Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Scena Rogoz HNK u Varaždinu s ponosom najavljuje da će 24. studenog s početkom u 18 sati biti domaćin projekcije filma „Gdje su nestali svi osmjesi“, koji se trenutno  prikazuje na svim relevantnim svjetskim festivalima dokumentarnih filmova, a uz filmsku projekciju održat će se i tribina o radnoj migraciji Nepalaca.

„Tisuće ljudi svake godine napušta svoje domove u Nepalu kako bi ostvarili svoje snove u inozemstvu. Nadajući se boljem životu i ekonomskom prosperitetu, nepalski radnici sele u strane zemlje kako bi zaradili novac i pomogli svojim obiteljima. Međutim, u odredišnim zemljama često su zlostavljani i lišeni ljudskih prava. I dok se val imigracije svake godine povećava, a nepalsko gospodarstvo snažno ovisi o doznakama radnika migranata, oni se često, umjesto s većim ekonomskim prosperitetom, vraćaju u Nepal u vrlo lošem zdravstvenom stanju ili mrtvi u ljesovima zbog loših uvjeta na  radu“ sažetak je dokumentarca „Gdje su nestali svi osmjesi“.

Film, kao što je navedeno, istražuje temu radne migracije i njezine posljedice te će biti osnova za tribinu na istu temu koja će uslijediti nakon filmske projekcije. Na tribini će prisustvovati autorica filma, Anja Strelec, koja će podijeliti svoje iskustvo tijekom stvaranja filma, zatim dr. sc. Drago Župarić-Iljić, ugledni sociolog te Mario Pušić, nagrađivani reporter Jutarnjeg lista, a događaj će moderirati Filip Kušter.

Anja Strelec, hrvatska redateljica koja živi i radi u Bruxellesu, film je napravila u suradnji s producentskom kućom iz Nepala Mountain River Films i belgijskom produkcijom Zipper Lab.

Rođena Varaždinka, Anja je filmska i audiovizualna redateljica te fotografkinja. U svojim se radovima putem različitih vizualnih formata (film, video i fotografija) pretežno bavi socijalnim temama, portretirajući osobne ljudske priče i analizirajući društvo, što joj omogućuje multidisciplinarni pristup odabranim temama i slojeviti storytelling. Režirala je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova koji su prikazivani diljem svijeta na međunarodnim festivalima i televizijama.

Tema radne migracije postaje sve važnija u današnjem globaliziranom svijetu, a ovaj film i tribina, u organizaciji Tanje Novak, voditeljice Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu, pružit će dublji uvid u izazove s kojima se suočavaju radnici koji se odluče na takav korak, te kako to utječe na njihove obitelji i zajednice.

Svi zainteresirani pozvani su da prisustvuju ovom događaju i sudjeluju u raspravi o važnoj temi radne migracije i njezinim društvenim implikacijama. Scena Rogoz u HNK-u Varaždin bit će mjesto gdje će se dijeliti informacije i iskustva s ciljem da potaknu na promišljanje o ovom važnom pitanju.

Film se trenutno prikazuje na filmskim festivalima u Grčkoj, New Yorku, Kanadi, Bangladešu, Indiji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji na festivalima ljudskih prava, a nedavno je osvojio nagradu publike za najbolji kratki dokumentarni film na Chania FF.

 

LINK na trailer: https://vimeo.com/776670936

LINK na web stranicu filma: www.wherehaveallthesmilesgone.com