Ladislav Vindakijević

Ladislav VindakijevićLadislav Vindakijević, (1936), hrvatski kazališni, radijski i televizijski redatelj, još od svojih prvih scenskih koraka u slavnom zagrebačkom Studentskom eksperimentalnom kazalištu (SEK), potkraj pedesetih godina prošloga stoljeća te radijskim i televizijskim iz šezdesetih i kasnije, ostaje vjeran ponajprije domaćoj književnosti i suvremenim hrvatskim piscima. Studirao je glumu na zagrebačkoj kazališnoj akademiji, a od 1961. do mirovine je stalno zaposlen na Radio Zagrebu, sadašnjem Hrvatskom radiju.

Režirao je podjednako u kazalištima za odrasle (Gavella, Teatar ITD, Komedija, Teatar Marina Držića, Kerempuh, Gradsko kazalište Split...), kao i onima za djecu (Trešnja, Žar ptica, Mala scena, Gradsko kazalište lutaka Split...). Na televiziji je snimio desetak TV drama (Laušić, Tomović, Bajsić, Kušan, Klarić, Balog...), a u dugoj i uspješnoj karijeri radijskoga redatelja više stotina radijskih.

Osvojio je desetak najznačajnijih domaćih i međunarodnih nagrada i odličja, među kojima se posebno ističu: Nagrada Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske za režije kultnih predstava „Eko, Eko“ H. Hitreca, „Bajka s onoga svijeta“ I. Ivanca i „Alan Ford“ D. Hitonija; Nagrada Hrvatske radiotelevizije „Ivan Šibl“ za životno djelo (1997), Zlatna trešnja, nagrada Kazališta Trešnja za najuspješnijeg redatelja u povodu 50. obljetnice kazališta (2004), nagrade Mali Marul za najbolju adaptaciju teksta i režiju predstave „Bum Tomica“ S. Šesto Stipaničev u izvedbi zagrebačke Male scene (2008), Nagrada za najbolju predstavu Festivala u Velenju (Slovenija) za predstavu“Bum Tomica“ S. Šesto Stipaničev u produkciji ljubljanskog Kazališta za djecu i mlade GOML, Zlatna pika za najbolju predstavu 20. Pikinega festivala u Ljubljani (Slovenija) za predstavu „Itak Maži“ Lutkovnoga gledališča Ljubljana (2009)…