DANI SUVREMENOG PLESA U VARAŽDINU - PERFORM-D-ANCE - PRIVREMENE PLESNE ZONE 2012.-

8.-17. lipnja 2012.

REZIDENCIJE:

Concerto za tri tijela09.-16.6.
grupa autora
Concerto za tri tijela
(autori: Azra Ibrahimović / Hrvatska, Jovana Rakić / Srbija, dramaturgija: Rok Vevar / Slovenija, glazba: IGIT/Francuska)

Concerto za tri tijela
- „napredak u radu“ je trio događaj koji je proizašao iz radnog procesa u vidu kolektivnog autorstva, na temu  komunikacije između glazbe kao sistema zvukova i izvođačkog tijela kao sistema pokreta. Ovaj produkt ne pripada nikome i događa se u javnom prostoru. Događa se i teče kao što je sa(bez) svega što se već dogodilo i/ili će se dogoditi, bez obzira na reference koje netko može imati...

Azra Ibrahimović izvođačica je i plesačica s koreografskim interesom. Kontinuirano se educirala uzimajći satove i radionice raznih umjetnika i 2010. sudjelovala  u edukacijskom programu MAPA-e (Moving academy for performing arts, Amsterdam). Svoje prvo izvedbeno iskustvo ostvaruje kroz rad na predstavama u produkciji kazališne družine Pinklec iz Čakovca, HR, a kasnije iskustvo stječe u radu na mnogim projektima s raznim umjetničkim grupama i autorima u Sarajevu, BiH.

Jovana Rakić Kiselčić je suvremena plesačica i autorica. Diplomirala je antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Svoju plesnu edukaciju stjecala je kroz brojne radionice u zemlji i inozemstvu. 2010. bila je dio edukacijskog programa Nomad Dance Academy, a kasnije i programa danceWEB u Beču i ENPARTS Open Campus u Stokholmu gde je radila sa umjetnicima iz cijele Evrope. Dio svog rada posvetila je suradnji sa marginaliziranim društvenim grupama, surađujući sa različitim umjetnicima i radeći kao autorica, izvodjačica i pedagoginja.

Rok Vevar je slovenski publicist, kritičar i kazališni režiser. Diplomirao je komparativnu književnost i kazališnu režiju u Ljubljani. Redovito piše za Delo, Večer, Radio Student, Masku, Lutku, Frakciju... Član je uredništva časopisa Maska od 1999 do 2006. Aktivan je i dramaturg u mnogim plesnim projektima (Plesni Teatar Ljubljana), asistent režije dokumentarnog programa na slovenskoj televiziji, te autor tekstova glazbenog sastava Pavel Vlasov Sextet. Koautorski surađuje sa Simonom Semenič na nekoliko kazališno plesnih projekata. Koselektor je slovenske plesne platforme Gibanica 2005. godine, a zatim pokreće i nekoliko festivalskih inicijativa - Ukrep, Pleskavica, CoFestival... Autor je i izvršni direktor Slovenskog plesnog i kazališnog arhiva.

Antoine Barrau je francuski pjevač i kantautor koji izvodi pod pseudonimom IGIT. Paralelno s njegovim djelovanjem kao frontman benda IGIT, komponira glazbu vezanu za vizualnu i izvedbenu umjetnost (filmovi, plesne priredbe) i djeluje kao zvučni inženjer i producent, pomažući drugima da oblikuju svoje glazbene ideje.

podrška: O.N.E. (HR), STANICA - servis za suvremeni ples (SRB), LOKOMOTIVA (MK),  Jardin d’ Europe, European Cultural Foundation (Step Beyond), Plesni Teater Ljubljana (Slovenia), Nomad Dance Academy

http://oneartisticcompany.blogspot.com/2009/12/one-umjetnicka-organizacija-one-dance.html 

http://www.dancestation.org/

http://www.lokomotiva.org.mk/

http://www.jardindeurope.eu

http://www.eurocult.org/grants/step-beyond-travel-grants/

http://ptl.si/wsw/

http://www.nomaddanceacademy.org/


Pojedi me!prezentacija: 15.6. u 19 h
/Magazin/ Korzo
8.-17. lipnja
Ivanovic Clan
Pojedi me!
(Jelena Ivanovic / Njemačka i Podmaladak SSP - Irena Tomašić, Vesna Rohaček, Koraljka Begović, Maja Jakuš Mejarec  + Sara Ipša / Hrvatska)

