Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Čast nam je najaviti Koncert uz kavu koji će se održati u subotu, 7. travnja u 11 sati u Klubu Europa media.

Koncept i moderacija: doc. mr. art. Sofija Cingula

Andrea Nikolić, violina  

Program:
1. Boris Papandopulo: Meditacija za violinu i klavir

2. Čudesni krajolik za violinu solo, posvećen Andrei Nikolić (2016):

I. Rosch Chodesh – David Mastikosa;

II. Yellow tunes – Dragana Tabak;

III. Imam jednu želju – Asmir Jakupović

IV. četvrti stavak – Olja Janjuš

3. Lili Boulanger: Nocturne et Cortège za violinu i klavir

Uz klavir: Ivana Godec Vinceković

4. Gustav Holst: Četiri pjesme za glas i violinu, op. 35

Glas: Sofija Cingula

“… violinistica Andrea Nikolić nam je otkrila sve, pa i one najzagonetnije tajne violinske glazbe, s čudesnom moći da gotovo telepatski, poput fluida, svoje duboke emocije i svaki otkucaj svog artističkog srca reflektira na prisutne slušatelje…”

“…Od prvog do zadnjeg tona, od dubine bitematičnosti prvih stavaka sonata do bravuroznih presta i allegro vivacea, gdje sve pršti od brioznih tempa, do dubokog poniranja u kontemplaciju molitve …  Andrea Nikolić nam se predstavila kao sjajna umjetnica pred kojom stoji blistava glazbena budućnost.” (Ž. Sertić, 2013., bljesak.ba/kultura)

“… Sjajna solistica Andrea Nikolić svojom nevjerojatnom muzikalnošću učinila je da povjerujemo da je pred nama reinkarnacija samog Paganinija. Perlastom tehnikom koja je pratila sve njezine bravuroznosti izazvala je ogromne simpatije publike. Svom ogromnom virtuoznom potencijalu pridodala je svu energiju neobuzdane mladosti u brzim stavcima i nevjerojatnu muzikalnost koja je ulijevala liriku u laganim stavcima Vivaldijevih koncerata…” (Dnevni List, 2014.)

Violinistica Andrea Nikolić, okarakterizirana kao umjetnica “veoma zrele i maštovite interpetacije, superiorne tehnike i toplog tona” profilirala se kao jedna od najsvestranijih, vodećih glazbenica svoje generacije. Muzicira na modernoj i baroknoj violini i violi, a njezin interes i repertoar obuhvaćaju djela od ranog baroka do suvremene glazbe i jazza.

Umjetnička je direktorica i koncertna majstorica bečkog WISE: Wien – International Soloists Ensemble-a te suosnivačica i umjetnička direktorica Vareš Classic Festivala – međunarodnog festivala komorne glazbe u Varešu, BiH.

Uz koncertnu djelatnost strastvena je ambasadorica  obrazovanja, klasične glazbe i umjetnosti te tečno govori šest jezika.

Rođena u Sarajevu, kao petogodišnjakinja seli se iz Vareša u Varaždin, gdje započinje svoju opću i glazbenu naobrazbu. Nakon ubrzano završene srednje škole u klasi prof. Benjamina Šambara, upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Maje Dešpalj – Begović i Ivana Novinca, s posebnim fokusom na komornu glazbu u klasi prof. Jože Haluze. Magistrirala je 2010. godine s odličnim uspjehom te nastavlja svoje školovanje u Beču i Grazu (Austrija) u solističkoj majstorskoj klasi prof. Eszter Haffner, komornu glazbu i violu u klasi prof. Herberta Kefera (Artis kvartet). Trenutno radi s prof. Andrejom Bielowim na solističkom usavršavanju i pripremi doktorskog rada pri  Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu i surađuje s dirigentima Johannesom Wildnerom, Simeonom Pironkoffim i Markom Stringerom na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču kao koncertna majstorica Pro Arte orkestra.

Usavršavala se na brojnim solističkim majstorskim tečajevima i tečajevima komorne glazbe istaknutih međunarodnih pedagoga i umjetnika kao što su Ingolf Turban, Hagai Shaham, Dora Schwarzberg, Adam Korniszewski, Jan Talich, Thomas Füri, Stefan Milenković, Christan Altenburger, Heime Müller, Manrico Padovani, Giovanni Gnocchi, Anna Serova, Artemis kvartet, Artis kvartet, Shanghai kvartet. Poseban interes za povijesno osviješteno izvođenje rane glazbe razvila je još od ranih školskih dana kroz ljetnu školu Aestas Musica radeći s vodećim umjetnicima tog područja: Catherine Mackintosh, Adrian Butterfield, Laurence Cummings, Nicolette Moonen, Hiro Kurosaki, Andreas Helm.

Kao solistica, koncertna majstorica, komorna i orkestralna glazbenica nastupa na brojnim međunarodnim festivalima kao što su DISS Festival England, Cremona X Archi, London Haendel Festival, Haydn Festival Eisenstadt,  Neuberger Kulturtage, ISA Festival Austria, Friedensklänge Festival Burg Schleining, Festival hrvatske glazbe u Beču, Varaždinske barokne večeri, Splitsko ljeto, Dubrovačke ljetne igre… Također, redovito koncertira u prestižnim koncertnim dvoranama Europe (Wiener Konzerthaus, Musikverein, Wiener Staatsoper, ORF Radiokulturhaus, Moscow International House of Music, Royal Opera Copenhagen, Dvorana Lisinski, Slovenska filharmonija, Varšavska filharmonija, Teatro Filodrammatici Milano…).   Surađivala je s brojnim vrhunskim međunarodnim glazbenicima, a od  2012. godine pridruženi je član Wiener Mozart Orchestra, u kojem, kao i u Pro Arte Orchestra Vienna,Tutti Mozart Orchestra i Vienna Imperial Philharmonics nastupa i kao koncertna majstorica. Surađivala je i s Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskim baroknim ansamblom, Dartington Baroque Orchestra, ansamblom Barrocade iz Izraela, a kao koncertna majstorica Festivalskog orkestra Varaždinskih baroknih večeri, solistički je premijerno u Hrvatskoj izvela violinski koncert u C-duru J. B. Vanhala.

Dobitnica je brojnih  nagrada i priznanja te međunarodnih stipendija umjetničkih organizacija.

  1. dodijeljena joj je  Dartington International Summer School stipendija u Engleskoj, gdje je pozvana nakon veoma uspješnog koncerta na London Haendel festivalu. Također, stipendistica je Hamburg Masterclasses (Njemačka), Rotary Cluba Varaždin i Universität für Musik und darstellende Kunst Graz. 2011. joj je dodijeljena DAAD stipendija države Njemačke i Glazbene akademije Franz Liszt u Weimaru za nadarene mlade violiniste, a od 2008. – 2011. bila je stipendistica ISA ljetne akademije Prag-Beč-Budimpešta u Austriji. Tokom studija u Zagrebu bila je stipendistica Republike Hrvatske i Varaždinske županije za najbolje studente u generaciji, a u projektima Muzičke akademije dva puta je dobila posebnu Rektorovu nagradu.

Od 2015. godine članica je međunarodnog žirija i akademije ENKOR International Piano & Violin Competition i Chamber Music Competition, predavala je na Superar Summer Camp Vienna 2015 i bila dijelom Western Balkans Summit Vienna 2015 – Civil Society Forum,  te radila kao profesorica violine i komorne glazbe u partnerskom programu Pinnacle Study Institute Vienna i University of Oregon (USA) u Beču. Također surađuje sa Wiener musisches Zentrum kao profesorica violine, a bila je i dijelom Jazz Festa Sarajevo 2015/2016/2017 – Music Meeting.

Uz solističke i ansambalske turneje diljem svijeta, 2016. je godine kao umjetnička direktorica VaClaF festivala i izvođač dio Godine kulture BiH-AT i 2017. Hrvatske i Austrije. Veoma angažirano predstavlja mlade kompozitore i suvremeno stvaralaštvo te se zalaže za obrazovanje i kulturu u širem društvenom kontekstu.

Andrea Nikolić svira na violini iz radionice Samuel Nemessany izgrađene 1879.godine.

 

Napišite komentar: