Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Već tradicionalno, bar jednom mjesečno, HNK u Varaždinu u suradnji s doc. mr. art. Sofijom Cingulom organizira subotnji Koncert uz kavu.

Ulaznice po cijeni od 30 kn (kava uključena u cijenu ulaznice) možete rezervirati na blagajni Kazališta.

Ovu Vas subotu, 17. veljače u 11 sati u Klubu Europa media očekuju:

Hrvoje Pintarić, rog/ Tamara Jurkić Sviben, glasovir/ Sofija Cingula, mezzosopran

PROGRAM:

Tomislav Uhlik

Sonatina za rog i klavir (poevećeno Hrvoju Pintariću)

Allegro moderato-Lento-Allegro

Richard Strauss

Ein Alphorn hör’ ich schallen

Dalibor Grubačević 

Solid Pictures za rog i klavir (praizvedba)

Žiga Hirschler

MINIATURE

Silueta, Uspavanka, Majčin ples, Brige, Spomen list, Lutkino kolo, Kotač, U suton, Vreteno, Proljetni dan

Miljenko Prohaska

Suita za rog i klavir

Pjesma-Signali-Igra

 Laura Mjeda Čuperjani

Horn Play

Louis Spohr

Was reibt den Waidmann in den Wald

Davor Bobić

Capriccio za rog i klavir

Hrvoje Pintarić i Tamara Jurkić Sviben su 2014. gostovali u Kanadi te 2016. u Australiji gdje su snimili skladbe Alana Holleya za australsku izdavačku kuću Hammerings Records (albumi Solos i Hammering). Njihova suradnja s mezzosopranisticom Sofijom Cingulom započela je na 17. Festivalu Pulski glazbeni umjetnici Puli te se sa zadovoljstvom nastavlja u novim kreativnim projektima.

Sofija Cingula, mezzosopran, rođena je 1977. u Zaboku. Osnovnu i srednju školu završila je u Varaždinu gdje je i započela glazbeno školovanje najprije kao čelistica u klasi prof. Darija Milkovića, a zatim upisuje Solo pjevanje u klasi prof. Darije Hreljanović. Od ak. god. 1995/1996. započinje studij Solo pjevanja na Sveučilištu za glazbu i glumu u Beču. Dodiplomski studij završava te započinje magisterij na smjeru Opera (pjevačka klasa mag. art. Sebastian Vittucci, operni studio prof. Curt Malm i prof. Uwe Theimer) koji završava 2003. Magisterij na smjeru Lied i Oratorij upisuje najprije u klasi proslavljene primadone Marjane Lipovšek, a zatim u klasi poznatog opernog prvaka, koncertnog umjetnika i skladatelja Roberta Holla. Od 2006. stručno se usavršava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Lidije Horvat-Dunjko. Vokalnom pedagogijom aktivno se bavi već nekoliko godina – najprije kao profesorica Solo pjevanja i Komorne glazbe na Glazbenoj školi u Varaždinu (2005 – 2009.), a potom na Odjelu za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gdje je stalno zaposlena u zvanju docentice. Voditeljica je Odsjeka za Solo pjevanje. Koncertni i operni nastupi mezzosopranistice Sofije Cingula obuhvaćaju širok i raznolik repertoar – od rane glazbe sve do modernih praizvedbi suvremenih autora koji joj nerijetko i posvećuju svoje skladbe.

Hrvoje Pintarić rođen je u Bjelovaru gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje diplomira  1995. u klasi prof. Stjepana Mateića. Još za vrijeme studija postaje  član Simfonijskoga Puhačkog Orkestra Hrvatske Vojske gdje aktivno  radi do jeseni 1996., nakon čega slijedi jednogodišnje  usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara.  Od 1997. do 2004. prvi je hornist  Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra, a od 2004. živi i radi u Zagrebu kao stalni član orkestra opere HNK. Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim Brass festivalima te kontinuirano koncertira u zemlji i inozemstvu sa sastavom Brass kvintet, s kojim je 2010. izdao i nosač zvuka u izdanju diskografske kuće Cantus, Hrvatska. Izdvajaju se gostovanja  na Julliard School of music u New Yorku, Kanadi i Karipskim otocima. Od 2011. aktivno surađuje s pijanisticom T. Jurkić Sviben s kojom potiče stvaranje novih skladbi za rog ‒ kako hrvatskih tako i inozemnih skladatelja (M. Prohaska, T. Uhlik, A. Kabiljo, D. Grubačević, A. Holley).

Tamara Jurkić Sviben, pijanistica rodom iz Pule, druženje s klavirom započinje u u rodnom gradu u klasi prof. Marize Burić. Diplomirala je klavir u klasi akademika Jurice Muraia na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995. te je pri istoj ustanovi stekla magisterij umjetnosti 2006. u klasi prof.emer.V. Krpana. Koncertira kao solistica i komorna glazbenica na mnogim hrvatskim i inozemnim festivalima usredotočivši se na repertoar kraja 19. i početka 20. stoljeća. Usavršavala je svoje pijanističko umijeće kod Michaela Vosskresenskog i Leva Naumova u Italiji, te u klasi Monique Mercier na Ècole Normale de Musique de Paris ‘Alfred Cortot’. Snimila je tri nosača zvuka za izdavačku kuću Croatia Records s djelima hrvatskih i američkih skladatelja prve polovine 20. stoljeća (Piano, Sonate za klavir B. Kunca i Začarani klavir). Redovno snima i za Hrvatski radio repertoar hrvatskih skladatelja. Ljubav prema hrvatskoj glazbenoj baštini usmjerava njezin daljnji interes k istraživanju hrvatskih glazbenika židovskoga podrijetla te njihovom doprinosu hrvatskoj kulturi i glazbenoj baštini što je i tema njezinog doktorskog rada koji je obranila 2016.. Surađivala je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, orkestrom INK u Puli i Hrvatskim komornim orkestrom. Članica je HDGU, Hrvatskog muzikološkog društva, HGSM, Matice hrvatske, Hrvatsko-pedagoškog književnog zbora  te osnivačica i predsjednica Udruge za proučavanje i promicanje kulturne baštine „Tamar“.

Napišite komentar: