Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc.
Marko Pavić prisustvovali su svečanoj dodjeli ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu
Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za 54+, u ponedjeljak, 23. srpnja
2018. godine, s početkom u 14,00 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Iz fonda Europske unije i operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ (2014.-2020.),
„Umjetnost i kultura 54+“, HNK u Varaždinu, kao nositelju programa i partneru Udruzi Ekomuzej
Lepoglava, odobrena su sredstva za projekt „ČIPKA ILUZIJA“ u ukupnom iznosu prihvatljivih
troškova 726.912,27 HRK uz stopu vlastitog sufinanciranja od 0%.

 

EUROPSKI FOND IZ OPERATIVNOG PROGRAMA  „UČINKOVITI LJUDSKI POTENCIJALI“
Umjetnost i kultura 54+

Ministarstvo kulture RH Posredničko je tijelo u Sustavu upravljanja i kontrole Europskih strukturnih i investicijskih fondova za programsko razdoblje 2014. – 2020. za Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“, „UMJETNOST I KULTURA 54+“. Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 20 milijuna kuna, od toga je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Za financiranje je odabrano ukupno 40 projekta od prijavljenih 191.
CILJEVI: postizanja bolje socijalne uključenosti  i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

Specifični ciljevi su poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, povećanje vidljivosti starijih osoba i prepoznavanje njihovih potencijala u svrhu veće socijalne uključenosti te jačanje kapaciteta kulturnih djelatnika i umjetnika za rad usmjeren na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine.

SVEČANO POTPISIVANJE UGOVORA 23. VII. 2018.

Uspješnim prijaviteljima, uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek, prigodnim govorom obratio se ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan.

 PROJEKT „ČIPKA ILUZIJA“

HNK u Varaždinu nositelj je projekta, a  projektni partner je Udruga Eko muzej Lepoglava.

Ciljana skupina projekta su osobe iz 54+ populacije na pretežito ruralnim područjima kojima zbog ograničenog pristupa i nedostupnosti kulturnih i umjetničkih sadržaja prijeti rizik od socijalne isključenosti. Ciljna skupina iz 54+, prema popisu stanovništva iz 2011, čine gotovo 30% ukupnog stanovništva Varaždinske županije i nema adekvatnu mogućnost sudjelovanja u kulturno-umjetničkim sadržajima. Projektom će se povezati baština (čipkarstvo) s kazalištem te kroz niz radionica uključiti ciljnu skupnu u kulturno-umjetničke aktivnosti.

Idejno polazište je dramski tekst Ivana Viripajeva, Iluzije, iz kojega će se tema ljubavi, nade, iznevjerenih očekivanja, razočaranja, tj. bitnih ljudskih emotivnih i iskustvenih, skrivenih niti od kojih se sastoji život, uzeti kao polazište za radionice pod vodstvom dr. Nikše Eterovića, kazališnog redatelja, autora i sveučilišnog profesora. Sam tekst Iluzije kojeg izvode glumci HNK ispreplest će se s iskazima/izvedbama osoba iz ciljne skupine 54+ koje pletu čipku i koji su aktivni dio predstave, otkrivajući nam i onu nevidljivu, čipku svog života.

Projektom ćemo približiti umjetnosti i kulturu (tradicijsko rukotvorstvo-čipku i kazalište) ciljanoj skupini aktivnim uključivanjem u proces stvaranja novog umjetničkog djela. Cilj je približiti im i omogućiti dostupnost sadržaja, učiniti kulturu poželjnom i dijelom svakodnevnog života. Projekt povezuje tradiciju i baštinu i moderan umjetnički pristup, te se stvara sinergija dva pristupa u rješavanju navedenih problema. „Čipkanje iluzija“ oslobađa energiju koja je potrebna da se ostvare vlastiti životni projekti.

