Likovi u kamenu Huga Birolle

Izbor radova uvrštenih u prigodnu izložbu čiji je tvorac gospodin Hugo Birolla, izraz je nadahnuća prirodom i mogućnostima koje ona ustrajno pruža, poglavito čovjeku. A čovjek, njen ures, oduhovljen i plemenito okrenut (trebao bi biti ) i posvećen njoj – prirodi, stalno otkriva njene skrovitosti i u sprezi tih odnosa nastaje prostor za kreativne mogućnosti ljudi s duhom. Hugo Birolla to nam to obilato pokazuje.

Svoje planinarsko raspoloženje, rekreativne programe, istodobno rabi i za nadahnuća spontanim ponudama na putu. Kamenje, kamenčiće, a zgodimice i gromade, čiji ga prirodni oblici asocijativno navode na mogući oblik čovjekova lika,gospodin Birolla donosi doma, odlaže ih i svaki od tih komada počinje istraživati s očekivanjem optimalne prezentacije lika i osobito čovjekova lica.

Čovjekovio lice je najživlja scena duha koji se na licu zrcali. Misli, raspoloženja, osjećanja, sve se to čita na licu, a osobito je zanimljivo, često i neodoljivo, prepoznavati raspone duševnih struja na licima - eksponatima gospodina Huga Birolle.

Spoznate konture lica, u sprezi plohe i površine kamena, gospodin Birolla označava crtežom, pa bojama, i u konačnici spontano izvlači lice iz kamena, pokazujući čovjeku – čovjeka. A taj čovjek, ta galerija ljudskih lica u kamenim ponudama gospodina Huga Birolle, nudi osobiti raspon ugodjaja.

Ima u toj likovnoj ekspresiji poetskih vrednota, od hiperbole, litote, metafore, elipse, alegorije, ironije, sarkazma, persiflaže.....sve to, opet, za ljude s duhom kojima se gospodin Hugo Birolla, trajno nadahnuti duhoviti kreator tih osobitih likovnih radova, stalno obraća, svakim svojim radom,kao unikatnom vrijednošću.

Neka je dopušteno spomenuti da je profesionalni izraz gospodina Huga Birolle (prof. dr. sc. Hugo Birolla), temeljno, u kategoriji brojeva. Brojevi tvore najuniverzalniji komunikacijski sustav, pa je i način, obuhvat, kakvoća spoznaja, iz toga sustava, osobite preciznosti - do infinitezimalnih veličina i korespondencije s nano-tehnologijom kao otkrićem novih ljepota u postignuću suvremenih iskustava.

Takvih značajki, preciznosti u primjeni čitljivoj u ostvarenjima likovnih ponuda iz spontanoga prirodnoga izvora, kamena, inventivno sagledanog i predstavljenog u oblicima čovjekova lica, s natruhama temperamenta, raspoloženja, emocije, pa i karaktera u izrazu, tvori široki temelj mnogim zanimanjima za osobitu likovnu ponudu autora.

Pripadnimo, prigodno, rasponima nadahnuća i radovima gospodina Huga Birolle.

dr.sc.Slobodan Elezović,prof.