Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Na Velikoj sceni HNK u Varaždinu traju probe predstave ČINI BARONA TAMBURLANA, anonimnog kajkavskog autora. Predstavu režira poznat i višestruko nagrađivan redatelj Krešimir Dolenčić. PREMIJERA: 28. veljače u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu.

Ova kajkavska komedija iz 18. st. zacijelo je jedna od ponajboljih hrvatskih komedija 18. stoljeća uopće. Od 19. stoljeća kada je pronađena i tiskana kraća verzija ove komedije, traje neprestani istraživački  – znanstveni i kazališni interes za nju. Udaljeni uzor ovoj komediji jest Molièreu, no kako to biva u hrvatskoj književnosti 18. stoljeća (od dubrovačkih preradba Molièrea do kajkavskih komedija) literarni uzori i poticaji samo su početak na koji se nadograđuje i aktualizira, lokalizira i smješta mentalitetski i sociološki u naš prostor. Ova kajkavska komedija bavi se vrlo konkretnim i vrlo partikularnim iz shvaćanja društva i mentaliteta jednog podneblja, no zanimljivost ove kajkavske komedije jest da nepoznati autor navodi kako se ona događa vu Raguzi. Naznaka dubrovačkog lokaliteta i kajkavskog jezičnog izričaja govore o povezanosti hrvatskih krajeva u 18. stoljeću, ako ni kroz što drugo, a ono kroz identične komičke probleme koje naši mentaliteti nose.

Naše Kazalište, između ostalog ima misiju istraživati, pronalaziti i postavljati baštinu upravo kajkavskog jezičnog izražaja. ČINI BARONA TAMBURLANA zasigurno spadaju u vrhunce hrvatske književnost kajkavskog jezika te u komediografske vrhunce hrvatske književnosti uopće. Gledano iz suvremenosti problemi raslojavanja društva na ekonomskoj razini, želja za uspostavljanjem novog društvenog poretka na bazi imovinske kartice, pomanjkanje bilo kakvih kriterija (jer jedini kriterij postaje novac), urušavanje svih struktura, ono je što, nažalost, postaje i postaje aktualnim i danas.

Više: https://www.hnkvz.hr/predstave/cini-barona-tamburlana/

Napišite komentar: