Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Godišnji koncert ansambla LADO održat će se u ponedjeljak, 6. studenog 2023. u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK Varaždin

Od svog osnutka 1949. godine do danas, repertoar Ansambla LADO oblikuje se i temelji na vrhunskim koreografskim i glazbenim djelima kojima se na zavidnoj estetskoj, umjetničkoj, izvedbenoj i profesionalnoj razini interpretira plesna, glazbena i odjevna baština hrvatskoga sela.

Drmeš, kolo, polka, zurka naziv je svečanog, godišnjeg  koncerta kojim LADO proslavlja svoj 74. rođendan. Naziv koncerta upućuje na temu ovogodišnjeg programa. Odabrane  koreografije i glazbena, vokalno-instrumentalna djela tematiziraju tradicijsku plesnu, glazbenu i odjevnu baštinu nizinske te središnje i sjeverozapadne Hrvatske. U etnografskom i etnokoreološkom kontekstu, u ovom dijelu Hrvatske brojna su kulturna područja koja, uz pojedine zajedničke osobine, obiluju i  posebnostima osobito vidljivim u tipološkoj raznolikosti i bogatstvu narodnih nošnji. Kada je o plesnoj baštini riječ,  drmeš, kolo, polka i zurka najtipičniji su i najrašireniji tradicijski plesovi hrvatskih krajeva smještenih uz i „među Savom, Dunavom i Dravom“.

Drmeš, kolo, polka, zurka program je kojim će LADO povesti publiku na plesno i glazbeno putovanje Posavinom, Moslavinom, Bilogorom, Turopoljem, Slavonijom, Baranjom, Srijemom, Međimurjem i Podravinom.

Repertoar Ansambla sustavno se i kontinuirano proširuje i obogaćuje. Plesovi i pjesme istočne Slavonije, popijevke i drmeš iz Turopolja te srijemska zurka neke su od praizvedbi u kojima će publika moći uživati gledajući i slušajući obljetnički koncert jedinog hrvatskog profesionalnog folklornog ansambla.

Energične i nadahnute izvedbe Ansambla LADO, koreografska ostvarenja i scenske interpretacije tako bliske ishodištu, visoki umjetnički dosezi naših umjetnika nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vjerujem da će tako biti i ovaj put!