Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

U četvrtak, 3. rujna 2020. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu ugrađene su tri podizne platforme u prostoru za orkestar ukupne površine 30 m2. Radove je izvela ugledna globalna kompanija Tehnix iz Donjeg Kraljevca, čiji su stručnjaci osmislili, projektirali i proizveli podizne platforme primjenjujući i koristeći najnovije informatičke tehnologije. Konkretno, za upravljanje spomenutim platformama projektiran je električno-hidraulički motorni pogon te mehanički sistem spuštanja i dizanja segmenata pozornice.

Taj prijeko potreban zahvat za nacionalno kazalište u bliskoj će budućnosti omogućiti brzu prenamjenu prostora velike pozornice varaždinskog kazališta, a posljedično i brža izmjenjivanja raznih aspekata scenskih događanja, što do sada nije bilo moguće jer je otvaranje spomenutog prostora trajalo, doslovno, danima.

Bit će to prvo osuvremenjenje tog segmenta scenske tehnike nakon temeljite obnove kazališta koja se odvijala od 1948. do 1955. godine, dakle, prije 65 godina.

Osim pomno biranim repertoarom i nastojanjima da se varaždinskoj publici približe svi vidovi scenskih događanja, i ovim hvalevrijednim pothvatom, kao i tehničkim mogućnostima koje on donosi, potvrđuje se ispravnost odluke Sabora Republike Hrvatske da Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu dodijeli nacionalni status.

Radovi se izvode uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Varaždina te uz pomoć donacija.

 

Napišite komentar: