Vjesnik: Karta više za Debitante

Sezona u HNK u Varaždinu završila praizvedbom komedije Ljubomira Kerekeša. Publika je sa smijehom primila predstavu o žensko-muškim odnosima koju je autor nazvao »ljubavno-erotska komedija o ljubavi«

Ljubomir Kerekeš: DEBITANTIVARAŽDIN - Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu završilo je sezonu premijerom predstave »Debitanti« autora, redatelja i scenografa Ljubomira Kerekeša. Osim autorstva na tekst, režiju i scenografiju, Ljubomir Kerekeš daje pečat i izvođenju, jer glumi u predstavi, zajedno s glumcima Draškom Zidarićem i Mijom Pavelkom. Predstava je uspjela kod publike i može se s velikom sigurnosti tvrditi kako će doživjeti još mnoge reprize. To je moglo vidjeti već u petak prilikom njezine praizvedbe te u subotu prilikom nove izvedbe, kad su se tražili i karta i stolac više. Kazališna podrumska scena »Zvonimir Rogoz« bila je ispunjena do zadnjega mjesta, a neki koji se nisu mogli strpjeti kako bi dočekali jednu od sljedećih repriza (jer su najavljene reprize predstave također rasprodane), sjedili su i na stepenicama. To im međutim nije smetalo da se od srca nasmiju Kerekešovu tekstu i njegovoj interpretaciji te gegovima kojima je tekst bio popraćen.

Već prve minute predstave dale su naslutiti kako će »Debitanti« ponoviti uspjeh predstave »Bog Ivač« - srednjovjekovnih francuskih farsi, koja je doživjela nekoliko stotina izvedbi. Kostimografkinja predstave je Karmen Štrlek, majstor rasvjete Marijan Štrlek, majstor tona Siniša Medved, a scenski slikar Mladen Posavec.
»Autora je narajcal Decameron Giacoma Boccaccia, na čijem prekopavanju fala Marijanu Varjačiću i Zvjezdani Timet«, naveo je kratko u svom stilu Ljubomir Kerekeš najavljujući predstavu »Debitanti« na konferenciji za novinare uoči premijere. Nije zaboravio spomenuti kako je on svoje dosadašnje autorske projekte darovao varaždinskomu HNK.
Tako je Kerekešova »Skupština« još prije tri godine zabilježila 100. izvedbu, a zavidni broj izvedbi bilježi i »Dimnjačar« autora Mirka Keleka, kojoj Kerekeš potpisuje režiju i glavni je i jedini glumac. Predstava »Povratak ratnika«, kojoj Kerekeš potpisuje i tekst i režiju, bit će izvedena na ovogodišnjem Špancirfestu 179. put, nešto redizajnirana.

Od predstava koje se vrte na repertoaru varaždinskog HNK, a u njima igra Kerekeš, treba spomenuti »Kaj sad« Borivoja Radakovića i »Von Lamont od mača« M. Bulgakova. I njima je udahnuo posebno ozračje svojim prepoznatljivim i publici dragim načinom interpretacije. A u »Debitantima«, koje je u podnaslovu nazvao i »ljubavno-erotska komedija o ljubavi«, Kerekeš se na svoj način narugao žensko- muškim odnosima.
Zato bi svi željni laganijeg štiva i smijeha, trebali doći na scenu »Zvonimir Rogoz« u varaždinskome kazalištu. Naravno, trebaju se prije dolaska raspitati ima li ulaznica. Ako nema, treba pričekati jesensku kazališnu sezonu.

Karmen Gumbas, Vjesnik, 29. lipnja 2009.