Večernji list o Bette i Boo u braku: Jezivo smiješno

Jezivo smiješno – tako bi se u dvije riječi mogla sažeti predstava “Bette i Boo u braku” Christophera Duranga što ju je u HNK Varaždin režirao Steven Kent, opravdano čuven u nas po režijama američkih dramatičara. Almu Pricu i Franju Kuhara pozvao je na gostovanje u Varaždin, a bolnu pripovijest koja kirurški secira patologiju dviju obitelji Kent je skladno oblikovao na sceni vodeći glumce i publiku neprestance po uskoj granici strave, užasa i smijeha.
Tradicionalna američka obitelj, nalik na one arhetipske iz pedesetih godina kad se mislilo da će električni toster riješiti sve probleme u domu, suočena je s uskogrudno shvaćenom dogmom i s potrebama vlastitog tijela i obiteljskog naslijeđa.

 

Ozbiljna komedija
Smrt je u najtužnijem obliku neprestance prisutna, jer čak četvero novorođenčadi umire pri porodu. Jedini sin koji je preživio jest pripovjedač, na američkoj ga je praizvedbi igrao sam dramatičar Christopher Durang. Posrijedi je vrlo ozbiljna komedija o vlastitoj obitelji i njezinu svjetonazoru koji je razara. Usprkos tome Ivan Glowatzky koji je uvjerljivo odigrao Matta, pripovjedača, unosi obilje razumijevanja i pažnje za svoje likove. Jest, danas u slengu upravo se o osobitim i neobičnim ljudima govori kao o “likovima”.

 

Zrela Zelenika
Izvrsnom dvojcu koji vodi predstavu Almi Prici i Franji Kuharu oduševljeno se pridružila blistava Hana Hegedušić, a Sunčana Zelenika Konjević prvi je put odigrala ženu u ozbiljnim godinama, i to s toliko razumijevanja i duhovitosti da je posrijedi inteligentna i minuciozna glumačka studija jednog dragog karaktera.

 

Snažan i Prga
Marinko Prga uistinu si je dao maha, njegov je komičarski nerv snažno obuhvatio cijelu predstavu jer svojom ulogom svećenika utjelovljuje i nerješivi problem s kojim je obitelj suočena. Barbara Rocco, Marija Krpan, Željko Mavrović i Robert Plemić znalački su pridonijeli zajedništvu ove uravnotežene predstave, istovremeno strahovito jezovite i pomalo duhovite.  
 
Želimir Ciglar, Večernji list, 1. veljače 2009.