Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

U petak, 23. ožujka u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK uVaraždinu gostuje SLG Celje s predstavom MUČENIK Mariusa von Mayenburga u režiji Borisa Kobala.

Njemački dramatičar, dramaturg, redatelj i prevoditelj, Marius von Mayenburg (1972., München), studirao je dramsko pisanje na Hochschule der Künste u Berlinu. 1998. godine je počeo raditi kao dramaturg pod okriljem scene za mlade Baracke u Deutsches Theatra u Berlinu, gdje je Thomas Ostermeier uprizorio Ravenhillov Shopping and Fucking. Tamo je počela njihova suradnja. Mayenburg je preveo više Shakespeareovih drama koje je uprizorio Ostermeier: Hamlet (2008.), Milo za drago (2011.), Richard III.(2015.), preveo je i sam režirao Shakespeareovu komediju Mnogo vike ni za što (2013.). Od 1999. je kućni autor, dramaturg, prevoditelj i redatelj u Schaubuhne am Lehniner Platz u Berlinu, gdje su u režiji Ostermeiera nastalo zapaženo uprizorenje Sarah Kane i Marka Ravenhilla. Od 2009. režira i svoja dramska djela Zbunjoza (Perplex, 2010.) i Mučenik (Märtyrer, 2012., praizvedba 2013.). U Residentztheatru u Münchenu .) je režirao predstavu Call me God (2012.), koju je napisao s Gianom Marijom Cervom , Albertom Ostermaierom i Rafaelom Spregelburdom i Bunbury (2013.) Oscara Wildea. Prvi veći uspjeh je doživio s dramom Vatreno lice (Feuergesicht) koja mu je 1997. donijela Kleistovo priznanje za mladoga dramatičara.

Slovi za jednog od najuspješnijih i najprodornijih njemačkih suvremenih dramatičara, njegova djela su prevdena na više od 30 jezika i bila su uprizorena u Njemačkoj i na brojnim inozemnim pozornicama. U svojim dramama raščlanjuje suvremeno društvo, najviše ga zanimaju obitelj i zapleteni društveni i drugi odnosi. Kritički opaža anomalije suvremenog društva koje u svojim dramama ocrtava bez suzdržavanja, oštro , uvijek s obiljem gorkoga humora.

 

Teenaiger Benjamin više ne želi na plivanje u školi. Mama misli da je kriva droga ili problemi s percepcijom i prihvaćanjem vlastitoga tijela u adolescentskoj dobi. Potom otkrije da nije droga, već nešto što može prouzročiti jednako moćnu ovisnost. Krivo je Sveto pismo. Benjamin je pronašao vjeru, našao je Boga i plivanje u miješanoj skupini s djevojkama vrijeđa njegove vjerske osjećaje. Najavi rat pokvarenosti i grešnosti. Ne želi na plivanje, jer ga djevojačka tijela u bikiniju vrijeđaju, po drugoj strani, kao što zaključi njegova školska kolegica Lydia, uzburkaju u njemu i druge osjećaje. Učiteljica iz biologije se malo nepromišljeno odazove na njegove provokacije i upusti se s njim u ideološki, moralni i filozofski rat s nepredvidljivim posljedicama.

Drama Mučenik, napisana u strukturi filmskoga scenarija, sastavljena je od 27 kratkih prizora koji rasvjetljavaju Benjaminovu vjersku opsjednutost, kada sa svojim novim ekstremističkim pogledima isisava svoju mamu, terorizira učitelje i suučenike te je krajnje naporan za svoju okolinu. Stavlja si masku mučenika da bi razotkrio sve greške u sistemu, kako društvene, školske, kao i teološke. Na koncu ispada da je on još najmanje mučenik.

Mučenik je suptilna i višeslojna drama, koja ludost i strast puberteta izjednači s ludošću i strašću vjerskog fanatizma i ekstremizma, gdje fundamentalizam trči s tolerancijom i političkom korektnošću, gdje provokacija aktivira neslućene posljedice. Je li Benjamin mučenik, spretan provokator, usamljeni adolescent? Provokativna, komična i britka igra o opasnim zamkama svih krajnosti današnjega vremena.

Prevoditeljica: Mojca Kranjc
Redatelj Boris Kobal
Dramaturginja Tatjana Doma
Scenografkinja Urša Vidic
Kostimografkinja Mira Strnad
Autor glasbe Petar Eldan
Lektor Jože Volk

Igraju
Willy Batzler, ravnatelj Renato Jenček
Erika Roth, biologija, kemija, zemljopis Minca Lorenci
Markus Dörflinger, povijest, sportska kultura Andrej Murenc
Župnik Dieter Menrath, vjeronauk Rastko Krošl
Benjamin Südel, učenik Blaž Dolenc
Inge Südel, njegova majka Jagoda
Georg Hansen učenik Urban Kuntarič k. g.
Lydia Weber, učenica Živa Selan k. g./Beti Strgar k. g.

Napišite komentar: