Komedija Za samo jedan dan Trajčeta Kacarova u režiji Renea Maurina

Trajče Kacarov: Za samo jedan dan, red. Rene Maurin

U utorak, 21. svibnja u 19,30 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu bit će izvedena komedija Za samo jedan dan makedonskog dramskog pisca Trajčeta Kacarova (1959), u režiji slovenskog redatelja Renea Maurina, inače đaka Georgija Para odnosno zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Predstava je praizvedena 9. studenoga 2012. u na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu.
U predstavi igraju: Marinko Prga, Draško Zidar, Leona Paraminski, Jagoda Kralj Novak, Beti Lučić, Ozren Opačić, Darko Plovanić, Nancy Abdel Sakhi, Mitja Smiljanić, Zvonko Zečević i Marija Krpan. Nositelj glavne uloge (Muškarac) je Marinko Prga. U predstavi gostuje Draško Zidar, sjajni komičar Kazališta Virovitica.

Trajče Kacarov: Za samo jedan dan, red. Rene MaurinTrajče Kacarov: Za samo jedan dan, red. Rene Maurin

Glavni lik, neimenovani muškarac, dakle svojevrsni Jedermann (Svatković), budi se i sprema na posao: očekuje ga prvi radni dan na mjestu glavnog urednika dnevnih novina. Preslušava poruku žene koja je otputovala teško bolesnoj majci. Nakon susreta s neobičnim majstorom/vodoinstalaterom, koji se u komadu pojavljuje i kao fotoreporter, doktor i vozač autobusa (Draško Zidar), odlazi na autobusnu stanicu. Na stanici susreće djevojku koja želi saznati kad se luđaci najviše eksponiraju, ujutro ili navečer; po njenom mišljenju društvo je utočište ludih i svaki drugi čovjek je lud. Dalje pratimo neobične događaje i peripetije Muškarca u redakciji dnevnih novina, u bolničkom hodniku i autobusu gradskog prijevoza. U posljednjem prizoru dolazi do neočekivanog i neobičnog raspleta događaja koji su se Muškarcu zbivali od jutra do večeri.

Trajče Kacarov: Za samo jedan dan, red. Rene MaurinTrajče Kacarov: Za samo jedan dan, red. Rene Maurin

Gotovo svi likovi u komadu prisutni su samo u podsvijesti ili snu Muškarca; zbivanja u komediji su zapravo njegova fantazmagorija u kojoj se prepoznaju različite frustracije čovjeka danas, a prikazane su s obiljem humora. Očekuje se predstava koju bi možda bilo najtočnije odrediti kao suvremenu ili postmodernističku komediju dell' arte.  Generlni sponzor predstave je Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Trajče Kacarov: Za samo jedan dan, red. Rene Maurin