Dani suvremenog plesa u Varaždinu smještaju umjetničko istraživanje i plesnu izvedbu na mjesto svakodnevice i popularno okupljalište Varaždinaca - Varaždinski plac - sasvim neuobičajeno i iznenađujuće mjesto za umjetnost! Na taj način otvaraju se nove perspektive i mogućnosti doživljaja, kako plesa, tako i mjesta događaja. Talentirani mladi plesači iz podmlatka zagrebačkog Studija za suvremeni plesa, u baš za Varaždinski plac osmišljanoj koreografiji Jelene Ivanovic, ulaze u interaktivan i živahan dijalog sa okolinom, publikom i, naravno, vašim najdražim "kumicama".

Jelena Ivanovic školovala se u Njemačkoj (UDK Frankfurt) i Nizozemskoj (Arnheim). 2000. godine osvaja nagradu za talentirane mlade plesače Kulturne fondacije North Rhine Westphalia i odlazi na stipendirani boravak u New York gdje nastavlja svoje obrazovanje. Nakon mnogobrojnih angažmana kao plesačica u kompanijama njemačkih kazališnih kuća u Dresdenu, Essenu, Gelsenkirchenu, Rostocku i Braunschweigu i međunarodnim projektima u New Yorku, Nizozemskoj i Italiji, 2005. osniva vlastitu plesnu kompaniju "Ivanovic clan". Od tada stvara svoje vlastite koreografije predstavljene publici u Švicarskoj (gdje živi i radi), Njemačkoj, Austriji, Madjarskoj i Češkoj. Od 2007. ravnateljica je plesnog festivala "638 Kilo Tanz" u Essenu. 2008. otvorila je Sousol u Lucernu u Švicarskoj, gdje vodi plesnu platformu za kratke koreografije "antipasti". Intenzivno se bavi podučavanjem argentinskog tanga sa svojim partnerom Dominikom Müllerom.

ww.varazdinskiplac.hr

www.ivanovic-clan.com

www.ssp.hr


Nomad Dance Academy Hrvatskaprezentacija: 16.6. u 11h
/Varaždinska gradska tržnica/
13.-17. lipnja
NOMAD DANCE ACADEMY HRVATSKA - radna grupa

Nomad Dance Academy je regionalna mreža partnera fokusirana na jačanje i razvijanje suvremene plesne scene i izvedbenih umjetnosti. Šest partnera iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Srbije, Bugarske i Hrvatske je od osnivanja 2005. godine ostvarilo sve svoje planirane programe od kojih je najvažniji bio razviti i učvrstiti suradnju u regiji i šire.

U međuvremenu mreža je dovoljno ojačala i izgradila potrebnu strukturu za osnivanje lokalnih NDA organizacija, koje okupljaju pojedince zainteresirane za razvoj kulturne politike i infrastrukture potrebne za rad.

NDA Hrvatska je platforma za predlaganje, razvoj i realizaciju raznovrsnih projekata i programa na polju djelatnosti suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti (razmjena znanja, regionalna suradnja, mogućnost edukacije, samoedukacije i predavanja, te izricanje i dijeljenje svog umjetničkog mišljenja, pristupa i principa...).

Kako organizacija i programsko planiranje ne bi bilo vezano samo uz Zagreb, uključivanjem partnera iz drugih gradova, svi programi i događaji koji slijede kvalitetnije će se organizirati i bolje iskoristiti potencijali koji postoje na svim lokalnim scenama u HR.

Dani suvremenog plesa u Varaždinu kao jedna od partnerskih organizacija u mreži NDA Hrvatska pruža prostor i infrastrukturu za intenzivni četverodnevni radni session kroz koji će partnerske organizacije iz cijele Hrvatske planirati nove formate suradnje i razvoj mreže, te pripremiti javnu prezentaciju projekta.

www.nomaddanceacademy.org

http://www.youtube.com/watch?v=As9snfBtDBw


Jestiva idejaprezentacija: 16.6. u 17h
/Magazin/ Korzo
12.-17. lipnja
grupa autora
JESTIVA IDEJA!
San svakog praseta...

(Tomislav Feller, Improspekcije / Hrvatska, Bruno Isaković, Improspekcije / Hrvatska, Natalija Manojlović, Improspekcije / Hrvatska  + Miljenko Borak (Zlatne Ruke) + Svebor Szekely (violončelo)

"Kao što je san svakog praseta da umre kao svinja, tako ćemo mi naše svinjarije pretvoriti u san.

Na svečanoj večeri gdje je plesna improvizacija začinjena zvucima fino ugođenih žica, snovi bivaju posluženi tek kao slasno predjelo. U glavnom jelu uživat će tko preživi."

Dani suvremenog plesa u ovogodišnjem izdanju nastavljaju sa revolucionarnim formatom spajanja dvije naizgled nespojive forme - gastronomije i plesne improvizacije, i to već po četvrti put!

Uz pozvane vrsne umjetnike plesne improvizacije iz zagrebačke inicijative Improspekcije, sada već dugogodišnjim suradnikom na projektu, te varaždinske glazbenike i majstore kuhare, posvetiti ćemo se često zanemarenom formatu improvizacije u svom najsuvremenijem obliku kako bi istražili njen razuzdani potencijal, njenu slobodu, spontanost i sirovu snagu.

Ova serija impro-kuharskih performansa pod nazivom "Jestiva ideja!" otvara slobodan pristup gastronomskim užicima u stvarnom vremenu, nosi interaktivan pristup posjetitelju koji prestaje biti tek puki konzument već postaje sudionikom ovog neobičnog, a slasnog eksperimenta.

Dislocirano iz klasičnog mjesta zbivanja (restorana ili plesnog studija/pozornice), a bez ikakvog pritiska o stvaranju konkretnog umjetničkog djela, već upravo podložno svim raznolikim formama improvizacije,kuhanje postaje stvarna, opipljiva i okusna umjetnost.

Ovo ekskluzivno događanje spaja vrsne ruke varaždinskih majstora kuhinje i vrsne uši poslovično talentiranih varaždinskih glazbenika sa lakim nogama troje međunarodno priznatih plesnih umjetnika i Vašim nepcem! Dobar tek!

Tomislav Feller je rođen 1983. u Zagrebu. 2006. odlazi u Amsterdam studirati koreografiju i ples na Akademiju za nova plesna istraživanja ”SNDO”. Od tada počinje aktivno razvijati svoj samostalni rad. 2010. stipendist je Danceweb-a u sklopu Impulstanz festivala u Beču. Osim vlastitih projekata Tomislav sudjeluje u koreografijama Steve Paxtona, Deborah Hay, Ame Henderson i Hane Van Der Kolk.

Dodatno iskustvo i inspiraciju stječe u istraživačkim projektima s Martinom Nachbarom, Jeanine Durning i Ame Henderson.

Bruno Isaković je rođen 1981.u Zagrebu. 2004. odlazi u Nizozemsku gdje upisuje studij suvremenog plesa, prvo na Codarts plesnoj akademiji u Rotterdamu, a potom na Amsterdam School of the Arts. Aktivno sudjeluje u radu sa raznim koreografima i stvara svoje samostalne predstave. 2011. g. postaje članom plesnog ansambla Studio za suvremeni ples u Zagrebu. Kao pedagog suvremenog plesa predaje kao gost predavač na Bilgi University of Performing Arts u Istanbulu, plesnim ansamblima SSP i ZPA, te u Centru mladih “Ribnjak”.

Natalija Manojlović (1978.) kazališno je iskustvo započela kao plesačica i koreografkinja. Podijeljeni interes za kazalište i ples s vremenom pretvara u specifičan izraz koji razvija u autorskim projektima od 1998 do danas (Virus 0'98, 1998; Oprosti, sam'malo!, 2003; Korozija d.o.o., 2005; Vodoinstalater, 2009 i dr.). U projektu Slučaj &TD (2011)  potpisuje režiju i autorski dramski tekst. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu i završila plesnu školu Ane Maletić, a kazališno usavršavanje nastavila je kao suradnica za scenski pokret i asistentica režije u predstavama renomiranih hrvatskih i slovenskih redatelja (Anočića, Waltla, Brezovca,Taufera, Tomić-Kovačić, Udovički i drugih) i dalje surađuje s brojnim kazalištima - &TD, ZKM, Slovensko mladinsko gledališče, Mini-Teater u Ljubljani, Ulysses i dr.

Svebor Szekely rodjen je u Zagrebu. Diplomirao je violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof.Valtera Despalja, a usavrsavao se na Universität für musik und darstellende kunst kao solist i komorni muzičar. Nastupa na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu u komornim sastavima i orkestrima. Suradjuje sa suvremenim plesom od 2008. kao član Improspekcija, te solistički prati plesne predstave. Stalno je zaposlen kao profesor violončela u Glazbenoj školi.

www.improspekcije.com

www.zlatneruke.com


Divna, divna, divna katastrofaprezentacija: 16.6. u 21:30h
/Galerija starih i novih majstora - dvorište/
14.-17. lipnja
Institut za katastrofu i kaos
Divna Divna Divna Katastrofa
(Selma Banich, Nataša Govedić, Iva Nerina Sibila, Deana Gobac, Roberta Milevoj / Hrvatska)

Zašto se srušila Babilonska kula ili koliko nam solidarnosti treba da prebrodimo katastrofu
Kad god slušamo nečiju priču, prihvaćamo je.
Slušamo je kao da smo prvi i posljednji, jedini svjedok iskaza.
Slušajući tuđe priče, slušamo čitave živote, tvornice, stanove, parkove, iznutra zabravljene sobe, zaustavljene satove, izgubljene predmete, čitave gradove, povijesti država, kao i neobično precizno zapamćene ulomke privatnog postojanja koje nam je svima zajedničko.
Slušamo glasove, pokrete, tišine, nikome poznate tragove.
Najviše nas zanimaju one teške, zapretene, neispričane priče. Priče koje još nemaju svoje korito u koje bi se izlile, ali ako ih pažljivo saslušamo, možda uspostave neku svoju ponornicu ili krvotok kapljica.
Slušanje je drevna i ljekovita vještina, usko isprepletena s pripovijedanjem.
Slušamo priče koje polako nadiru, dugo ih slušamo.
Bavimo se nevidljivim tkanjem pozornosti.
Povjeravamo se jedni drugima.
Otvoreni smo. Slušamo. Razmjenjujemo priče.

METODOLOGIJA
Izvođačice Instituta za kaos i katastrofu slušat će i prikupljati komadiće Vaših priča o gubicima i samoobnovama.
Kako ste prebrodili kraj jednog životnog perioda?
Kraj djetinjstva?
Kraj poznatih ulica?
Krajeve prijateljstva?
Krajeve života?
Kako razmišljate o novim počecima?
Koliko su blizu početak i završetak, završetak i početak?
Bit ćemo dostupne tijekom jednog varaždinskog dana, slušat ćemo Vas i pokazati Vam svoju Babilonsku kulu priča.
Pozvat ćemo Vas da s nama nadopišete pokoji prozor, oluk, stepenice, odmorište. Kamenčić zajedničkog zdanja.
Gradit ćemo krhke, ali zato veoma izdržive mostove između slušanja i pripovijedanja.

Selma Banich je umjetnica, aktivistica i sretna kućanica, živi i radi u Zagrebu. Suosnivačica i programska koordinatorica ekscene, nagrađivane platforme za edukaciju i istraživanja u izvedbenim umjetnostima. Autorica, izvođačica i suosnivačica OOUR-a. Umjetnička suradnica i izvođačica u projektima izvedbenih grupa Trafik, DB Indoš – House of Extreme Music Theatre i Every house has a door, čikaške izvedbene grupe. Kada ne radi u kazalištu, živi jednostavnim životom štovateljice prirode, čovječanstva i Weba 2.0.

Nataša Govedić doktorirala je teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1995. godine radi kao nezavisna znanstvenica, kritičarka te predavačica teatrologijskih kolegija u Centru za ženske studije, Centru za mirovne studije, Akademiji dramske umjetnosti, na Učiteljskom fakultetu te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Suosnivačica je i urednica u nekoliko časopisa (među kojima se posebno izdvaja Zarez), glavna je urednica feminističkog časopisa Treća te redovna kazališna kritičarka riječkog Novog lista. Objavila je devet knjiga iz područja teatrologije i izvedbenih umjetnosti, a kao dramaturginja, kreativna suradnica ili suautorica surađivala je na scenskim projektima s Vilimom Matulom, Brankom Trlin, Darkom Japeljom, Silviom Marchig, Jasnom Vinovrški.

Deana Gobac školovala se na Školi za klasični balet u Zagrebu gdje je diplomirala 1988. Od 1987. g. članicom je baletnog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje od 1995. do 2005. u statusu solistice. Nastupa u cjelokupnom repertoaru, a od predstava ističe uloge u baletima Coppélia, Labuđe jezero, Trnoružica, Don Quijote, Balade... koje donosi vjetar…, Apollon musagète, Carmina buranaBajadera, Romeo i Julija, Giselle, Orašar, Pjesme ljubavi i smrti, Trijumf Afrodite, Đavo u selu. Koreografirala kratki balet Bez prtljage. Gostovala je u SAD-u, Nizozemskoj, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Portugalu, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Danskoj, Makedoniji, Turskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Rusiji. Nastupa i u nezavisnim produkcijama Nataše Lušetić, Jasne Frankić, Željka Zorice, Ive Višak. Od 2007. je samostalna umjetnica te nastupa s trupom Croatia, u nezavisnim produkcijama i gostuje u HNK.

Roberta Milevoj prvo plesno iskustvo stječe u sedmoj godini u Studiju za stvaralačke aktivnosti ZARO u Puli. Profesionalno obrazovanje  nastavlja u Hrvatskoj i inozemstvu sudjelujući na mnogim međunarodnim programima i radionicama. Od 1998. aktivno sudjeluje u radu renomiranih plesnih ansambala i nezavisnih grupa: MONTAŽSTROJ, Liberdance, Zagrebački plesni ansambl, Studio za suvremeni ples, TALA, Sodaberg, MARMOT, dance_lab collective, te surađuje s  istaknutim koreografima i redateljima. Posljednjih godina istražuje svoj vlastiti autorski rad kroz predstave: Trio, materijal248 i Roberta,Roberta (u suradnji s Matijom Debeljuhom), s kojom 2011.g. dobiva Producentsku Nagradu na 28.Tjednu suvremenog plesa. 2010.g. dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u predstavi NASTUP. Također radi kao pedagog na području suvremenog
lesa.

Iva Nerina Sibila plesna je umjetnica i teoretičarka. Suvremeni ples diplomirala 1994. na akademiji Northern School of Contemporary Dance (Leeds, Velika Britanija). Po povratku u Hrvatsku djeluje kao izvođačica, plesačica, koreografkinja te intenzivno radi pedagoški. Kontinuraino radi i na polju plesne kritike i teorije objavljujući brojne tekstove o plesnoj umjetnosti. Trenutačno autorski i izvođački surađuje s riječkim Trafikom i s Institutom za katastrofu i kaos.
www.youtube.com/watch?v=mfCORR8K7ic

www.h2c.com.hr

radni dan sa Udrugom "Njezina Druga Šansa": 15. lipnja
prezentacija: 16.6. u 18h
/Magazin/ Korzo


FESTIVAL:

14. - 17. lipnja festival Perform-D-ance - Dani suvremenog plesa u Varaždinu

14. lipnja
21:00 Trg Miljenka Stančića
službeno otvorenje festivala

Ispod sklopljenih očiju21:30 Trg Miljenka Stančića
"Iza zatvorenih očiju"
Zagrebački Plesni Ansambl (HR)

Koncept i koreografija: Laura Aris Alvarez
Sukreatori i izvođači: Sara Barbieri, Petra Chelfi, Elvis Hodžić, Zrinka Lukčec, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić, Ognjen Vučinić
Glazba: Samir Kadribašić
Asistent koreografkinje: Jorge Jáuregui Allue
Kostimi: Emina Kušan
Dizajn svjetla: Saša Fistrić
Fotografija: Maja Kljaić
Grafički dizajn: Studio Cuculić

Projekt je financijski podržan od strane Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba, Ministarstva kuture Republike Hrvatske i TZ Grada Zagreba, a ostvaren u suradnji sa ZeKaeM-om i MSU.

