Ksenija Krčar

HOROR DIPTIH

(Edgar Allan Poe: Pad kuće Usher i William Wilson)

“Horor” – ono što izaziva užas, stravu, jezu, što je strašno, jezovito, morbidno

“Be afraid, be very afraid”

                               The Fly (David Cronenberg, 1986.)

 

Žanr horora, rođen u književnosti, a stasao na filmu, u svojoj zrelosti sve više nalazi mjesto i na pozornicama značajnih europskih kazališta, ali ga na hrvatskoj kazališnoj sceni – nema. Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu ovog će ljeta ispuniti taj prostor jedinstvenim projektom – “Horor diptih” redateljice Ksenije Krčar.

Predstava rađena po pričama Edgara Allana Poea okretanjem neistraženom žanru horora predstavlja iskorak za kazalište u Hrvatskoj. Istovremeno, njezinim postavljanjem pod otvoreno ljetno nebo atrija varaždinskog Starog grada oživjet će se ambijentalno kazalište u Varaždinu, gradu čija povijesna jezgra sadrži gotovo bezbrojne inspirativne, ali kazališno i filmski, još uvijek neotkrivene lokacije.

“Horor diptih” gledatelje će spojem ambijenta, kazališta, glazbe i audiovizualnih umjetnosti uroniti duboko u tjeskoban svijet dviju napetih i jezovitih priča jednog od rodonačelnika i istinskih genijalaca žanra horora – Edgara Allana Poea.

Pad kuće Usher sablasna je priča o susretu muškarca i njegovog prijatelja iz djetinjstva u staroj kući koja odiše tugom, bolešću i smrću. Neočekivani poziv, gosta će uvesti u morbidni svijet posljednjih izdanaka stare i umiruće obitelji Usher, osamljenih u osamljenoj kući okruženoj truleži i crnim jezerom, prekrivenom mahovinom i lišajevima, koji osim cigle, kamena i drva, razgrađuju i mrve i umove, ali i tijela njezinih stanovnika. Otkrivanje istine što je u kući Usher živo, a što umire, glavnog će lika provesti kroz užas suočavanja s nečim što niti u najgoroj noćnoj mori nije očekivao otkriti o svojem prijatelju i njegovoj obitelji.

Zamućujući granicu stvarnosti i ludosti, William Wilson bavi se temom sablasnog dvojnika ili Doppelgängera. Uspješnom, popularnom i samouvjerenom Williamu Wilsonu život se pretvori u pakao onog dana kad se u školi pojavio njegov istoimeni dvojnik. Šokiran činjenicom da su njih dvojica potpuno isti u svemu, osim po karakteru, ali i da tu sličnost baš nitko drugi ne zamjećuje niti za nju mari, Wilson ubrzo biva zarobljen u uznemirujućoj spirali mentalne propasti koja će ga dovesti do smrtonosnog sukoba i šokantnog otkrića o svojoj pravoj prirodi, ali i identitetu dvojnika koji mu je uništio život.

Ksenija Krčar predstavu će režirati prema vlastitoj dramatizaciji, a glavne uloge igraju Marinko Prga, Paško Vukasović te Nikša Eldan i Filip Eldan. Premijera je 6.7.2019. u atriju Starog grada u Varaždinu, a u sklopu manifestacije “Festival varaždinskih dvorišta” Turističke zajednice Grada Varaždina. “Horror diptih” priprema se u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin.

 

Dramatizacija: Ksenija Krčar

Redateljica: Ksenija Krčar
Scenograf: Leo Vukelić
Kostimografkinja: Žarka Krpan
Skladatelj: Vid Novak Kralj
Dizajner rasvjete: Domagoj Klasić

Asistentica redateljice: Marija Krpan
Asistent scenografa: Domagoj Klasić

Video i fotografije: Droolia UFO

Trajanje predstave 100 minuta
Praizvedba 6. srpnja 2019.

Galerija

Ansambl predstave

Roderick Usher……………………………………………………………………………….……………Marinko Prga
Janus………………………………………………………………………………………….…………..Paško Vukasović
Madeline Usher…………………………………………………………………………….………….Irma Dragičević
Gospođa Mills…………………………………………………………………………….………………..Marija Krpan
Gospodin Tuttle………………………………………………………………………….………………..Zdenko Brlek
Lydia……………………………………………………………………..……………………..Tena Antonija Torjanac

William Wilson…………………………………………………………………………….………………..Nikša Eldan
William Wilson II……………………………………………………………………….……………………Filip Eldan
Shelley……………………………………………………………………………………….……………..….Matko Buvač
Keats………………………………………………………………………………………….…………………..Jakov Jozić
Byron………………………………………………………………………………………….…………………Denis Bosak
Mary………………………………..…………………………………………………………..Tena Antonija Torjanac
Gospođa Venable………………………………………………………………………….……..Jagoda Kralj Novak
Župnik……………………………………………………………………………………….………………..Zdenko Brlek
Gospođa Wilson………………………………………………………………………….………………..Marija Krpan

Glazbenici: Saša Špoljar/ kontrabas, Matej Ilčić/ violončelo, Niko Kos/ kontrabas