Wolfgang Amadeus Mozart: Bastien & Bastienne – HNK Varaždin
Zadnje novosti...
Uvjeti korištenja i pravila privatnosti
© Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu

Wolfgang Amadeus Mozart: Bastien & Bastienne

14

siječanj

U vrijeme pisanja ovog malog djela dogodile su se velike promjene u žanru opere. Postojao je trend odvajanja opernih oblika rezerviranih isključivo za dvorsku publiku i glazbenog kazališta s jednostavnim djelima na jeziku koji je bio razumljiv. To je trebalo omogućiti široj publici pristup ovom obliku umjetnosti. U kojoj je mjeri Mozart u dobi od dvanaest godina mogao vidjeti opseg ovog razvoja, iz današnje se perspektive ne može precizno reći. U svakom slučaju, skladao je duhovitu i veselu glazbenu komediju koja do danas nije izgubila ništa od živosti i svježine.
Libreto sadrži samo tri lika. Riječ je o vrlo jednostavnom djelu, adaptiranom prema drami koja je bila vrlo popularna u Beču, „Les amours de Bastien et Bastienne“ Marie-Justine-Benoîte Favart i Harnyja de Guervillea, komičnoj parodiji na hit predstavu Jeana-Jacquesa Rousseaua „Le Devin de Village“. Na narudžbu dr. Antona Mesmera, prijatelja mladog genija, ova partitura, puna šarma i osjećaja, prvi je put predstavljena 1768. u kazalištu na otvorenom poznatog bečkog hipnotizera.
Sadržaj
Bastienne je uvjerena da joj je njezin momak, Bastien, nevjeran, jer on, unatoč tome što je jako zaljubljen u Bastienne, nije imun na čari bogatih gradskih dama. Očajna i izmučena, Bastienne traži pomoć vidovnjaka Colasa, koji je uvjerava u neupitnost Bastienovih osjećaja prema njoj i sugerira joj da ga pokuša učiniti ljubomornim. Kad se Bastien, shvativši da bogatstvo i novac ne vrijede koliko nježna, iskrena ljubav, s grižnjom savjesti vraća svojoj Bastienni, ona ga odbija. Colasova strategija uspijeva iznad svih očekivanja i sada je Bastien taj koji se obraća vidovnjaku za savjet. Colas uvjerava nepostojanog ljubavnika da Bastienne ima drugoga i da će mu samo magija vratiti njezinu ljubav. Bastien je izbezumljen od ljubomore, a Bastienne reagira, prema savjetima vidovnjaka, potpuno ravnodušno. Bastien prijeti samoubojstvom, nakon čega slijedi strastveno pomirenje u kojem sretni par veliča Colasovu čaroliju ne shvaćajući da su oni sami zaslužni za sretan kraj.

Dirigent: Matija Fortuna/ Stjepan Vuger
Redatelj: Ozren Prohić
Prepjev arija: Lada Kaštelan/ Dunja Toth-Šubajković
Prepjev i adaptacija recitativa, dijalozi: Lada Kaštelan
Scenograf: Žorž Draušnik
Kostimografkinja: Petra Pavičić
Oblikovatelj svjetla: Marijan Štrlek
Korepetitor: Stjepan Vuger
Suradnica za scenski pokret: Viktorija Bubalo
Producent: Žorž Draušnik
Fotografije i video: Miro Martinić
Premijera 09. travnja 2021.

Ansambl predstave
BASTIEN: Stjepan Franetović
Luka Šindija, Emanuel Tomljenović (studenti – MUZA)
BASTIENNE:Darija Auguštan
Nikolina Hrkač, Stefani Pijetlović, Ana Majdak (studentice – MUZA)
Lucija Spevec
COLAS:Siniša Štork
Davor Nekjak, Benjamin Šuran (studenti – MUZA)
Orkestar Mladih Glazbenika