Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Već tradicionalno, svake dvije godine Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu organizira izložbu Bijenale kazališnog plakata na kojoj sudjeluju dizajneri iz Hrvatske, ali i iz cijele regije.

Otvorenje ovogodišnjeg, sedmog Bijenala održat će se u subotu, 18. prosinca u 18 sati u prostoru bivše varaždinske knjižnice. Bijenale je posveta velikom hrvatskom dizajneru Goranu Merkašu koji je godinama stvarao za varaždinsko kazalište. Ove godine obilježavamo i 25. godišnjicu Goranove smrti.

Inicijator i autor izložbe je Marjan Varjačić koji kaže:…Ovom prilikom, međutim, želim upozoriti da se Gorana Merkaša pamti najviše po kazališnim plakatima (to pamćenje trajno oživljava Bijenale), dok su njegovi slikarski, točnije crtački radovi ostali u sjeni kazališno-dizajnerskih. Posthumno, organizirano je nekoliko reprezentativnih izložbi Merkašova kazališnog dizajna (dvije u Zagrebu, u galerijskom prostoru HAZU i u Galeriji ULUPUH-a), a nijedna izložba koja bi potpunije predstavila crteže. Zadnja takva bila je prije slikareve smrti 1996. u Centru za kulturu Čakovec i u Galeriji Forum u Zagrebu.

            O Goranovim crtežima kazuju ponešto tek tekstovi u nekoliko kataloga, koji se danas jedva mogu naći. Tako je jedan od najuglednijih hrvatskih likovnih kritičara, Vladimir Maleković, 1989. povodom izložbe crteža zapisao: “Merkaš nije prepoznatljiv samo po svom osobnom talentu, već također po prisjećanju na tradiciju, osobito na  r e n e s a n s u” (isticanje M.V.). Alessandra Anderlini, uz izložbu crteža u Modeni 1990., zamjećuje “strast crtača za umjetnost 16. i 17. st. u sjevernoj Italiji”, to jest, umjetnost visoke renesanse. Platonovim riječima možemo kazati da je opće obilježje renesansne umjetnosti “žudnja za rađanjem/stvaranjem i iznošenjem u ljepoti” (Simpozium 206a). Na drugom mjestu (Fileb 64), Platon govori o “bijegu u ljepotu”. Bijeg u ljepotu kao metafora podjednako odgovara Goranovom stvaranju i  ž i v o t u.  Merkaš se često u razgovorima vraćao Düreru, o čijoj veličini govore njegovi portreti. Dürer je u ljudskom licu vidio  c i j e l i  s v i j e t.  I u Merkašovim portretima presudno je  n e v i d l j i v o   u   v i d l j i v o m e.  U tom smislu fascinantan je portret Glumice, testamentarno djelo nastalo malo prije smrti

Organizacija izložbe
Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Autor izložbe
Marijan Varjačić

Koordinatorica 7. bijenala i urednica kataloga izložbe
Vesna Kosec-Torjanac

Žiri Nagrade Goran Merkaš
Darko Sačić, predsjedavajući
Ivan Duić, član
Jasmina Jakopanec, članica

Likovni postav
Ivan Duić

Postav izložbe:
Darko Avar

Foto: 16Ton Media

Građanstvo izložbu može pogledati radnim danom od 18-19,30 sati.
Za ulaz na izložbu je potrebno predočiti Covid potvrdu.

Virtualna šetnja:

tour.klapty.com/foo0fKj5QA/?deeplinking=true&startscene=0&startactions=lookat(32.63,0,90,0,0);

tour.klapty.com/foo0fKj5QA/?deeplinking=true&startscene=1&startactions=lookat(11.48,0,90,0,0);

tour.klapty.com/foo0fKj5QA/?deeplinking=true&startscene=2&startactions=lookat(177.62,0.22,90,0,0);

 

Napišite komentar: