Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Kadišl i nebeski putnici – hommage stradalim Židovima u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata, predstava nastala prema proznom djelu Jasminke Domaš premijerno je izvedena sinoć, 24. ožujka u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

Tijekom vladavine ustaškog režima Židovi su, bez obzira na spol i dob bili prvo označeni (žutom Davidovom zvijezdom), pa uhićeni, deportirani u logore i na kraju ubijeni. Jednostavnog jezika, bez ikakve patetike, uz suzdržane emocije, pratimo sudbine nevinih žrtava. Predstava asocijativno prati zapise, tražeći iskre nade u rastućem beznađu i očaju. Male geste, tiha pomoć i sućut, suprotstavljeni su vladajućoj mašineriji smrti.

Kratke zapis zagrebačkih Židova tijekom vladavine ustaškog režima u vrijeme Drugog svjetskog rata, potresne i pune beznađa, straha i neizvjesne budućnosti s puno emocija publici su prenijeli glumci ansambla HNK u Varaždinu Gordana Slivka, Zvonko Zečević, Karlo Mrkša i Elizabeta Brodić.

Kadišl (onaj koji moli kadiš za dušu umrlih) i nebeski putnici je predstava koja moli za milost da se ne zaborave sve te silne patnje, svi ti užasi, jer dok je sjećanja, dotle je i života.

Dramaturginja i redateljica: SANJA IVIĆ
Koredateljica: GORDANA SLIVKA
Kostime odabrala: ŽARKA KRPAN
Skladatelj: DAVOR BOBIĆ
Solist na violončelu: MATEJ ILČIĆ
Oblikovatelj video projekcija: ZLATKO MILEC

Predstava je završila preko puta varaždinske Sinagoge, kod spomenika žrtvama holokausta K19 autora Zlatka Kopljara

 

Napišite komentar: