Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Subota, 17. prosinca u 19,30 sati

Koncert ususret Božiću

Radujte se narodi – glasom i harfom kroz Advent

Ovaj koncert zamišljen je kao glazbeno putovanje koje nas vodi preko bisera klasične  glazbe do božićnih skladbi vrlo dobro poznatih široj publici. Na programu će se naći i tradicionalne hrvatske božićne skladbe koje nas  svojom ljupkom jednostavnošću vraćaju u neku davnu prošlost.

Marija Lešaja i Tajana Vukelić Peić uspješno djeluju nekoliko godina kao duo koji se sa svojim širokim repertoarom predstavio na brojnim koncertima i festivalima. Nastup koji treba posebno istaknuti je onaj održan u Amsterdamu 2022.godine pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstva RH u Kraljevini Nizozemskoj, u okviru obilježavanja 30. godišnjice priznanja Republike Hrvatske.

PROGRAM KONCERTA

Marija Lešaja- sopran

Tajana Vukelić Peić- harfa

  1. Giordani: Caro mio ben

G.F. Händel: Ombra mai fu, arija iz opere Xerses

  1. Caccini: Ave Maria
  2. Puccini: O mio babbino caro, arija iz opere Gianni Schicchi
  3. Tournier: La lettre du jardinier
  4. Strauss: Morgen
  5. Matz: Svadbena s varijacijama
  6. X. Gruber: Tiha noć

Hrv.tradicionalna: Oj, djetešce moje drago

Hrv.tradicionalna: Klanjam ti se kraljiću

A.Adam: O holy night

Bach- Gounod: Ave Maria

Tajana Vukelić Peić, Svoje glazbeno obrazovanje započinje u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, prof. Biserka Krčelić. Tokom obrazovanja osvaja nagrade na državnim natjecanjima učenika harfe. Paralelno pohađa V. gimnaziju u Zagrebu te nakon toga Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U vrijeme studija sudjelovala je u projektu Simfonijskog orkestra Muzičke akademije nagrađenog Rektorovom nagradom 2003. godine. Diplomirala je 2004. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Diane Grubišić Ćiković. Usavršavala se na majstorskim seminarima harfe kod M. Graf, P. Tassini, I. I. Roncea i E. Stoop. Od 2008. do 2010.godine usavršava se kod prof. P. Tassini na Konzervatoriju J.Tomadini,Udine, Italija. Od 2019. surađuje s vrhunskom francuskom harfisticom Chantal Mathieu na svom usavršavanju te unaprjeđenju  svoje klase. Profesor je harfe na Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu od 2004 godine. Učenici su joj nositelji nagrada sa brojnih natjecanja, kako hrvatskih tako i međunarodnih. Njezini bivši učenici, koji su se nastavili baviti glazbom, studenti su kako Zagrebačke Muzičke Akademije tako i prestižnih europskih Akademija.

Surađuje s svim vodećim orkestrima u Hrvatskoj. Kao solist nastupila je uz Zagrebački komorni orkestar u Hrvatskoj i u Sloveniji , te u Francuskoj uz orkestar le Chevalier de St George (Francuska). Održala je brojne solističke i komorne recitale u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezini nastupi uključuju koncerte na Bit festu u Makedoniji (2009,2012), na Rio Harp Festivalu-Brazil (2010, 2012,2014,2017,2019.), na festivalu Les Journees internationales de la harpe (2011.)- Francuska, nastupila je  u Rimu i Vatikanu (2012) koncert je uživo prenosio radio Vatikan, u Amsterdamu, Nizozemska, nastupila je na World harp congress, Sydney (2014) Cardiff ( 2022), najvećem svjetskom  kongresu harfista, bila je počasni gost na prestižnom natjecanju u Izraelu (2015), nastupila je na festivalu i dodijelila nagradu u Meksiku na međunarodnom natjecanju i festivalu (2016, 2017). Snimala je za potrebe Hrvatskog radija i televizije. Nastupala je u Salonu Očić u izravnom prijenosu Hrvatskog radija.

Redovita je članica ocjenivačkih sudova na harfističkim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu ( Srbija, Meksiko) te je voditeljica harfističkih seminara u Hrvatskoj i inozemstvu (Budimpešta, Mađarska,2017. Rab, Split,Hrvatska 2019. i Rijeka,Hrvatska,2022. Rab, Hrvatska, 2022.). Umjetnička je ravnateljica i organizatorica Zagrebačkog harfističkog festivala, međunarodnog harfističkog festivala koji se  u Hrvatskoj održava svake godine od 2013.

Lešaja, Marija (Zagreb) nakon studija filozofije i sociologije je upisala Muzičku akademiju u Zagrebu, gdje je i diplomirala u klasi izv. prof. Cynthije Hansell-Bakić. Godine 2008. upisuje dvogodišnje usavršavanje na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u opernoj klasi prof. Theimera i prof. Orlowskog. Nastupila je u ulogama Gretel, Melpomene (Schlosstheater Schoenbrunn Beč), Euridice (Probebuehne – Mdw Beč), Ida, Papagena, Barena, Čobanče, Berta, Bianca, Ines (HNK Zagreb), Elle u La voix humaine (HNK u Varaždinu i Scena Ribnjak), Brünhilda (Creske glazbene večeri) i Anne Frank u Dnevniku Anne Frank ( HNK u Varaždinu i na 67. Splitskom ljetu- predstava je dobitnica nagrade Judita za najbolje glazbeno ostvarenje na 67. Splitskom ljetu, i nominirana je za najbolje operno ostvarenje i najbolju opernu žensku ulogu za NHG 2021). Nastupala je kao solistica uz Vjekoslava Šuteja, Uroša Lajovica, Nikšu Barezu, Tomislava Fačinija, Igora Vlajnića, Josipa Šegu, Srboljuba Dinića . Nastupala je uz Cantus Ansambl, uz Eksperimentalni ansambl Hilarya Jeffreya, na 69.Dubrovačkim ljetnim igrama, 29. i 30. Muzičkom biennalu, na Festivalu komorne glazbe u Vukovaru, Večerima sv. Donata u Zadru, Orguljskom festivalu „Petar Nakić“ u Rabu, u Salonu Očić u izravnom prijenosu Hrvatskog radija, Festivalu orgulja Heferer, Pasionskoj baštini, Lovran classic festivalu, Festivalu Ars Organi Siscia itd. Nastupila je kao solistica u praizvedbi glazbene suite za ansambl i sopran Mirele Ivičević Planet 8 alias Operacija Neptun u teatru ITD, koja je dobitnica nagrade „J. Š. Slavenski. Članica je ansambla Le trio i komornog ansambla udruge Sve ostalo je glazba s kojima redovito koncertira. Snimila je nekoliko radio drama za Hrv.radio.I članica je Hrv.zajednice samostalnih umjetnika. U zadnjih nekoliko godina praizvela je preko nekoliko djela hrvatskih kompozitora ( Ivičević, Glojnarić, Vranješ, Borić, Končić, Szirovicza) posvetila se interpretaciji suvremene klasične glazbe i Lieda.