Ruke po Ranku Vesne Kosec-Torjanac i Ranka Marinkovića

Ranko MarinkovićU petak 22. veljače 2013. godine 100. je godišnjica rođenja Ranka Marinkovića, romanopisca, dramatičara i novelista, „hrvatskog Voltairea“, kojeg mnogi kritičari, uz Krležu i Andrića, stavljaju na pijedestal hrvatske književnosti 20. stoljeća. Uz roman Kiklop i dramu Glorija, u njegova se najbolja ostvarenja ubraja zbirka novela Ruke, objavljena 1953. godine, s deset novela: Mrtve duše, Karneval, Suknja, Anđeo, U znaku vage, Koštane zvijezde, Prah, Benito Floda von Reltih, Ruke i Zagrljaj. 1962. godine Mrtve duše i U znaku vage integrirane su u roman Kiklop, a uvodno mjesto u zbirci zauzima novela Samotni život tvoj, dok je naknadno izostavljena novela Karneval.

Dramski tekst Ruke po Ranku temeljen je na noveli Ruke, a motivski se dotiče i novela Mrtve duše te Zagrljaj. Iako je motiv ruku prisutan u svakoj noveli, u Rukama su Lijeva i Desna autonomni likovi pomoću kojih autor postavlja epistemološka i ontološka pitanja u svom osebujnom doživljaju stvarnoga svijeta, problematizira smisao ljudske egzistencije, smisao sebe, smisao pisanja i uopće stvaranja. Lijeva je simbol iskonskog porijekla, nježnosti, osjećajnosti, podređena Desnoj koja je forma, civilizacija, razum, Demiurg i ljudski ponos. Raspolućenost čovjeka između stvaranja i razaranja, između humanog i degradacije ljudskog, moderna je varijacija erazmovske pohvale ljudske ludosti. Ironijskim propitivanje zbilje pomoću personaliziranih ljudskih udova pomaknuo je stvarni svijet prema svijetu groteske i apsurda.

U alegoričnom iskazivanju smisla uopće, odvažili smo se uhvatiti ukoštac s Rankovom mukom, njegovim zadiranjem u samoga sebe, autoreferencijalnim problemom umjetničkog stvaranja i, s druge strane, stvarnošću koja je gledana Rankovim, ali i našim očima. Jer, našoj je stvarnosti, možda više no ikad, potreban Rankov komentar kako bismo se i sami zapitali o pravom putu, o humanizmu koji nam nedostaje, kako bismo bili odvažniji u odluci da je stvaranje naša zadaća i želja, da su Lijeva i Desna uvjet jedna drugoj.

U glumačkoj igri, Sunčana Zelenika Konjević, Katarina Arbanas i Goran Guksić, služeći se različitim scenskim tehnikama: sjenama, tzv. crnim teatrom, projekcijama, lutkarskom animacijom, pijeskom i dr., uz pomoć vještih ruku na klaviru Petra Eldana, pokušat će od motiva u kontemplativnom Marinkovićevu rukopisu stvoriti „živu“ kazališnu priču. Redatelj je Dubravko Torjanac, scenograf i autor lutaka Ivan Duić, dramaturginja Vesna Kosec-Torjanac, a skladatelj Petar Eldan.

Praizvedba predstave Ruke po Ranku bit će 19. veljače na komornoj sceni „Rogoz“ varaždinskog HNK, a nakon izvedbe u Rankovom rodnom Visu, 22. veljače, u okviru centralnog obilježavanja obljetnice autorova rođenja, predstava će biti na repertoaru u večernjem terminu u 20,00 sati, ali i u dnevnim terminima za učenike srednjih škola.