Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

U petak, 10. svibnja na Velikoj sceni HNK u Varaždinu održati će se premijera predstave TRAMVAJ ZVAN ŽUDNJA Tennessee Williamsa u režiji Valentine Turcu.

U predstavi igraju: Hana Hegedušić (Blanche DuBois), Ivica Pucar (Stanley Kowalski), Dora Fišter (Stella, njegova žena), Ivan Glowatzky (Harold Mitchell, zvan Mitch), Bernard Tomić (Steve Hubbel), Katarina Arbanas (Eunice, njegova žena), Nikša Eldan (Mladić), Filip Eldan (Smrt)

Radi se zacijelo o jednom od najinteresantnijih dramskih naslova 20. stoljeća, a još veću popularnost ovaj je naslov stekao istoimenim filmom. Bez obzira na sve veću vremensku udaljenost, ova drama nam u današnjem svijetu postaje sve bližom, ne toliko iz eksplicitno – socijalnih problema, koliko po specifičnim mehanizmima ljudskih nada i ljudskih bjegova.

Specifično društveno okruženje u kojem se drama odvija, silnice ljudskih nadanja i stremljenja da se izvuku iz onoga u čemu se trenutno nalaze, bjegovi i traženja izlaza, utapanje u vlastitim iluzijama i stvarna nemogućnost da se pobjegne igdje osim u vlastiti maštu – sve to je ono o čemu ova drama i dalje ostaje u vrhuncima moderne svjetske literature. Specifičnost Williamsova dramskog pisma jest u tome da se priča o unutrašnjem egzilu ne priča samo radnjom, već se događaji dramske napetosti uspostavljaju specifičnom atmosferom i posebnim diskursom. Iz svega toga je razvidno kako je upravo ovaj naslov interesantnim za neprestano ponovno scensko iščitavanje.

Reprize su na rasporedu 13. i 27. svibnja u 19,30 na Velikoj sceni HNK u Varaždinu.

Više:

https://www.hnkvz.hr/predstave/tramvaj-zvan-zudnja/

Napišite komentar: