Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Ured veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

pozivaju Vas na predstavu „Lietaus žemė“ (Zemlja kiše)

Kazališne skupine „Atviras ratas“ (Otvoreno kolo) iz Grada Vilniusa (Litva)

Predstava će se održati u subotu, 21. travnja 2018. s početkom u 18.30

na Sceni Zvonimira Rogoza, Augusta Cesarca 1, Varaždin

Ulaz je slobodan

NAPOMENA: predstava je titlovana na hrvatski jezik

ZEMLJA KIŠE („Lietaus žemė“)

Oni koji se ne sjećaju grešaka iz prošlosti, osuđeni su na njihovo ponavljanje. (George Santayana)

Predstava „Zemlja kiše“ su biograske improvizacije koje se temelje na životnim pričama ljudi koji ispričavaju ih sjedeći u krugu. Te osobe povezuju životne priče iz međuratnog i poslijeratnog doba, a članovi kazališne skupine „Otvoreno kolo“ (Atviras ratas) prenose ih prema stvaralačkim načelima kazališne skupine.

Predstava nema namjeru točno i dokumentarno prikazati biografije osoba koje su živjele u tom razdoblju, već glumci traže načine kako doprijeti do tih osoba kako bi one progovorile u ovom trenutku i na ovome mjestu. Kazališnim jezikom. Preko sebe o drugima. O prošlosti u kontekstu današnjice te s pogledom na budućnost.

U predstavi se prikazuju život u Litvi između dva svjetska rata i životne priče nekoliko obitelji. Vidimo djetinjstvo na selu, šaljive ispade s prijateljima, prvu ljubav na zabavama, zrelost uoči oluja Drugog svjetskog rata, tragične sudbine u borbama i deportacijama. Iako je svaki Litavac čitao o kulturi i svakodnevici toga razdoblja u školskim udžbenicima, kazališna skupina „Otvoreno kolo “ (Atviras ratas) potiče nas da u razdoblje između dva svjetska rata i u ono što se dogodilo nakon toga pogledamo drugim očima. Ne kao na popis datuma i činjenica, već na životne priče stvarnih osoba čiji osjećaji i snovi nisu se puno razlikovali od naših. (Eimantė Liubertaitė / Teatrai.lt)

Redatelj i autor ideje: Aidas Giniotis

Glumci – stvaratelji: Giedrius Kiela, Jurgis Marčėnas, Ieva Stundžytė, Justina Smieliauskaitė / Vesta Šumilovaitė, Jonas Šarkus, Justas Tertelis, Benita Vasauskaitė, Judita Urnikytė.

Autor scenskog prizora: Aidas Giniotis

Scenografkinja i kostimografkinja: Ramunė Skrebūnaitė

Napišite komentar: