Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

U petak, 10. svibnja s početkom u 19,30 sati u Velikoj koncertnoj dvorani održat će se koncert dua: Lucija Stilinović na flauti i Pedro Ribeiro Rodrigues na gitari.
Ulaz na koncert je slobodan.

Flautistica Lucija Stilinović (Zagreb,1995.) aktivna je solistica, komorna i orkestralna glazbenica. Nastupila je na najpoznatijim glazbenim festivalima za klasičnu glazbu u Hrvatskoj, kao što su: Osorske Glazbene Večeri, Festival sv. Marka, Samoborska Glazbena Jesen (gdje je praizvela skladbu Chain Reaktion Mirele Ivičević), Scena Amadeo i Dubrovačke ljetne igre.

Dobitnica je Diplome Darko Lukić na 56. tribini Darko Lukić (2023.) u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU). Pobjednica je 9. Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo (2021.), kao i, 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić (2020.)

U 2020. godini Lucija je dobitnica stipendije Njujorške filharmonije (The Elaine and Stephen Stamas New York Philharmonic Scholarship Fund), druge nagrade na natjecanju Serge & Olga Koussevitsky Young Artists Awards 2019 u New Yorku.

Do sada je nastupila kao solistica sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRTa, Zagrebačkim solistima, Tamburaškim orkestrom HRTa, ansamblom Antiphonus, Acoustic Project Strings, Varaždinskim komornim orkestrom i orkestrom Zagrebačke filharmonije.

Dobitnica je prve apsolutne nagrade na British Flute Society natjecanju u Londonu (2016.), prve nagrade na međunarodnom natjecanju Woodwind and brass u Varaždinu (2015.), itd. Kao solistica više je puta nastupala uz Varaždinski komorni orkestar, između ostalog i na Varaždinskim baroknim večerima (2011.).

Održala je mnoge recitale u Hrvatskoj i inozemstvu, recital u sklopu Croatia Flute Academy (2020.), recital u Scandinavia House u New Yorku (2019.), koncert s ansamblom Melisse na Utrecht Early Music Festival u Nizozemskoj (2016.), koncert na St. John Smith Square tijekom London Flute Festivala (2016.) te je kao predstavnica Hrvatske glazbene mladeži pohađala radionicu New Ways in Classical Music u Strasbourgu (2018.).

Uz završenu Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Renate Penezić, diplomirala je na Manhattan School of Music (New York, SAD) u klasi Roberta Langevina, solo flautista Njujorške filharmonije. U akademskoj godini 2016./17. bila je studentica Kraljevskog konzervatorija u Antwerpenu (Belgija) u klasi Alda Baertena gdje je završila dodiplomski studij i stekla bakalaureat. Tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu bila je na razmjeni studenata Erasmus na HKU Konzervatoriju u Utrechtu (Nizozemska) u klasi Alda Baertena i Wilberta Hazelzeta (traverso flauta). U dva je navrata (2014. i 2017.) bila stipendistica International Music of Academy in the Principality of Liechenstein gdje je pohađala razne seminare i usavršavanja kod Philippe Bernolda. U jesen 2021. Lucija završava jednogodišnje usavršavanje na Music and Arts University of the city of Vienna u klasi Karl-Heinz Schütza, solo flautista Bečke opere i filharmonije.

Usavršavala se kod mnogim uglednih flautista i pedagoga kao što su:  Denis Bouriakov, Emmanuel Pahud, Sir James Galway, Karl-Heinz Schütz, Herman van Kogelenberg, Philippe Bernold, Rachel Brown, Peter-Lukas Graf, i Andrea Lieberknecht.

Uz flautu, Lucija svira i piccolo te se usavršava kod brojnih poznatih piccolista kao što su: Stephanie Mortimore, Jennifer Gunn, Snježana Pavičević, Karin Bonelli i Gundrun Hinze.

Surađivala je, isto tako, i s mnogim poznatim dirigentima, kao npr. Leonard Slatkin, Kazushi Ono, Jane Glover, Robert Kapilow, George Manahan, Gabriel Bebeselea i Dawid Runtz.

Lucija redovito surađuje i nastupa s uglednim hrvatskim pijanistima kao što su Zrinka Ivančić Cikojević i Danijel Detoni. Uz Veroniku Ćiković na harfi, Lucija je dio dua Eolian koji često nastupa na komornim festivalima u Hrvatskoj (Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, Dani Alke i Velike Gospe u Sinju, Festival sv. Marka, Festival komorne glazbe u Čakovcu, Dubrovačke ljetne igre i Rapske glazbene večeri). Važno je istaknuti kako je duo Eolian osvojio Prvu nagradu i Posebnu nagradu grada Saluzza na 11. Međunarodnom natjecanju Suoni d’Arpa u Saluzzu (Italija,2022.) te je 2023. održao koncert u Bologni u dvorcu “Castello dei Manzoli” i u Trstu u “Museo Revoltella”.  Također, Lucija redovito surađuje i održava koncerte s gitaristom Pedrom Ribeirom Rodriguesom.

Ostvaruje suradnje sa Riječkim simfonijskim orkestrom (kao gostujuća solo flautistica – sezona 2022./23.) te Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu (2023./24.) u sklopu opernih projekata; Puccinijeve Madama Butterfly te opere Missy Mazzoli: Životi i smrti Isabelle Eberhardt. U jesen 2021. pozvana je da kao solo flautistica nastupa zajedno s Brooklyn Chamber Orchestra u Musikvereinu u Beču. 2018. godine bila je na turneji po Francuskoj zajedno sa Mediteranskim orkestrom mladih pod umjetničkim vodstvom Kazushija Ona (Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence). 

Pedro Ribeiro Rodrigues portugalski je gitarist koji živi u Zagrebu, Hrvatska. Njegov album Carlos Seixas-Sonatas (Numerica Multimedia, 2012.), prva je snimka klasične gitare u potpunosti posvećena tom portugalskom skladatelju.

Nastupao je u brojnim koncertnim dvoranama diljem Europe, kao što su Het Concertgebouw (Amsterdam, Nizozemska), St. Cecilia’s Hall (Edinburgh,Ujedinjeno Kraljevstvo), Dvorana Vatroslava Lisinskog (Zagreb, Hrvatska), Angelika Kauffmann Saal (Shwartzenberg,Austrija), Dvorana Makedonske filharmonije (Skoplje, Makedonija), Festspielhaus Erl (Erl, Austrija);
i festivalima među kojima su I Schubertiade (Kolpach, Luksemburg), Maribor Europska prijestolnica kulture(Velenje, Slovenija), Kyburgiade(Kyburg, Švicarska), Dubrovačke ljetne
igre (Dubrovnik, Hrvatska), Osorske glazbene večeri (Osor, Hrvatska), Samoborska glazbena jesen (Samobor, Hrvatska), Glazbene večeri u Sv.Donatu (Zadar, Hrvatska), Remusica
Festival (Priština, Kosovo), Cistermúsica (Alcobaça, Portugal), Međunarodni glazbeni festival Marvão (Marvão, Portugal) i Grachtenfestival (Amsterdam, Nizozemska).

Od suradnji s orkestrima ističu se interpretacije cjelokupnog djela Antona Weberna s Cantus Ansamblom te, u ulozi solista, snimka Koncerta br. 1 za gitaru i orkestar Ssu-Yu Huanga, s Hrvatskim komornim orkestrom (Navona Records, 2019.).

Godine 2009., s gitaristima Petritom Çekuom i Tomislavom Vukšićem, Pedro R. Rodrigues osniva Trio Elogio koji se etablirao kao jedan od najprestižnijih gitarskih trija današnjice. Trio Elogio svojim interpretacijama istražuje postojeći klavirski i orkestralni program, intenzivno surađujući i s drugim instrumentima i glazbenicima kao što su Sebastian Manz (klarinet), Santiago Cañón Valencia (violončelo), Sara Ferrandez (viola), Anja Lechner (violončelo), Filip Merčep (udaraljke, marimba). Trio Elogio primio je godišnju nagradu Milka Trnina za najbolju koncertnu izvedbu u Hrvatskoj u 2022.godini.

Pedro R. Rodrigues redovito sudjeluje u projektima s Lucijom Stilinović (flauta), Tanjom Ruždjak (sopran) i Isabel Vaz (violončelo), a od 2018. godine član je gitarističkog okteta Guitarrismo kojeg vodi Zoran Dukić.

Njegovi učenici osvojili su značajan broj nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Na poziv Udruge hrvatskih gitarista i pedagoga, na seminaru Dobro ugođena nastava, 2017. godine predstavlja rezultate svojih pedagoških istraživanja.

Pedro Ribeiro Rodrigues trenutno predaje komornu glazbu I pedagogiju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska. Glazbeno školovanje započeo je u klasi Dejana Ivanovića na Conservatório de Música Jaime Chavinha u Minde, Portugal. Godine 2003. upisuje studij gitare u klasi prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je završio magisterij, a kasnije i specijalizaciju.

