Miševi i mačke naglavačke na veselje djeci

HNK u Varaždinu: Luko Paljetak, Miševi i mačke naglavačke, red. Ladislav Vindakijević
Na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu izvod i se se predstava Miševi i mačke naglavačke. Predstavu Miševi i mačke naglavačke Luke Paljetka režirao je Ladislav Vindakijević, a premijerno je izvedena 29. studenoga 2009.

Luko Paljetak: MIŠEVI I MAČKE NAGLAVAČKE, red. Ladislav Vindakijević  Luko Paljetak: MIŠEVI I MAČKE NAGLAVAČKE, red. Ladislav Vindakijević  Scenograf predstave je Vjekoslav Vojo Radoičić, pomoćnik scenografa Ivan Duić, kostimografkinja Marija Žarak, skladatelj Mate Matišić, koreografkinja i suradnica za scenski pokret Đurđica Kunej, asistentica redatelja Sunčana Zelenika Konjević, a asistentica kostimografkinje Karmen Štrlek. U predstavi nastupaju: Mirjana Sinožić, Sunčana Zelenika Konjević, Hana Hegedušić, Beti Lučić, Matija Kezele, Petra Kurtela i Ivana Zanjko..

Luko Paljetak: MIŠEVI I MAČKE NAGLAVAČKE, red. Ladislav Vindakijević  Miševi i mačke naglavačke, zbirka pjesama za djecu Luke Paljetka, prvi je put objavljena 1973. godine i od tada doživjela dvadesetak izdanja u Hrvatskoj i inozemstvu te više kazališnih i radijskih uprizorenja. Naraštaji mladih čitatelja smatraju ju najboljim dokazom da i školska lektira može biti omiljena i čitana. Riječ je o zaigranoj, veseloj, ali i neobično mudroj poeziji u kojoj se autor maštovito poigrava jezikom i stvarnošću te kroz likove mitskih protivnika miševa i mačaka (ali cijele menažerije pune krokodila, slonova, mrava, puževa i prasadi) progovara o svijetu kakav stvaraju ljudi. U njemu je sve okrenuto naglavačke, ništa nije na svojemu mjestu i sve je podložno stalnoj mijeni i preobrazbi. Paljetkovi sjajni stihovi puni su neočekivanih, duhovitih, vrtoglavih i beskrajno zabavnih obrata.