Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Mate Matišić, dramski pisac, scenarist, dramaturg, glazbenik…

Imamo čast u sklopu manifestacije Ljeto u Varaždinu ugostiti svestranoga Matu Matišića, jednog od najplodnijih dramskih pisaca nove generacije, scenarista i dramaturga, a u subotu. 16. 7. nam dolazi kao glazbenik.
Članovi kvarteta su ponajbolji hrvatski instrumentalisti (Šimun Matišić- vibrafon, Marko First- violina, Saša Nestorović saksofon i Mate Matišić- gitara) te naša poznata sopranistica i književna prevoditeljica Marta Schwaiger.

Program za koncert u Varaždinu se sastoji od autorskih skladbi, jazz standarda i manje poznatih europskih jazz šlagera (njemačkih i francuskih) koje je na svom programu imao čuveni europski jazz sastav Hot club de France. Dakle, radi se o kompozicijama koje su nastale u Europi sredinom 20.st. kao što su:
– Bei Dir War Es Immer So Schon;
– Si tu savais;
– Padam padam;
– Ballade Irlandaise;
– etc…

Mate Matišić je rođen 1965. u Ričicama kraj Imotskoga. Od šeste godine živi u Zagrebu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu. Od 1978. do 1981. svira u popularnom tinejdžerskom rock sastavu Prva ljubav, s kojim je snimio četiri LP ploče. Kasnije se posvetio jazz glazbi, izrastajući u jednoga od ponajboljih gitarista jazz sastava – Kvartet Branka Kralja, The Cute, Zagrebački Dixiland Ansambl, a od 1990. član je Hot Cluba Zagreb. Debitira s dramom Bljesak zlatnog zuba 1987. praizvedenoj u splitskom HNK. Slijede drame Legenda o svetom Muhli, Božićna bajka, Cinco i Marinko i Anđeli Babilona, izvođene u hrvatskim i svjetskim kazalištima. Ruska postava Svećenikove djece (Puškin teatar Moskva) proglašena je 2005. najboljom predstavom na Marulićevim danima. Scenariji: samostalno i u suradnji s drugim autorima pisao je scenarije za dugometražne igrane filmove Život sa stricem (1988.), Priča iz Hrvatske (1991.), Kad mrtvi zapjevaju (1998.), Fine mrtve djevojke (2002.) i Infekcija (2003) te kratkometražni igrani film Duga ponoć (2004.). Skladao je glazbu za više kazališnih predstava, osam dugometražnih igranih filmova, tv seriju Novo doba i za nekoliko kratkih igranih i dok. filmova. Na Pulskom festivalu dobitnik je Zlatne arene za glazbu u filmovima Maršal i Svjedoci redatelja Vinka Brešana… Radio je i kao dramaturg u Jadran filmu, a sada je zaposlen kao urednik-dramaturg u Dramskom programu Hrvatskog radija.

Za varaždinsko kazalište je skladao glazbu za predstave Miševi i mačke naglavačke, I ti ljubav nekom daj, Enciklopedija izgubljenog vremena i Škrtac.

Suorganizatori koncerta:
HNK u Varaždinu
Pučko otvoreno učilište u Varaždinu
Koncertni ured Varaždin
Grad Varaždin

Napišite komentar: