Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Započele su probe za novu predstavu Ksenije Krčar, “Skriveno”, koja nastaje prema pričama znamenitog britanskog humorista s početka 20. stoljeća, H. H. Munroa Sakija.

“Skriveno” je zamišljena kao diptih predstava, utemeljena na pričama “Sredni Vashtar” i “Gabriel-Ernest” u kojima Saki, u svom jedinstvenom stilu, na površinu izvlači mračne tajne uzornih, građanskih, edvardijanskih obitelji, skrivene duboko ispod debelih slojeva uglađenih manira, dobrog odgoja i krutih društvenih pravila.

“Skriveno” slijedi put otvoren hit-predstavom “Horor diptih” iz 2019. godine. Dramatizacijom su dva kratka naslova pretvorena u zanimljive kazališne priče koje vrckavo, kroz jezu, humor, dramu i tragediju, dodiruju teme disfunkcionalnih i toksičnih obiteljskih odnosa, jednako aktualnih i danas, kao i u vrijeme kada je o njima, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, pisao Saki.

Premijera “Skrivenog” planirana je za drugu polovicu ožujka, a predstava će se igrati u Koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

Redateljica i autorica dramatizacije je Ksenija Krčar, scenograf Leo Vukelić, kostimografkinja Žarka Krpan, a skladatelj Vid Novak Kralj.

U predstavi igraju Nikša Eldan, Ljiljana Bogojević, Mirjana Sinožić, Zdenko Brlek, Filip Eldan, Barbara Rocco, Karlo Bernik i Robert Španić.

H. Munro Saki

Hector Hugh Munro (1870. – 1916.) bio je britanski pisac i novinar poznat pod pseudonimom Saki. U britanskim književnim krugovima i danas je smatran majstorom kratke priče. Njegove satire uglavnom su bile duhovite i domišljate kritike edvardijanskog društva i kulture, ali pisao je i priče jezive atmosfere i sablasnog sadržaja.

Rodio se u Burmi u obitelji kolonijalnih službenika, ali je odrastao u Engleskoj kod svojih dviju teta. Portreti tih žena, koje nisu pokazivale puno razumijevanja za osjećajnog dječaka, nalaze se u mnogim njegovim pričama.

Majstorski je oslikavao razne likove svog doba, a posebnu simpatiju pokazuje prema likovima djece i mladih ljudi koji prkose ustaljenim obrascima ponašanja. U tom srazu starih i mladih vidimo da se nije puno toga promijenilo ni danas. Prkos i otpor pretencioznim, uskogrudnim i bezosjećajnim ljudima u nekim njegovim pričama preuzimaju životinje, pa Saki vrlo vješto prelazi granicu klasične pripovijetke ulazeći u područje fantazije i horora.

Poginuo je 1916. u borbama u Francuskoj kao pripadnik elitne postrojbe Kraljevskih Strijelaca.

Napišite komentar: