Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

T. Brezovački: Matiaš, Grabancijaš, Dijak

08

srpanj

Matiaš grabancijaš dijak spada u jedan od najintrigantnijih tekstova kako starije kajkavske drame, tako i hrvatske starije književnosti uopće. Za razliku od mnogih drugih drama starije kajkavske književnosti, ova je drama iznimno originalna, izmišljena od samog autora u cjelini, a utjecaji ili uzori iz drugih književnosti u najmanju su ruku toliko udaljeni da bismo mogli govoriti samo o motivskim elementima koji su zajednički cjelokupnoj zapadnoeuropskoj književnosti.

Karnevalizacija, čudotvorstvo, racionalna kritika korumpiranog i iskvarenog društva, a sve pod snažnom vertikalom racionalizma, etike i kritičnog domoljublja, elementi su koji označuju ovu komediju.

Dramaturška krhkost u kojoj prizore isključivo povezuje lik Matijaša te stalnost mana i slabosti drugih likova, ovu dramu čine, i u dramaturškoj strukturi specifičnom i intrigantnom.

Radi se o komadu koji, kako tematski, tako i strukturalno korespondira s današnjim osjećanjem svijeta i dramskog pisma.

Zanimljivo je da taj komad u HNK u Varaždinu nije bio na repertoaru od 1981. godine, a i nakon toga rijetko je igran na našim pozornicama, iako se radi o beskrajno intrigantnom i komunikativnom tekstu.

Njegova specifičnost upravo jest u spajanju racionalističkog shvaćanja svijeta i potpuno karnevalskih, farzesknih i negromanskih scena.

NAGRADE:

1. Nagrada HDDU-a za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji Drame nagrađena je predstava MATIAŠ, GRABANCIJAŠ, DIJAK Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića
2. Nagrada HDDU-a za najbolju režiju u kategoriji Drame nagrađen je Krešimir Dolenčić za režiju predstave MATIAŠ, GRABANCIJAŠ, DIJAK Tituša Brezovačkog
3. Nagrada HDDU-a za najbolje glumačko ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina/ žene u kategoriji Drama nagrađena je Dea Presečki za ulogu Matiaša u predstavi MATIAŠ, GRANANCIJAŠ, DIJAK
4. Nagradu za najbolju predstavu Bobijevih dana smijeha 2021. predstavi  MATIAŠ GRABANCIJAŠ DIJAK  Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića te
5. Specijalno priznanje  Dei Presečki kao najboljoj mladoj glumici (do 28 godina) za naslovnu ulogu u predstavi HNK u Varaždinu  MATIAŠ GRABANCIJAŠ DIJAK  Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića na Bobijevim danima smijeha 2021.
6. Peteročlani žiri dnevnog lista Slobodna Dalmacija  je nakon ogledanih predstava, za najbolju glumicu 32. Marulićevih dana proglasio Deu Presečki za ulogu Matiaša.
7. Ocjenjivački sud 29. Festivala glumca za najbolje glumačko ostvarenje glumice do 28 godina dodijelio je nagradu "Nada Subotić" Dei Presečki za ulogu Matiaša Grabancijaša Dijaka u predstavi „Matiaš Grabancijaš Dijak“ u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.
 

 

REDATELJ: Krešimir Dolenčić
ADAPTACIJA: Krešimir Dolenčić, Ozren Prohić i Vid Balog
DRAMATURG: Ozren Prohić

SCENOGRAFKINJA: Irena Kraljić
KOSTIMOGRAFKINJA: Martina Ptičar
SKLADATELJ: Ivan Josip Skender
OBLIKOVATELJ RASVJETE: Ivan Štrok
SURADNICA ZA SCENSKI POKRET: Matea Bilosnić
JEZIČNI SAVJETNIK: Vid Balog
SLIKARSKA I KIPARSKA OBRADA SCENOGRAFIJE:
Marta Dolenčić i Kristijan Popović, studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
ASISTENT REDATELJA: Mihael Kramarić

Inspicijent: Sanjin Rožić
Šaptač: Mihael Kramarić

Premijera 08. srpnja 2021.

Ansambl predstave
MATIAŠ GRABANCIJAŠ DIJAK: Dea Presečki
VUKSAN: Robert Plemić
SMOLKO: Denis Bosak
JUGOVIČ: Robert Španić
VESELKOVIČ, LAZO: Zdenko Brlek
KOPRINOVIČ, GAJO: Matko Buvač
MARICA, SMILJKA, HANZL: Mladen Grof Jerneić Erdödy
VRAG: Darko Plovanić
BOG: Vid Balog