Od 2019. do 2022. pohađao je majstorske tečajeve na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, Nizozemska, kod prof. Zorana Dukića. Pedro Ribeiro Rodrigues svira na gitari graditelja Antonija Zwirna.

Diskografija: Carlos Seixas – Sonate (Numérica Multimedia, 2012.); TrioElogio – Glazbeni salon Gvozdanović (Live DVD, Orfej, 2013.); Elogio Trio -Mozart Ruždjak Dvořák (BuntArt, 2019.); Koncert br. 1 za gitaru I orkestar Ssu-Yu Huanga s Hrvatskim komornim orkestrom: Beneath the Tide (Navona Records, 2019.); Gitara uživo u Kneževu dvoru, Dubrovnik
(Croatia Records, 2019.); HGK-Bagatele za kućnu upotrebu (Guitarrismo, Cantus, 2022.).

PROGRAM:

FRANZ SCHUBERT: SONATA ARPEGGIONE

Sonatu Arpeggione skladao je Franz Schubert (1797.-1828.) u studenom 1824. Prvobitno je napisana za danas zaboravljeni instrument Arpeggione uz pratnju klavira, ali je od tada postala dio standardnog sonatnog repertoara za gudače instrumente, osobito violu i violončelo. Sonata, koja je kasnije dobila broj D. 821 u katalogu Schubertovih djela Otta Ericha Deutscha (1883.-1967.), postigla je vrhunac komorne glazbe i jedna je od Schubertovih najpoznatijih skladbi.

Arpeggione je bio poznat kao  instrument mješavine gitare i violončela. Instrument sa šest žica nalik violončelu, ali manjeg izgleda kao gitara. Žice su ugođene kao na gitari (e-a-d-g-h-e), ali se instrument svirao kao violončelo, smješteno između koljena i bez šiljaste nožice, kao što je bilo poznato još u ranom 19. stoljeću.

Djelo je napisano, kao što je bilo uobičajeno za to razdoblje, u tri kontrastna stavka. Glavni sonatni oblik prvog stavka u molu, zatim svijetli, ali vrlo kratki spori drugi stavak u E-duru i završni treći stavak Rondo u A-duru. Stilski je djelo vrlo tradicionalno, a načinom pisanja gotovo više klasično nego romantično s galantnim fraziranjem.

Na programu će se izvesti Sonata Arpeggione u obradi poznatog hrvatskog violončelista i pedagoga Valtera Dešpalja (1947.-2023.)

BORIS PAPANDOPULO: TRI DIJALOGA

Boris Papandopulo (1906. – 1991.) jedan je od najmarkantnijih hrvatskih glazbenika 20. stoljeća. Rođen, odrastao i odgojen u obitelji koja je oduvijek bila tijesno povezana s muzikom i kazalištem, glazbi se posvećuje vrlo rano.

Papandopulo je intenzivno i nadahnuto skladao gotovo do dana smrti, punih 65 godina. U svim tim djelima on se potvrđuje kao majstor svog metijea – duhoviti glazbenik neiscrpne i svježe inspiracije, besprijekorni poznavatelj skladateljsko-tehničkih postupaka, glazbenih formi te mogućnosti instrumenata i vokalne tehnike.

Tri dijaloga za flautu i gitaru skladao je 1982. godine.

ÁSTOR PIAZZOLLA: HISTOIRE DU TANGO

Histoire du Tango je skladba poznatog skladatelja tanga – Ástora Piazzolle. Originalno napisana za flautu i gitaru 1985., a objavljena 1986.godine. To je jedna od najpoznatijih Piazzollinih skladbi i često se svira s različitim kombinacijama instrumenata, uključujući violinu ili kontrabas umjesto flaute, te klavir, harfu ili marimbu umjesto gitare.

Donijeti tango iz argentinskih bordela i plesnih dvorana u koncertne dvorane Europe i Amerike bio je Piazzollin životni podhvat.  Bio je jedan od studenata Nadie Boulanger te se trudio da ne postane još jedan skladatelj europskog stila, već da na tango primijeni znanje koje je stekao učeći od nje.

Piazzollin Histoire du Tango njegovo je jedino djelo za flautu i gitaru – instrumente povezane s prvim procvatom te forme, u Buenos Airesu 1882. godine.

Histoire du Tango pokušava prenijeti povijest i evoluciju tanga u četiri stavka: Bordel 1900., Café 1930., Nightclub 1960. i Concert d’aujourd’hui.