Varaždinske vijesti o kerekeševim Debitantima

Ljubomir Kerekeš, Debitanti, red. Ljubomir KerekešU varaždinskom je HNK-u prošlog vikenda premijerno izvedena nova predstava Ljubomira Kerekeša, pod nazivom “Debitanti”, za koju je ovaj poznati glumac sam napisao tekst, obavio redateljski posao i igra jednu od tri glavne uloge. Kao i u nekima od ranijih njegovih rado gledanih projekata, radi se o “erotskoj komediji o ljubavi”, za koji je tekst napisao još početkom 2007. godine.

U prvoj verziji “Debitanti” su imali naziv “Vruče igre” – za koje je Ljubomir Kerekeš koristio motive iz glasovite zbirke “Dekameron” Giovannia Boccaccia, da bi u finalnoj verziji predstava dobila taj neutralniji naziv “Debitanti”. Ideja za predstavu je zapravo potekla iz motiva koje su iz “Dekamerona” izabrali Marijan Varjačić i Zvjezdana Timet, a iz tog obimnog materijala nastala je komedija koja povezuje tadašnje društvene devijacije s našom svakodnevnicom.

- Inspiriran informacijama iz raznih medija, o sitnim zločestoćama koje se reflektiraju u našem društvu, prije svega nasiljem u obitelji, nasiljem nad ženama, seksizmom, pa sve do mobinga i sitnog kriminala i korupcije, htio sam kroz kazališni, humoristični “celofan” napraviti jednu pučku priču i unutar nje karikirati te devijantne pojave u svim slojevima društva – kazao je Kerekeš. – To je pučki teatar s profinjenim humorom, gdje glavnu riječ vode mali  ljudi, probijajući se kroz životne situacije i probleme, počesto na komičan način...

Praizvedba “Debitanata” u prepunoj Podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz održana je 26. lipnja, premijera 27. lipnja,  a i javna generalna proba bila je pred publikom. Da bi se uvjerili kako predstavu prihvaćaju i na tekst reagiraju i gledatelji u manjim sredinama koji nisu baš previše naučeni posjećivati kazalište, jedan od generalnih pokusa odigrali su i u selu Mraclinu nadomak Velike Gorice.U komediji “Debitanti” uz Ljubomira Kerekeša igraju i Varaždincima već dobro poznati virovitički glumci - Draško Zidar i Mijo Pavelko. suradnici iz poznate, dobro primljene predstave «Skupština» koja je također jedna od pet uspješnih Kerekešovih i često igranih autorskih projekata.

Sudeći pak po reakcijama publike na do sada održanim predstavama u Varaždinu, i ovaj će projekt pobuditi podosta zanimanja gledatelja. Primjerice na premijeri neki su i prostajali šezdesetak minuta koliko predstava traje, smijeha je bilo na pretek, kao i pljeska na kraju kada je razigrani trio morao pet putra izlaziti na scenu na naklon. Sažimati i pokušati prepričati temu predstave bilo bi pretenciozno, jednostavno riječ je o komediji situacije s izvrsnim dijalozima i to pretežito na svima razumljivoj varaždinskoj kajkavštini bez suvišnih arhaizama. Kerekeš je predstavu radio u maniri srednjovjekovnih pučkih teatara namijenjenih ponajprije zabavi, u vrijeme kada su i ženske uloge igrali muškarci, a glumci su i sami bili redatelji pa i scenografija je takva da se predstava može igrati u svakom malo većem prostoru.

Nakon praizvedbe i premijere jedina reprizna predstava “Debitanata” prije ljeta predviđena je za ponedjeljak, 29. lipnja, i to je sve do “Špancirfesta” 27. kolovoza, iako će zanimanja varaždinske publike za predstavu zasigurno biti i više. Ali, kao što nam reče Kerekeš, za sada nema slobodnih termina, jer u Zagrebu s “Histrionima” već priprema glavnu ulogu u poznatoj kajkavskoj komediji “Hipokondrijakuš” nepoznatog autora u režiji Georgija Para, čija je premijera najavljena za 9. srpnja, a koju su komediju u varaždinskom kazalištu sa svojim ansamblom stariji gledatelji vidjeli prije ravno četrdeset godina!

I. Vrbanić, Varaždinske vijesti , 2.srpnja 2009.