Rasprodana izvedba komedije Debitanti Ljubomira Kerekeša

Ljubomir Kerekeš, Debitanti, red. Ljubomir KerekešU petak, 23. listopada u 20,00 sati (ulaznice za tu izvedbu su rasprodane, dok je izvedba najavljena za 30. listopada otkazana) na Sceni Zvonimir Rogoz  izvedena je ljubavno-erotska komedija o ljubavi Debitanti Ljubomira Kerekeša, kojeg je za nastanak djela narajcal Decameron Giovannija Boccaccia (1313-1375).  U autorskoj napomeni stoji „ne preporuča se ispod 14,3...“ Ljubomir Kerekeš djelo je i režirao te osmislio scenografiju, a uz njega u predstavi nastupaju Draško Zidar i Mijo Pavelko. Debitanti su praizvedeni 26. lipnja 2009. na Sceni Zvonimir Rogoz.
Pogledajte prilog Hrvatske televizije o predstavi objavljen 28. lipnja 2009.godine.

Ljubomir Kerekeš: DEBITANTIU tekstu o premijeri Varaždinske vijesti istakle su da će sudeći po reakcijama publike na do sada održanim predstavama u Varaždinu ovaj projekt pobuditi podosta zanimanja gledatelja. Na premijeri neki su i prostajali šezdesetak minuta koliko predstava traje, smijeha je bilo na pretek, kao i pljeska na kraju kada je razigrani trio morao pet puta izlaziti na scenu na naklon. Riječ je o komediji situacije s izvrsnim dijalozima i to pretežito na svima razumljivoj varaždinskoj kajkavštini bez suvišnih arhaizama. Kerekeš je predstavu radio u maniri srednjovjekovnih pučkih teatara namijenjenih ponajprije zabavi, u vrijeme kada su i ženske uloge igrali muškarci, a glumci su i sami bili redatelji pa i scenografija je takva da se predstava može igrati u svakom malo većem prostoru.

U osvrtu na premijeru Vjesnik je naglasio da je publika sa smijehom primila predstavu u kojoj se Kerekeš na svoj način narugao žensko-muškim odnosima. Predstava je uspjela kod publike i može se s velikom sigurnosti tvrditi kako će doživjeti još mnoge reprize. Već prve minute predstave dale su naslutiti kako će Debitanti ponoviti uspjeh predstave Bog Ivač - srednjovjekovnih francuskih farsi, koja je doživjela nekoliko stotina izvedbi. Zato bi svi željni laganijeg štiva i smijeha, trebali doći na scenu Zvonimir Rogoz u varaždinskome kazalištu. Naravno, trebaju se prije dolaska raspitati ima li ulaznica, zaključuje Karmen Gumbas u Vjesniku.

Kerekešova je Skupština još prije tri godine zabilježila 100. izvedbu, a zavidni broj izvedbi bilježi i Dimnjačar autora Mirka Keleka, kojoj Kerekeš potpisuje režiju i glavni je i jedini glumac. Predstava Povratak ratnika, kojoj Kerekeš potpisuje i tekst i režiju, izvedena je na ovogodišnjem Špancirfestu 179. put.