“To smo mi, ranjivi, izolirani, posve nepristupačni, samodovoljni, a ipak u cijelosti izloženi na milost i nemilost prirodnim silama. Brod luđaka večeras isplovljava i svi smo na palubi.” Jeanette Winterson, Gut Symmetries

Ova predstava istraživanje je Želje i napetosti koje ona izaziva. Želja svojata život, užitak, samoispunjenje, slobodu, ali ujedno izaziva frustracije, poricanje, strah ili razočaranje. Živimo u društvu koje je u neskladu s prirodom, zarobljeni u poznatoj udobnosti držanja stvari pod nadzorom, prema postavljenim pravilima. Jesmo li spremni zaroniti u nepoznato?
Možda mi jesmo civilizirani, ali naše potrebe to možda nisu.
Sedam plesača. Sedam snova, sedam želja, sedam mogućih zaključaka, sedam pokušaja dekonstruiranja identiteta.
Tekstualni dio predstave kombinacija je navoda Raya Lorige i Janette Winterson te članova ZPA.

LAURA ARIS ALVAREZ (ES)
Laura je studirala ples i koreografiju na Instituto del Teatro/Escuela Superior de Danza y Coreografía u Barceloni. Od 1996. do 1999. bila je članica plesne kompanije Lanònima Imperial u Barceloni. Na Festival de Valencia 1999., dobila je nagradu Lladró za najbolju izvođačicu. Surađivala je i s General Electrica na nekoliko produkcija Tomása Aragaya. Od godine 1999. Laura živi u Briselu gdje je bila članica kompanije Ultima Vez/ Wim Vandekeybus i sudjelovala u mnogobrojnim projektima, predstavama i plesnim filmovima. Redovito drži radionice povezane s plesnim vokabularom Ultima Vez kompanije i radionice tehnika suvremenog plesa po čitavom svijetu. Laura je također asistirala Wimu Vandekeybusu na brojnim radionicama i audicijama. Godine 2009., Laura Arís i Jorge Jáuregui osnovali su EMBER, artističku platformu kroz koju predstavljaju svoje projekte i suradnje, tražeći vlastiti umjetnički izričaj. Surađuju s raznim umjetnicima i svoje predstave izvode diljem svijeta. Zajedno su kreirali duet La Era de los Cosmonautas; predstavu Impostura, u kojoj Laura kao plesačica dijeli pozornicu s pjevačicom Lucianom Carlevaro i kvartet Cola De Gallo, u suradnji sa španjolskom plesnom kompanijom La Macana. Laura je koreografirala predstavu Surprised By Joy s dvadeset četiri plesača El Barco Taller Nacional de Danza, Costa Rica i El Buit kao drugi dio trilogije naslovljene Trilogy of the Unalterable, međunarodnog umjetničkog projekta s umjetnicima iz Meksika, Rusije i Španjolske, koji je naručio Centro de las Artes de San Luis Potosí, Meksiko.

Zagrebački plesni ansambl (ZPA) slovi kao renomirani ansambl suvremenog plesa, a od svog osnutka do danas ostao je beskompromisan u promišljanju vlastitog umjetničkog izričaja. Stvorio je veliki broj plesača i plesnih stručnjaka koji danas uspješno djeluju u zemlji i inozemstvu. ZPA ima zavidan kontinuitet rada, a nastupao je na svim važnijim festivalima u zemlji kao što su Muzički biennale; Dani hrvatske glazbe; Dubrovačke ljetne igre; Međunarodni dječji festival, Šibenik; Tjedan suvremenog plesa; Splitsko ljeto, Zadarsko ljeto; Osječko ljeto kulture; Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat; Zlatni lav,Umag. Surađuje i gostuje u svim velikim kazališnim kućama u zemlji (Zagrebačko kazalište mladih, HNK u Osijeku, HNK Split; INK u Puli, HNK "Ivan pl. Zajc" Rijeka...). U inozemstvu gostuje na renomiranim festivalima i u kazališnim kućama u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji, Portugalu, Litvi, Španjolskoj, BiH, Srbiji, Poljskoj, Meksiku, Egiptu, Koreji i Izraelu.

Konstantno profesionalno educirajući svoje plesače, ansambl kroz suradnju sa renomiranim domaćim, te priznatim stranim koreografima i pedagozima (Kilina Cremona, Francuska; Norio Yoshida, Francuska; Martin Sonderkamp, Nizozemska; Juan Carlos Garcia, Španjolska; Bebeto Cidra, Brazil; Emilio Gutierrez, Španjolska; Alexey Taran, Venecuela; Francesco Scavetta, Italija; Alexis Eupierre, Španjolska; Martine Pisani, Francuska) podiže razinu svojih produkcija uključujući ih u širi europski sustav. Koprodukcija ZPA sa Lanonimom Imperial iz Barcelone rezultirala je projektom "Prepoznavanje krajolika" proglašenim od Vijeća Europe za jedan od deset najboljih kulturnih programa za 1996.godinu. Za poseban doprinos razvoju hrvatskog kazališta Zagrebački plesni ansambl nagrađen je Nagradama hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje koreografije i najbolje plesačice 2004, te najboljeg plesača i scenografije 2006.

Recentni projekti plod su koprodukcija sa uglednim kazališnim i plesnim centrima poput Zagrebačkog kazališta mladih, ljubljanskog Cankarjevog doma i En-Knapp-a. Ansambl je i pokretač Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, Svetvinčenat, jednog od dva internacionalna plesna festivala u Hrvatskoj.

www.zagrebackiplesniansambl.hr

www.youtube.com/watch?v=A9Wo50CwNcI

ULAZ BESPLATAN!

Boom Pacha Boom22:30 Trg Miljenka Stančića
party povodom otvorenja festivala - Plesnjak!
live koncert: Boom Pacha Boom (HR) i D Elvis (HR)
DJ Mario Kovač

http://www.youtube.com/watch?v=_KPAYBIlHec&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=6bURnhwu86g

ULAZ BESPLATAN!


15. lipnja

12:00 Julijanovo dvorišče (Kranjčevićeva ulica)
Meet the artists! - kasni doručak i kavica kod Martina
moderacija: Ivana Slunjski (HR)
brunch sa umjetnicima, (ne)formalno druženje, razgovor uz moderatora
ULAZ BESPLATAN!

19:00 Magazin (Korzo)
prezentacija rezidencijalnog programa:
"Concerto za tri tijela"
Ibrahimović/Rakić/Vevar + IGIT (live music) (HR/SRB/SLO/FR)
ULAZ BESPLATAN!

Joseph21:00 dvorište Galerije starih i novih majstora 
"Joseph"
Alessandro Sciarroni (I)
konept i izvedba: Alessandro Sciarroni
rad na procesu: Antonio Rinaldi
imidž: Roberto Foddai
producent: Marta Morico
PR: Beatrice Giongo
promocija: Lisa Gilardino
produkcija: Teatro Stabile delle Marche/ Corpoceleste_C.C.00#
koprodukcija:  Officina Concordia, Comune di San Benedetto del Tronto (AP)
podrška: Centro per la Scena Contemporanea - Comune di Bassano del Grappa u suradnji sa Amat and Matilde: piattaforma regionale per la nuova scena marchigiana and Centrale Fies

Tehnička virtuoznost gledana očima talijanskog umjetnika Sciarronija generira poetsku manipulaciju imidžem na vrlo suvremen način, uvodeći u koreografiju i riskantni moment online interakcije uživo kroz ChatRoulette.

Kroz ovaj solo Alessandro Sciarroni traži svoj odraz u svemu što vidi - naizgled krećući se do vječnosti i nazad, dok se misteriozni odrazi stvaraju kao zečevi iz čarobnjakovog šešira. Tako ovaj solo prestaje biti izvođen jednom osobom, praćen iznenađenim očima kao online, tako i publike uživo koja vidi odraze, a zatim ih vidi i izvrnute, udvostručene, povećane...

Alessandro Sciarroni talijanski je koreograf, izvođač, režiser i glumac sa backgroundom u vizualnim umjetnostima. Većina njegovih radova prikazuje se na mnogobrojnim medjunarodnim festivalima suvremenog plesa i kazališta. Njegove autorske radove producira Teatro Stabile delle Marche (regionalno kazalište u Marchi) u suradnji sa Corpoceleste_ CC00#, neovisnom kulturno-umjetničkom udrugom koji vodi sam Sciarroni.

www.alessandrosciarroni.it

www.vimeo.com/24195360

ULAZ: 20kn/40kn
NAPOMENA: PREDSTAVA NIJE NAMIJENJENA MLAĐIMA OD 18 GODINA!

22:00 Kranjčevićeva ulica
"Ako zaigram neku novu igru?"
Nikolina Komljenović (HR)
koncept, koreografija, izvedba: Nikolina Komljenović

Ako zaigram neku novu igru hoće li slika naše percepcije tijelom postati?
Ako zaigram neku novu igru da li tijelo ostvaruje beskonačnost u komunikaciji?

U fokusu performansa su specifične umjetničke discipline kao što su cirkuska vještina akrobacije na svili, ples i gluma objedinjene u vlastiti izraz koji se sažima u trenutku. Ako zaigram neku novu igru proizvodi sve manje značenja koristeći izvedbene tehnike  da bi se NEŠTO moglo dogoditi u blizini nulte točke. U odnosu, u zastoju, u žamornoj šutnji pogleda.

Nikolina Komljenović rođena je 1981. godine u Zagrebu. Apsolventica je povijesti umjetnosti i komparativne književnosti, članica pomlatka Studija za suvremeni ples, međunarodne umjetničke platforme „Bacači sjenki“, Kazališta Aruša, međunarodne organizacije „Red Noses International“ sa sjedištem u Beču. Zračnim akrobacijama bavi se od 2002. godine, a podučava od 2008. u Zagrebu, Koprivnici, o. Cresu, o. Krku, Rijeci, Splitu, o. Braču, Mađarskoj i drugim mjestima.Kao plesačica suvremeog plesa te akrobatkinja na svili sudjelovala je mnogim predstavama u Hrvatskoj i inozemstvu.
www.artistika.hr

ULAZ BESPLATAN!

20:00 - 24:00 Lančana Kula
instalacija/izložba fotografija "Novi prostori"
Petar Borovec (HR)

Petar Borovec rođen je 1982. u Zagrebu. Diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike. Stažirao studijsku fotografiju u Reimsu (Francuska), te je selektiran na Fotosofiju 6 - foto seminar Damira Hoyke. Bavi se portretnom, art, still life i modnom fotografijom. Živi i radi u Varaždinu.

22:30 festivalski klub - Rogoz
IGIT iznenađenje (FR)
Francuski glazbeni umjetnik Antoine Barrau miješajući (stilove) zbunit će vaša osjetila i emocije...
http://www.youtube.com/watch?v=NX_YhWKt0Ws

ULAZ BESPLATAN!

16. lipnja
11:00 Varaždinska gradska tržnica
prezentacija rezidencijalnog programa:
"Pojedi me!"
Jelena Ivanovic (NJ) i Podmladak SSP (HR)
ULAZ BESPLATAN!

12:00 Julijanovo dvorišče
Meet the artists! - kasni doručak i kavica kod Martina
moderacija: Ivana Slunjski (HR)
brunch sa umjetnicima, (ne)formalno druženje, razgovor uz moderatora
ULAZ BESPLATAN!

17:00 Magazin /Korzo/
prezentacija  rezidencijalnog programa:
Nomad Dance Academy Hrvatska (HR)
ULAZ BESPLATAN!

18:00 Magazin /Korzo/
prezentacija  rezidencijalnog programa:
"Divna, divna, divna katastrofa"
Gattin/Govedić/Banich/Milevoj/Gobac (HR) 
u suradnji sa udrugom: Njezina druga šansa, Varaždin