Ljubomir Kerekeš

Skupština

Radnja kajkavske satirične komedije Skupština smještena je u selo Črevo, u kojem postoji Seoski odbor, koji zasjeda jednom godišnje kako bi donio važne odluke za zajednicu. Riječ je o komediji koja govori o općedruštvenim problemima vezanim uz obnašanje vlasti. U maloj seoskoj sredini kao što je Črevo taj općedruštveni problem poprima elemente satire i komike, kao što se često događa i u samom životu. Specifičnost Kerekešove Skupštine prisustvo je predstavnika romske nacionalne manjine.

“U ova šaljivo mračna vremena preuzimanja, oduzimanja i iskoristivosti vlasti govoriti o umišljaju vlasti kao veličine, isto tako i o vladanju sa predumišljanjem, vjerujem da se slažete ako kažem da je postalo smiješno. Marginalci našeg društva u nekim pokušajima vladavine nisu od jučer. Oni su naša već tradicionalna postojanost, a što je najžalosnije s vjerom da su svi svemogući. Govoriti o toj karikaturi društva nepotrebno je s dozom ozbiljnosti, zato Skupština ima najozbiljniju namjeru vlastiti društveni marginalni cirkus predočiti gledatelju u cirkus vlasti…” (Ljubomir Kerekeš)

Predstava je premijerno izvedena u siječnju 2005. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu i od tada ne silazi s repertoara. Izvedena je više od 120 puta u diljem Lijepe naše, a gostovala je i u Bosni i Hercegovini. Sudjelovala je i na Festivalu glumca u Vukovaru, Iloku, Županji i Vinkovcima te na festivalima Glumci u Zagvozdu (Zagvozd), Bok festival (Bjelovar), Dani karnevala (Rijeka) i varaždinskom Špancirfestu.

Redatelj: Ljubomir Kerekeš
Scenograf: Mladen Posavec
Autor songova: Dragutin Novaković – Šarli
Kostimografkinja: Karmen Bubanić
Majstor rasvjete: Marijan Štrlek
Autor dizajna plakata i programa: Jan Kerekeš

Predstava je premijerno izvedena u siječnju 2005.


Ansambl predstave

Dragec: Draško Zida
Ivek zvani Tarzan: Mijo Pavelko
Trpimir Oršuš: Ljubomir Kerekeš
Đurđa: Marija Krpan
Đeronimo: Dragutin Novaković – Šarli