Ksenija Krčar: Skriveno – HNK Varaždin
Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Ksenija Krčar: Skriveno

08

ožujak

Skriveno, diptih predstava Ksenije Krčar utemeljena na pričama Sredni Vashtar i Gabriel-Ernest znamenitog britanskog majstora kratke priče, H.H. Munroa Sakija, na površinu izvlači mračne tajne dviju naizgled uzornih, građanskih, edvardijanskih obitelji, skrivene duboko ispod debelih slojeva uglađenih manira, dobrog odgoja i krutih društvenih pravila.
Skriveno slijedi put otvoren hit-predstavom Horor diptih iz 2019. godine. Dramatizacijom su dva kratka naslova pretvorena u zanimljive kazališne priče koje vrckavo, kroz jezu, humor, dramu i tragediju, dodiruju teme disfunkcionalnih i toksičnih obiteljskih odnosa, jednako aktualnih i danas, kao i u vrijeme kada je o njima, na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, pisao Saki.
H. Munro Saki
Hector Hugh Munro (1870. – 1916.) bio je britanski pisac i novinar poznat pod pseudonimom Saki. U britanskim književnim krugovima i danas je smatran majstorom kratke priče. Njegove satire uglavnom su bile duhovite i domišljate kritike edvardijanskog društva i kulture, ali pisao je i priče jezive atmosfere i sablasnog sadržaja.
Rodio se u Burmi u obitelji kolonijalnih službenika, ali je odrastao u Engleskoj kod svojih dviju teta. Portreti tih žena, koje nisu pokazivale puno razumijevanja za osjećajnog dječaka, nalaze se u mnogim njegovim pričama.
Majstorski je oslikavao razne likove svog doba, a posebnu simpatiju pokazuje prema likovima djece i mladih ljudi koji prkose ustaljenim obrascima ponašanja. U tom srazu starih i mladih vidimo da se nije puno toga promijenilo ni danas. Prkos i otpor pretencioznim, uskogrudnim i bezosjećajnim ljudima u nekim njegovim pričama preuzimaju životinje, pa Saki vrlo vješto prelazi granicu klasične pripovijetke ulazeći u područje fantazije i horora.
Poginuo je 1916. u borbama u Francuskoj kao pripadnik elitne postrojbe Kraljevskih Strijelaca.

KRITIKE:

Leon Brajša - Kazalište hr

Olga Vujović - Kritikaz

Dramatizacija: Ksenija Krčar
Redateljica: Ksenija Krčar
Scenograf: Leo Vukelić
Skladatelj: Vid Novak Kralj
Kostimografkinja: Žarka Krpan
Teatar sjena: Nikša Eldan i Filip Eldan
Video: Damir Chytil
Fotografije: Siniša Sović
Dizajn plakata: Filip Topolnjak
Inspicijent: Sanjin Rožić
Šaptačica: Natalija Gligora Gagić
Asistentica redateljice: Ljiljana Bogojević
Premijera 17. travnja 2021.
Praizvedba 17. travnja 2021.

Ansambl predstave

Sredni Vashtar – podjela:
Conradin – Nikša Eldan
Gospođa De Ropp – Ljiljana Bogojević
Mary – Mirjana Sinožić/ Barbara Rocco
James – Zdenko Brlek
Gabriel-Ernest – podjela:
Bertram Van Cheele– Filip Eldan
Elizabeth Van Cheele– Barbara Rocco
Gabriel-Ernest – Karlo Bernik
Cunningham – Robert Španić
Charlotte Smithly-Dubb – Ljiljana Bogojević