Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

U subotu, 10 rujna s početkom u 20 sati na Kazališnom trgu možete uživati u koncertu suvremene elektroničke glazbe. U slučaju kiše koncert će se održati u Koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu. Ulaz je slobodan.

Nastupaju Filip Merčep (vibrafon, elektronika) i Boy van Ooijen (bubnjevi, elektronika).

Boy i FIlip su se upoznali na studiju Live Electronics na Conservatorium van Amsterdam. Suradnju su počeli 2020.kad su dobili poticaj Zaklade Kultura nova za razvoj novih umjetničkih ideja. Projekt Machine Learning palica za vibrafon razvio je sustav prepoznavanja različitih palica. Umjetnici sad mogu koristiti palice koje ionako koriste kao kontroler za upravljanje parametara elekttroničke audiovizualne glazbe. Dvojac je nastavio razvijati kodove koji utječu na kreiranje audiovizualne glazbe. Mnoge tehničke ideje će pokazati i na koncertu!

2021.Boy i Filip su osmislili interaktivnu izložbu za mlade „Videoigranje s umjetnošću“ koja predstavlja audio/vizualnu umjetnost kroz popularni pristup igranja videoigrica.

Umjetnici su napravili audio, vizualne i audio/vizualne instalacije koje su međusobno povezane, odnosno dijele informacije inputa te tvore jedan zajednički output. Posjetitelji spomenute instalacije kontroliraju igrajući se kontrolerima za PlayStation, GoPro kamerom, svojim mobitelima i ljudskim glasom! Zatvaranje izložbe je u formi koncerta kojim se pokazaju kako „videoigranje“ može biti kontrolirano i samim glazbenim instrumentima u slobodnoj improvizaciji. Za vrijeme trajanja koncerta publika ima priliku biti dijelom izvedbe kontrolirajući neke od glazbenih parametara kontrolerima.

Koncert će predstaviti njihov zadnji umjetnički glazbeni projekt u kojem ispituju zvučnu kombinaciju ambijentalne glazbe, techna i apstrakcije.

Biografije:

Filip Merčep svojim projektima konstantno dokazuje da je osoba te umjetnik širokog spektra interesa i djelovanja. Kao koncertni umjetnik Filip je iznimno aktivan svirajući solo te uz pratnju većinu hrvatskih orkestara na svim većim domaćim festivalima i dvoranama. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2015. godine u klasi prof. Igora Lešnika, Filip je počeo otkrivati svoj muzički jezik i raditi na konceptualnim projektima koje je predstavio na Osorskim glazbenim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama da nabrojimo neke. To je sve odvelo do toga da upiše usavršavanje na Live Electronics studiju pri Konzervatoriju u Amsterdamu kod priznatog audio-vizualnog umjetnika, kompozitora elektroničke glazbe i pedagoga Marcela Wierckx-a. kod kojeg je diplomirao 2020.
Voditelj je i asistent majstorskih radionica u University of Miami, Humboldt University u Kaliforniji Glazbenoj akademiji u Hannover, Glazbenoj akademiji u Nurembergu, Konzervatorija u Lyonu i University of Toronto u kojima je predstavljao glazbu hrvatskih autora za udaraljke i držao predavanje o programiranju u glazbi. Od 2017. godine počeo je održavati svoj vlastiti marimbistički seminar, a od 2019.godine sa svojim kolegama iz Amsterdama organizirao Live Electronics Summer Workshop u Grožnjanu. Filip je MarimbaOne umjetnik te mu je od 2018. Ministarstvo kulture RH priznalo status slobodnog umjetnika.

Boy van Ooijen je aktivan kao bubnjar i producent u 12 različitih projekata svirajući po cijelom svijetu. Diplomirao je Live Electronics na Conservatorium van Amsterdam. Uz njegov pisani rad ‘Classifying Sound by Algorithm’, Boy je razvio algoritam napisan u Pythonu koji prepoznaje elemente bubnjeva u realtime-u, da bi svirajući bubnjeve mogao pokretati razne vizuale, svjetla kroz DMX protokol ili za kontrolirati sintesajzera. Nakon diplome, nastavio je usavršavati i proširivati svoj algoritam da bi našao što bolje načine da izvuče što više muzičkih informacija iz snimki. Taj algoritam koji detektira muzičke instrumente i motive u realtime kontekstu mu je pružio mogućnost da eventima i dvoranama pruži sustav koji može napraviti interaktivni i kreativni light show ili kontrolu lasera audio signalom samo slušajući snimke koje puštaju.