Ivan Penović: Hrvatski bog masakra – HNK Varaždin
Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Ivan Penović: Hrvatski bog masakra

12

siječanj

Predstava Hrvatski bog masakra prikazuje događanje u obiteljskoj kući radnim danom oko podne. Obiteljskoj kući u kojoj živi četveročlana obitelj koja pokušava imati sasvim obične probleme i koja mašta o sasvim uobičajenim stvarima kao što su ljetovanje, poklon za razrednicu ili ručak koji nije od jučer.
Ipak, kako to obično je u kazalištu, za očekivati je da stvari krenu u kompliciranom smjeru. A ono što naša obitelj ima u podrumu, kao i činjenica da im je u dnevnoj sobi kirurg s Bliskog istoka, to i potvrđuje. Dodajmo još i to da im ispred kuće cijelo jutro stoji netko nepoznat. Ali bilo bi glupo pitati ga zašto je tu. Jer možda ode i sve bude u redu.
Na kriptičan i crnohumoran način ova predstava ismijava situaciju u kojoj se danas nalazimo, odnosno splet okolnosti koji nas dovodi toliko blizu nadrealnog da postavljeni zajedno na sceni daju isključivo apsurd. Imigrantske krize, pitanje zdravstva i pandemije, financijske krize koje su konstantno na pragu guraju “malog čovjeka” na rub egzistencije, vode ga do pitanja zašto živi, zašto radi i naravno, za koga radi.
Predstava je nastala improvizacijama temeljenim na originalnom tekstu u izvedbenom ključu koji posuđuje i transformira filmske postupke na kakve smo navikli u popularnom akcijskom i krimi žanru devedesetih.

KRITIKE:
Andrija Tunjić - Vijenac

Leon Brajša - Kazalište hr

 

Redatelj: IVAN PENOVIĆ
Scenograf: FILIP TRIPLAT
Kostimografkinja: ŽARKA KRPAN
Oblikovatelj svjetla: MARKO MIJATOVIĆ
Autori glazbe: KARLO MRKŠA i FILIP TRIPLAT
Dizajn plakata: Vladimir Resner
Fotografije: Siniša Sović
Inspicijent: Verdran Dervenkar
Asistent redatelja: Karlo Mrkša
Prva izvedba 26. ožujka 2021.

Ansambl predstave
JELKA, majka: SUNČANA ZELENIKA KONJEVIĆ
TONI, otac: STOJAN MATAVULJ
IVANA, kćerka: ELIZABETA BRODIĆ
JERKO, sin: KARLO MRKŠA
MEHMED, AHRAIM: MARINKO PRGA
VJERAN: DOMAGOJ JANKOVIĆ