Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

U nedjelju, 17. rujna s početkom u 19,30 sati u Velikoj koncertnoj dvorani publika može uživati u koncertu sopranistice Tanje Ruždjak i Pedra Ribeira Rodriguesa na gitari.

PROGRAM koncerta pod nazivom Songs of wandering:

FERNANDO SOR
SEGUIDILLAS
CESA DE ATORMENTARME
ACUERDATE, BIEN MIO
MUCHACHA, Y LA VERGÜENZA
LAS MUJERES I CUERDAS
SI DICES QUE MIS OJOS
MIS DESCIUDASOS OJOS


BORIS PAPANDOPULO

ČETIRI BOSANSKE NARODNE ZA SOPRAN I GITARU
KOD OVAKVE DUGE NOĆI
BACALA SE L’JEPA CVJETA JABUKOM
IGRALI SE VRANI KONJI
GRANA OD BORA PALA KRAJ MORA

B. BRITTEN

FOLK SONGS
I WILL GIVE MY LOVE AN APPLE
MASTER KILBY
SAILOR BOY

MARIO CASTELNUOVO TEDESCO

THE DIVAN OF MOSES-IBN-EZRA
SONGS OF WANDERING
WHEN THE MORNING OF LIFE HAD PASSED
THE DOVE THAT NESTS IN THE THREE-TOP
WRUNG WITH ANGUISH

IVAN PADOVEC

TRI SOLO PJESME OP. 43.
MOJE JUTRO
MOJE DRAGO
NA CRNOOKU

JOAQUÍN RODRIGO

TRES CANCIONES ESPAÑOLAS
EN JEREZ DE LA FRONTERA
ADELA
DE RONDA

Tanja Ruždjak
Jedna je od nagrađivanijih hrvatskih sopranistica mlađe generacije. Živi i radi u Beču gdje je završila Postdiplomski studij pjevanja na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti 2019. u klasi prof.
Claudije Visce. Školovala se i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasama prof. Martine Zadro i prof. Dunje Vejzović gdje je diplomirala i magistrirala na izvođačkom smjeru.
S uspjehom nastupa u zemlji i inozemstvu ( Italija, Austrija, SAD, Nizozeska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Slovenija, Irska, Španjolska, Kina..). Dobitnica je nagrade Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog umjetnika u 2016. godini, a od međunarodnih natjecanja izdvajaju se : „Grand Prix“ na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Rigi (Latvija) u Rujnu 2019. godine, posebna nagrada „Opera
mladych“ na mađunarodnom natjecanju „Gabriela Benačkova“ u Češkoj u Listopadu 2019, Prva nagrada na Međunarodnom pjevačkom natjecanju IMMC u Mariboru (Slovenija) 2018. te brojne druge. Kao koncertna pjevačica nastupala je sa brojnim poznatim pijanistima, a redovito nastupa u duu sa Lovre Marušićem i Marcinom Kozielom. Surađivala je s uspjehom i sa gitarističkim triom Elogio i gitaristom Pedrom Ribeirom Rodriguesom. Pohađala je Masterclasseve Mirelle Freni, Eve Blahove, Dunje Vejzović, Jaumea Aragalla i brojinih drugih pedagoga. Ostvarila je dvadesetak važnih opernih uloga na Hrvatskoj i inozemnoj opernoj sceni (Susanna, Musetta, Tatjana, Mimi, Jelena, Ninetta, Melka, Lucia, Rosalinde, Monica…). Redovito nastupa na važnim domaćim i inozemnim festivalima: Nei suoni dei luoghi i Gaetano Calido u Italiji, Varaždinske barokne večeri, Tino Pattiera, Hvarski ljetni festval, Osorske glazbene večeri i ostali u Hrvatskoj, Allegro vivo i Alpenarte u Austriji, Gostičevi dnevi i Festival Seviq u Sloveniji i slično. Surađivala je sa eminentnim dirigentskim imenima: Nikša Bareza, Leopold Hager, Marc Tardue, Dmitry Vasiliev, Petar Valentovič, Lorenzo Passerini, Srboljub Dinić, Simon Robinson, Ricrdo Estrada, Ivo Lipanović, Tomislav Fačini, David Danzmayr, Hans Graf, Loris Voltolini, Pavle Dešpalj, Darijan Ivezić i drugi. Ostvarila je suradnje sa vodećim hrvatskim orkestrima poput Zagrebačke Filharmonije, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim simfonijskom orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i mnogim drugima. Od inozemnih orkestara orkestrom i mnogim drugima. Od inozemnih orkestara izdvajaju se suradnje sa Simfonijskim orkestrom SNG Maribor, Sečuanskim simfonijskim orkestom, Moravska filhamonija Olomouc.

Pedro Ribeiro Rodrigues klasični je gitarist iz Portugala. Djeluje kao solist, komorni glazbenik, pedagog i obrađivač glazbe. Na svom prvom nosaču zvuka (Numerica, 2013.) izvodi sonate Carlosa Seixasa u vlastitim obradbama za gitaru – prva solistička gitarska snimka u potpunosti posvećena tom portugalskom skladatelju. Iako mu je prva ljubav bila karate, kojeg je intenzivno počeo trenirati u dobi od 4 godine, stariji ga je brat ubrzo podučio sviranju nekoliko instrumenata. Nakon što je pjevao fado uz pratnju Joséa Fontes Roche, taj legendarni gitarist Amálije Rodrigues uvjerio je njegove roditelje da mu pruže formalno glazbeno obrazovanje. Pedro Ribeiro Rodrigues školovao se kod Dejana Ivanovića na Conservatório de Música Jaime Chavinha u Mindeu, u Portugalu, i s Darkom Petrinjakom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pohađao je inspirativne majstorske radionice kod Zorana Dukića, Carla Marchionea, Pabla Marqueza i Costasa Cotsiolisa. Član je više komornih sastava, kao što su dua sa sopranisticom Tanjom Ruždjak, sa flautisticom Matjeom Šarlijom i sa čelisticom Isabel Vaz. Suosnivač je i gitarskog trija Elogio, uz Petrita Çekua i Tomislava Vukšića. Pedro R. Rodrigues podučava gitaru i komornu glazbu u Zagrebu i Amsterdamu, suosnivač je i stalni predavač na Youngmasters festivalu u Samoboru. Njegovi učenici osvojili su impresivan broj nagrada na međunarodnim natjecanjima. Pedro Ribeiro Rodrigues svira na gitari graditelja Antonija Zwirna.