Monodrama Žena u crnom Gordane Slivke u režiji Damira Mađarića

Scena 2010. HNK u Varaždinu: Gordana Slivka, Žena u crnom, red. Damir MađarićU četvrtak, 28. listopada 2010. u 20,00 sati na Sceni 2010. HNK u Varaždinu u Klubu Europa media bit će izvedena monodrama Žena u crnom Gordane Slivke (nastala prema zamisli kolege glumca Stojana Matavulja: "Daj već jednom napravi nešto!"). Predstavu je režirao Damir Mađarić, a "istinitu priču o ženi bez kočnica i dlake na jeziku" izvodi sama autorica Gordana Slivka. Predstava je praizvedena 5. ožujka 2010. na Sceni 2010. HNK u Varaždinu u Klubu Europa media.

Autorica Gordana Slivka o sebi i komadu: "Godine 1978., na veliku žalost roditelja, otišla sam na prijemni na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Na glumu. Godine 1982. pozvana sam u ansambl HNK Varaždin. Odigrala sam pedeset premijera na njegovim pozornicama i 81 ulogu. Dala sam po komad srca kazalištu, glumi, svojoj djeci, svim žrtvama obiteljskog nasilja – ženama i djeci, te svojem psu. Kako mi, inače, sve u životu ide puta dva (za sada) upisala sam i Doktorski studij izvedbenih umjetnosti. Usput prevodim, radim kao dramski pedagog i pišem. Što bi prvo glumac napisao? Autobiografsku monodramu. I sam ju izveo. Jedino sam kod psa stala na broju jedan i nikad više.

Što se tiče svega ostaloga: "...Znaš, napravio je od mene prazni balon …. nemoj me uopće pitati kako sam ja, zamisli - ja!, dozvolila da se to meni desi. Kad gledam unatrag, ne znam kako je to uspio... Kako sam to dopustila? I to je trajalo, prošlo je toliko…! I tako me je bilo sram, da me više boljelo tu unutra (pokazala je na grudi)…vjeruj. I kome tako nešto možeš ispričati? Zato je potrebno da postoje žene kao ti i ja i ostale i da postoje ti domovi i sobe i za to se treba i dalje boriti. I ne smije se šutjeti!""

Redatelj Damir Mađarić o sebi: "Nakon završene gimnazije u Koprivnici, upisao sam zagrebački Filozofski fakultet i nakon nekoga vremena Akademiju za kazalište film i televiziju. Diplomirao sam 1989. godine kazališnu režiju uprizorenjem Cankarova Sluge Jerneja i njegovog prava u varaždinskom HNK. Radio sam kao radijski voditelj i direktor radija, novinar, umjetnički voditelj Teatra ITD u Zagrebu, vodio Multimedijalni centar Kult d.o.o. u Varaždinu… Režirao sam više od trideset predstava, preveo desetak dramskih tekstova s njemačkog, napisao nekoliko drama. U nakladi varaždinske „Katarine Zrinske“ objavio sam knjigu za djecu Kako smo mamu i tatu spasili od bankrota, a uskoro mi u izdanju koprivničkoga ogranka Matice Hrvatske izlazi i roman Dječak koji je govorio s Bogom."