PROJEKTNI TIM:

Vesna Kosec-Torjanac, voditeljica projekta
Nikša Eterović, voditelj radionice i redatelj predstave
Nigel Osborne, voditelj radionice ritma i glazbe, skladatelj glazbe za predstavu
Julia Soubbotina, voditeljica likovne radionice i scenografkinja/kostimografkinja predstave
Željko Prstec, asistent voditeljice likovne radionice
Dražen Krešić i Julija Klier, autori dokumentarnog filma o projektu
Dejan Bjelivuk, koordinator projekta

PROJEKTOM ĆE SE realizirati sljedeće aktivnosti:

  • Kreativna dramaturško kreativna radionica
  • Radionica ritma i glazbe
  • Likovna radionica
  • Lutkarska radionica „redit dedeka“
  • Dokumentarni film – projekcija
  • Radio drama – slušaonica
  • Pokusi predstave ILUZIJE Ivana Viripajeva, premijera i reprize (ukupno 10 predstava)

VRIJEME PROJEKTNIH AKTIVNOSTI: od 12. meseca 2018., do konca 9. mjeseca 2019. godine

IZNOS BESPOVRATNIH SREDSTAVA: 726.912,27 kn

  • 100% pokriveni troškovi projekta
  • Izravni troškovi osoblja: 414.522,40, a 15% od tih troškova (neizravni troškovi): 62.178,36 kn
  • Troškovi za kupovinu tehničke opreme: 49.729,51 kn

 TKO SU GOSTUJUĆI SURADNICI?

 doc. dr. art Nikša Eterović,

rođen 1955. u Splitu, kazališni je redatelj, kazališni pedagog, trener kreativnosti i autor brojnih knjiga iz struke, prof. na Sveučilištu u Zadru. Diplomirao je kazališnu režiju i radiofoniju na ADU Zagreb, te filozofiju i komparativnu književnost na FF-u u Zadru.  Ostvario je do sada 130 kazališnih režija, premijera u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji, Finskoj, Njemačkoj i Irskoj. 1988. odlazi u Berlin, da bi tamo realizirao svoje ideje o multinacionalnom i višejezičnom kazalištu. Tako je nastao Wind Spiel Theater, u kojem je ostvario niz projekata, a posebnu pažnju privukao je ciklus programa „Café der Intuiton“ koje je realizirao redovno svakog mjeseca, punih sedam godina. Autor je H. T. – Organically Creative Method; to je sistem ekspresivnih scenskih metoda u grupnom radu za poticanje kreativnosti i razvoj ličnosti, koji  razvija, teoretski i praktično, počev od 1985. godine. Također u svom radu koristi ljekovitu snagu poezije, pa je u tom smislu osmislio Apoteku poezije, A.P. – pharmacy poetry – metodu koju primjenjuje od 2010., posebno u radu s grupama i pojedincima pri socijalizaciji i resocijalizaciji, u školskom i socijalno zdravstvenom procesu, te s poduzetnicima, inovatorima i umjetnicima. Sve njegove inovativne metode objedinjene su od 2015. godine pod nazivom YellowFish. Inicirao je 1995. osnivanje internacionalne institucije za školovanje za scenska zvanja „theakademie“ u Berlinu, koju je vodio kao umjetnički voditelj i direktor sve do travnja 2012. Za „theakademie“ osmislio je kurikulum i radio kao docent  za glumu, režiju, kazališnu pedagogiju, trener za studentske redateljske projekte. Kao istraživač i trener kreativnosti ukazuje na važnost kreativnih potencijala na različitim područjima ljudske djelatnosti i potiče ih. Osniva 2002.  i „teNTheater“ i u njemu, između ostalog, od 2006. do 2013. realizira „James Joyce“ ciklus  od pet naslova, praizvedbu su doživjele četiri predstave. Objavio je različite radove iz područja kazališta, baveći se kreativnošću kao njegovom centralnom temom. Njegov rad na projektima iz djela i života Augustina Tina Ujevića i Jamesa Joycea, dokumentiran je u knjigama koje su objavljene uz predstave

Nigel Osborne,

skladatelj, prof na Sveučilištu u Edinburgu.

Studirao je kompoziciju sa Kennethom Leightonom, sa svojim prethodnikom kao Reid Professor of Music at Edinburgh University; s Egonom Welleszom, prvim učenikom Arnolda Schoenberga; i sa Witoldom Rudzinskim. Također je studirao na Polish Radio Experimental Studio u Varšavi. Njegova djela izvođena su u okviru većine glavnih međunarodnih festivala, od strane vodećih orkestara i ansambala diljem svijeta, uključujući Moskovski i Berlinski simfonijski orkestar, Londonsku i Losanđelesku filharmoniju. Usko je surađivao sa  Scottish Chamber Orchestra, City of London Sinfonia, London Sinfonietta, Hebrides Ensemble i Ensemble Intercontemporain, Pariz, učestalo skladao za kazalište, opere i glazbena kazališta: Glyndebourne Opera House; English National Opera; the Hebbel Theatre, Berlin; the Shakespeare Globe, BBC Radio 3 and BBC 2.

Što se podučavanja tiče, jedan je od britanskih najistaknutijih voditelja radionica i animatora. Plodan je i kao skladatelj, kao što je produktivan u svom kontinuiranom djelovanju za ljudska prava, podupirući projekte diljem svijeta što se tiče korištenja glazbe i kreativne umjetnosti u svrhu pružanja pomoći djeci u nepovoljnom položaju i onima koji pate od traumi izazvanih ratom. Recentni projekti uključuju rad u Ugandi, Palestini i Bosni i Hercegovini. Nigel je podržao nebrojena predavanja i prezentacije glazbe povezane s ljudskim socijalnim razvojem; Beč, Pariz Berlin, Witten, Stockholm, Harvard, UCLA, Los Angeles, Sarajevo, Rijeka, Jeruzalem, Amsterdam, London itd. U prosincu 2007. Nigel je nagrađen nagradom Freedom Award  Međunarodnog centra za mir za svoje djelovanje na pružanju pomoći zemlji da pronađe stabilnost i na pomoći da se izliječe od štete uzrokovane ratom, pogotovo što se tiče djece i mladih. Nigel Osborne uključen je u mnoge  projekte i programe diljem svijeta.

Julia Soubbotina

(1968. u Moskvi) ruska dizajnerica, kostimografkinja i scenografkinja, slikarica. www.yuliasu.de

Odrasla je u Moskvi, od 1981. pohađala kiparsku klasu na Krasnopresnenskaja-Kunstschule. 1984. upoznala se s Vitalijem Dmitrovičem Linizkim, umjetnikom iz Grupe 20, koja je pripadala alternativnoj sceni na „Malaja Gruzinskaja“ u Moskvi. Kod njega je učila slikarstvo, crtanje i kompoziciju. Do 1992. studirala tekstilni dizajn na Institutu Stroganoff u Moskvi. Sudjelovala na sveruskim dizajnerskim natječajima u Petrogradu i Moskvi. 1993. je Soubbotina došla u Berlin, apsolvirala na fakultetu likovnih umjetnosti HdK poslijediplomski studij tekstilnog dizajna kod Barbare Erdmann. Poslije studija realizirala više projekata, među ostalim s umjetnikom Javierom Salguierom za Werkstatt der Kulturen, za Actionsgalerie Berlin i za VHS Steglitz Berlin. Od 2002. Radi zajedno s kazališnim redateljem Nikšom Eterovićem, s kojim je najprije realizirala projekt „Don Quichotte – Letzte Reise“, Gasometer Schöneberg.  Zatim je s njim radila u timu koji je realizirao petodijelni James Joyce-ciklus. Drugi i četvrti dio ciklusa izvedeni su u veljači 2013. U Kazalištu Samuela Becketta u Dublinu. Od 2003. do 2011. predaje na međunarodnom institutu Theakademie u Berlinu predmete umjetnost i igraći prostor (scenografija i kostim).

Napišite komentar: