Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Petodnevna radionica primijenjenog kazališta „Spoj kultura: Nepal i Hrvatska“ u organizaciji Kazališnog studija mladih HNK Varaždin, održava se od 21. do 25. kolovoza. Posljednjeg dana druženja, polaznici će ono što su tijekom radionice kreirali, pokazati na uličnom performansu pod nazivom „Zvuci svijeta“, na Špancirfestu 25. kolovoza u 19:10 sati u Šenoinoj ulici.

Radionica je nastala na inicijativu i uz podršku Grada Varaždina i naš je korak na putu prema inkluzivnom društvu i kazalištu koje poštuje i razumije raznolikost.

Do kraja tjedna, jedanaest radnika iz Nepala, zaposlenika tvrtke Koka d.d., istraživat će različite aspekte kazališta gdje se umjetnost koristi kao sredstvo za poticanje dijaloga, razumijevanja i promjene. Radionica se fokusira na stvaranje prostora za izražavanje vlastitih priča, istraživanje identiteta i zajedničko stvaranje kazališnih etida koje prožimaju elementi hrvatske i nepalske kulture. Kroz improvizaciju, igre uloga, scenske slike i druge tehnike, polaznici istražuju teme koje su važne za obje kulture, poput obitelji, identiteta, migracije i međusobnog razumijevanja.

Ključan element ove radionice je etno glazba iz Nepala i Hrvatske kao izvor inspiracije za kreativno izražavanje kroz pokret i ritam.

Budući da se naši novi sugrađani, radnici iz Nepala ubrajaju u kategoriju tzv. „nevidljive publike“ u koju prema definiciji ubrajamo pojedince (i/ili skupine) koji su isključeni iz razmišljanja o kazalištu i kazališne publike, iz razloga nepoznavanja kulture i jezika koju kazalište predstavlja, i da suvremeno društvo, a samim time i suvremeno kazalište uzima u obzir i uvažava prisustvo drugih i drugačijih u tom društvu, HNK Varaždin poseže za modelom inkluzivnosti i istražuje odgovor na pitanje – kako predstavnike nevidljive publike dovesti u kazalište i uključiti ih u kulturne politike našega grada?

Radionica primijenjenog kazališta pod nazivom „Spoj kultura: Nepal i Hrvatska“ nastojanje je da odgovorimo na to pitanje.