brojnim orkestrima i komornim ansamblima. Izrazit je koncertni pjevač. Nositeljem je brojnih nagrada kao trombonist i solo-pjevač.

Jelena Štefanić, sopran, rođena je u Varaždinu. Nakon završene Srednje glazbene škole u Varaždinu ( prof. Darija Hreljanović) , Jelena upisuje Akademiju za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Na istoj akademiji magistrira i smjer opere u klasi Gabriele Lechner, Paula Esterhazya, te dirigenta Cristoph Ulrich Meiera. Usavršavala se kod poznatog baritona Natale de Carolisa, Ruže Pospiš Baldani, Silvye Geszty,te Simona Dešpalja.

Repertoar mlade solistice, uz ostale, uključuje uloge poput Apola ( Il parnaso confuso ) , Konstanze ( Otmica iz Saraja) , Violette ( La Traviata ), Vitellije ( La clemenza di Tito ) , Elektre ( Idomeneo) , Anne ( Anna Bolena).

Nedavni angažmani obuhvaćaju debi Leonore ( Trubadur ) u HNK Osijek, Creske kulturne večeri,operetni debi u ulozi Rosalinde ( Šišmiš) na ljetnom operetnom festivalu u njemačkom Mullheimu, ulogu Donne Anne ( Don Giovanni) u HNK Osijek, ulogu Prve Dame ( Čarobna frula) u Državnoj operi, Ruse, Bugarska, Angelice ( Orlando) u Konstanzu.

Na početku svoje karijere pjeva uloge poput Lehrbub-a u Majstorima pjevačima / Wagner,te ansambl rolu studenta u Boccacciu / von Suppe u bečkoj Volksoperi,te ulogu Maruše u Božičnoj priči/ Matz u HNK Varaždin. Sopranistica je također gostovala u Bunka Kaikan,Tokio,Japan.

2012.godine debitira svoju prvu Traviatu u HNK Osijek. Iste godine Jelena je pozvana kao prva hrvatska pjevačica na prestižno natjecanje „Operalia” čuvenog Placida Dominga u Pekingu,Kina. 2014.godine dobiva poziv na natjecanje pjevača kao predstavnik Hrvatske u kineski Ningbo, pod pokroviteljstvom kineskog Ministarstva kulture ( CIVC).

Na koncertnom podiju Jelena Štefanić ostvarila je mnogobrojne solističke nastupe u Hrvatskoj, Austriji, Poljskoj, Njemačkoj i Kini. U najznačajnije spadaju Musikverein Graz,  Musikverein Wien , NCPA Peking, Hanghzou Grand Theatre, Great Hall of the People, China.

 

Napišite komentar: