Bijeli klaun Damira Miloša u režiji Ivice Šimića

Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak)Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak)četvrtak 27. svibnja u 10,00 i 12,00 sati Dječja i lutkarska scena HNK u Varaždinu za škole izvodi predstavu Bijeli klaun koju je prema istoimenoj knjizi Damira Miloša režirao Ivica Šimić. Predstava je premijerno izvedena 23. studenoga 2007.  
Za dramatizaciju se pobrinula Lana Šarić, asistent je redatelja Sanjin Rožić, skladatelj Igor Karlić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Mirjana Zagorec, koreografkinja Desanka Virant dok je autor videoprojekcija Igor Pauška, a masku zmaja izradila je Gordana Krebelj.

Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak), Draško Zidar (Starac/Zmaj)Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak), Helena Minić (Djevojčica), Ljiljana Bogojević (Majka) i Zdenko Brlek (Otac)U glavnim su ulogama: Ivan Glowatzky (Dječak), Draško Zidar (Starac/Zmaj), Helena Minić (Djevojčica), Ljiljana Bogojević (Majka) i Zdenko Brlek (Otac). U predstavi sudjeluju i glazbenici/klaunovi Marko Ratković (bubanj), Petar Prepelić (trombon) i Nikola Novak (tuba) te žongleri/klaunovi Željka Kozulić, Marinela Lukaček i Anja Rožić

Bijeli klaun je dirljiva i topla priča o dječaku iz putujućeg cirkusa kojega roditelji klaunovi pripremaju za nasljednika. Ispočetka se, po starome cirkuskome običaju, pred gledateljima pojavljuje odjeven isključivo u bijelo, da bi njegov kostim iz nastupa u nastup postajao sve šareniji. No, dječak ne razlikuje boje... Slojevita priča funkcionira na više razina, od zabavne do poigravanja s fantastikom i snovima te može podjednako zaokupiti najmlađe gledatelje kao i one nešto, pa i puno starije...

Generalni sponzor predstave je HYPO Alpe Adria Banka.

Damir Miloš, hrvatski pisac i moreplovac, rođen je 1954. u Opatiji. Objavio je prozne knjige: Pogled Grad, Snježni kralj, Smrt u Opatiji, Bijeli klaun, Nepoznata priča, Autobiografija, Kapetanov dnevnik, Zoe, Nabukodonozor, Otok snova, Kravata...
Napisao je i nekoliko knjiga o jedrenju. Objavljivao je drame te esejističke i teorijske tekstove.

Ivica Šimić je glumac, redatelj, glazbenik, pjesnik, utemeljitelj i umjetnički direktor kazališta Mala scena te član Izvršnoga odbora ASSITEJ International. Igrao je u ZKM-u (Džingiskan, Vuk...), Histrionima (Ariel u Shakespeareovoj Oluji), Gavelli (Sokol ga nije volio)... Režirao je u SAD, Sloveniji, Njemačkoj te u najznačajnijim hrvatskim dječjim i lutkarskim kazalištima. Višestruki je dobitnik nagrada HDDU za najbolju predstavu za djecu i mlade te nagrada Zlatna paličica Međunarodnoga festivala u Ljubljani. Na prvom beogradskom Međunarodnom kazališnom festivalu za djecu i mlade TIBA, osvojio je Grand Prix.

Kritika o Bijelom klaunu: dobro pogođen ritam, uvjerljivi Ivan Glowatzky

Damir Miloš: BIJELI KLAUN, red. Ivica Šimić, Ivan Glowatzky (Dječak) U kritici objavljenoj u Vijencu pod naslovom Bijela boja djetinjstva Goran Ivanišević navodi da "zahvaljujući dobro pogođenu ritmu postignutu izmjenom glumački razigranijih i meditativnijih dijelova međusobno odvojenih/spojenih dinamičnom glazbom (skladatelj Igor Karlić skladno je spojio cirkus i melankolični ton priče) koju uživo izvode bubnjar, trombonist i tubač u pratnji žonglerki, i najmlađi prate predstavu s punom pozornošću.
Predstavu glumački nosi Ivan Glowatzky, koji je tjelesno upravo idealan izbor za ulogu Dječaka. Podjednako je uvjerljiv u monolozima kojima se obraća publici prenoseći im tako svoja razmišljanja, kao i u interakciji s drugim likovima, posebice sa Zmajem". Pročitajte cijelu kritiku.