Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Mjesec rujan u HNK u Varaždinu je u znaku gostovanja. Prva predstava (monodrama) nam dolazi iz Mestnog gledališča Ptuj, 9. rujna u 20 sati na Sceni Zvonimira Rogoza.

Predstava se igra na hrvatskom jeziku u prijevodu Ivice Buljana.

Više o predstavi:

Mohamed El Khatibl
Da kraj bude lijep
Koproducenti Mini teater Ljubljana, Mestno gledališče Ptuj, Novo kazalište Zagreb
Monodrama

Režija Ivica Buljan
Igra Robert Waltl

Priča je ganutljiva autobiografska pripovijest, mjestimice zajedljivo bolna, često i zabavna, koja tankoćutno isprepliće osobno i univerzalno. Autor je o svojem djelu zapisao: »Sakupio sam dijelove životnih materijala koje sam skupljao od maja 2010. Do kolovoza 2013. Nisam uvijek tražio potrebne autorizacije, nisam si postavljao pitanja granice, sposobnosti, opreza. Skupio sam sve što sam mogao i sastavio novu cjelinu. Sve se odvijalo brzo i bez predumišljaja. Ta dokumentarna fikcija predstavljena je više ili manje linearno i kronološki. Nema nikakvog suspenta, znamo da majka na koncu umre i da je njezin sin vrlo žalostan. Znamo i to da bi drukčije postupio kad bi mogao sve ponoviti. Bio bi potpuni sin. Roditelji se uvijek pitaju jesu li bili dobri roditelji. A što mi? Jesmo li bili dobra djeca? Jesmo li bili djeca na nivou? Olimpijska djeca?

Drama Mohameda El Khatiba Da kraj bude lijep (Finir en beauté 2015) u režiji Ivice Buljana i izvedbi Roberta Waltla, a scenograf je Mark Požlep. Predstava je na hrvatskom, u prijevodu Buljana, a nastala je u produkciji ljubljanskog Mini teatra u koprodukciji s Mestnim gledališčem Ptuj i zagrebačkim Novim kazalištem.

Buljan dodaje:

“Ova priča je neka vrsta kronike majčine smrti, dirljiv oproštaj sina kroz bilješke, SMS- ove, osmrtnicu, tekstualnu i video rekonstrukciju njihovih razgovora. El Khatib se u svojim tekstovima bavi na primjer nogometnim navijačima svih generacija, roditeljima koji su nesretnim slučajevima izgubili djecu, čistačici koja preživljava od sitnih poslova, a glumi je stvarna osoba prema čijoj je priči nastao autorov tekst… Sretan sam što se bavim poslom koji mi dopušta da se sa svakim novim projektom okrećem prema drevnim izvorima introspekcije. Naučio sam da samoupoznavanjem ne tražim samo svoje mjesto u ‘pobratimstvu lica u svemiru’, nego da mogu učiniti one male kreativne i empatične korake prema drugima.”

Mohamed El Khatib francuski je autor marokanskih korijena koji je u samo godinu dana postao otkriće francuskog teatra.

Da kraj bude lijep zamislio je i počeo pisati na osnovi razgovora s vlastitom majkom. Majčina smrt 2012. godine prebrzo je zaustavila tako zamišljen projekt, pa je drama dovršena u formi kolaža novinskih isječaka, transkripcija elektronskih, telefonskih poruka i razgovora, videa, kao i kratkih dijaloga s ocem.
Ovaj dirljivi spoj fiktivnog i dokumentarističkog bavi se pitanjima obitelji, države, jezika, ali i intimnih uspomena i tuge. U konačnici nastaje potresna narativna forma, na trenutke iznimno bolna, ali istovremeno puna humora i duha. Po riječima redatelja Buljana, El Khatib nas “sve postavlja s dvije strane nevidljive crte koja dijeli one koji su izgubili od onih koji će majku tek izgubiti i patiti zbog toga”.
Tekst Da kraj bude lijep je 2016. nagrađen jednom od najznačajnijih dramskih nagrada u Francuskoj, Grand Prix de Littérature dramatique.
Robert Waltl, renomirani slovenski glumac i redatelj nastupio je kao glumac na različitim jezicima širom svijeta u više u 1500 izvedbi te režirao 60 predstava u slovenskim, hrvatskim i europskim teatrima.

 

Napišite komentar: