Sofoklo

Filoktet

Filoktet je jedna od sedam sačuvanih tragedija starogrčkog dramatičara Sofokla. Tragedija počinje dolaskom Neoptolema, Ahilejeva sina i Odiseja na mitski, pusti otok Lemnos te Odisej upućuje Neoptolema da pridobije slavni luk kojim će se osvojiti Troja. Luk već deset godina na otoku drži Filoktet, ranjenik kojeg su ostavili, i po njemu izdali, njegovi suborci na čelu s lukavim Odisejem.
Neoptolem, mladi ratnik s velikim bremenom postavljen je u situaciju u kojoj mora preispitati svoje stavove, svoju svrhu. Odisej mu nalaže da prevarom dođe do cilja, navodi ga na svrhu u uspjehu. Njemu je namijenjen luk. S druge strane, sve ono do čega on drži kao sin velika ratnika, kao mladić neokaljane savjesti, protivi se tomu. Neoptolemu su ponuđeni odgovori koje su drugi osmislili i koji drugima idu u korist. Neoptolem se svakim odabirom priklanja jednoj struji razmišljanja i jednoj od budućih varijanti vlasti. On, kao i kor mornara u pogledu starijih, iskusnijih samo su oruđe predefiniranih moralnih postavki i vlastitih emocionalnih strujanja. Svako osobno mišljenje mladog čovjeka čita se samo kao besmislen bunt, kao otpor koji graniči s ludilom jer taj otpor ne koristi nikom. A što je s čovjekom samim? Što je s onim što on osjeća kao potrebu izvan vremena u kojem živi? Možemo li ovdje uopće govoriti o moralnim odlukama, ako nijedna od tih odluka nije inicirana moralnom prosudbom. Na koncu, je li tragičnost ovih likova njihova krivica, je li njihovo gotovo kanonsko postavljanje u mitsku sliku diskutabilno ili su svemoćni, lijeni bogovi tako sudbinski odredili?
Gdje je u svemu tome Filoktet? Skriva li on luk ili težina luka zaklanja njegove patnje? Što ostaje od čovjeka u osami? Kome on odgovara posljednjih deset godina?
Težina ovog komada, njegova tragičnost, leži u rastezanju te patnje, ludilo ljudskog uma ne dolazi iz hektike zbivanja, već nemogućnosti razrješenja jedne odluke, čija snaga ne jenjava promjenom u odnosima likova, koja se ne može razriješiti racionalnim djelovanjem. Tada nam ostaje čekati bogove, a čekamo ih već predugo i čekati nam ne gine, a vrijeme je odavno isteklo.

Gledalište je more. Scena je otok. F.

Olimp i Had postoje od početka svijeta, ali budućnost kozmosa je i dalje nerazriješena. Pad Zeusa jedno je od dva rješenja. Bolje od onog drugog.

Krevet od slame, propuh sa strane. Provjetrena pećina. Netko je tu skučen.

Lica nam mlada izjednačila nada, nada za nečim čega nema na nečem čega nije za nekim tko nas ne poznaje. Na ovom otoku ni kamen voljno ne ostaje. Dosta je čekanja.

F. Filoktet. Filoktet tri puta kaže ne. Heraklo će se spustiti na krov pećine. Jer čekati nam nije. Filoktete, rano duše moje. Filoktete, snago tuđih rana, čekati nam nije.

Ivan Penović

 

Ajant – sin Telamona, u srodstvu s Ahilejem, junak Trojanskog rata. Obranio Ahilejevo tijelo. Umro od tuge padnuvši na vlastiti mač.

Ahilej – Pelejev sin, vođa Mirmidonaca, krvnik Hektorov. Ubijen od Parisove strijele u ranjivo mjesto, petu. Otac Neoptolemov, oko njegovog oružja vodila se borba između Odiseja i Ajanta.

Agamemnon – Atrejev sin. Mikenski kralj, vođa ahejske (argejske) vojske, Menelajev brat. Zeusov pandan. Klitemnestra ga ubije u kadi. Orest će ga osvetiti.

Lemnos – prvi pusti otok u povijesti književnosti. Nalazi se na sjevernom podoručju Egejskog mora. Danas zrakoplovna baza.

Kefalonija – Najveći otok iz grupe Jonskih otoka. Sjeverno od Kefalonije je Itaka, Odisejevo sjedište. Glavni grad Kefalonije i Itake danas je Argostoli.

Skir – otok s kojeg potječe Neoptolem, u središnjem dijelu Egejskog mora, bliže obali Grčke. Na njemu je Likomed bacio Tezeja s litice. Danas, turistička destinacija.

Filoktet – knjižica

Kritika – Vijenac – A. Tunjić

T. Čadež – Jutarnji list

Leon Brajša – Kazalište Hr

Prijevod: Dinko Štambak

Redatelj: Ozren Prohić

 

Adaptacija: Ivan Penović i Ozren Prohić

Dramaturg: Ivan Penović

Suradnica za scenski pokret: Zrinka Lukčec Kiko

Scenograf: Žorž Draušnik

Kostimografkinja: Mirjana Zagorec

Video projekcije: Ivan Faktor

Skladatelj: Davor Bobić

Oblikovanje rasvjete: Vesna Kolarec

 

Inspicijent: Vedran Dervenkar

Šaptačica: Natalija Gligora Gagić

Asistentica redatelja: Sunčana Zelenika Konjević

Asistent skladatelja: Marin Kereša, Studio NuArs

Asistentica kostimografkinje: Žarka Krpan

 

Premijera 10. studenoga 2018.

Galerija

Ansambl predstave

FILOKTET: Stojan Matavulj

ODISEJ: Ljubomir Kerekeš

NEOPTOLEM: Karlo Mrkša

ZBOROVOĐA/ UHODA KAO TRGOVAC/ HERAKLO: Sunčana Zelenika Konjević

ZBOR: Filip Eldan, Nikša Eldan, Hana Kunić, Tena Antonija Torjanac, Jakov Jozić, Ognjen Milovanović