Večernji list: Glumački vrutak duhovitosti, energije i pameti

Mihail Bulgakov: VON LAMOT OD MAČA, red. Želimir Mesarić; Marinko Prga i Ljubomir Kerekeš, foto: Arhiv HNK u VaraždinuTri su najčuvenije literarne osobe čije su živote upropastile knjige Hamlet, Don Quiote i gospođa Bovary. Živimo u svijetu u kojem se nemilice smanjuje broj ljudi koji vjeruju kako umjetnost može išta učiniti, a kamoli nekome upropastiti život. Pothvat HNK Varaždin s najnovijom preradbom Bulgakovljeva Don Quiotea spretno brodi protiv matice lakih rješenja i lakih (umjetničih) života. 

"Vitez tužnog lika" za ovu je priliku preseljen iz Španjolske u varaždinsku okolicu, u selo Mače. Tu je on doma i u svom kajkavskom govoru, za što se pobrinuo Tomislav Lipljin, ponovo trijumfiravši zajedno s prevoditeljem  Vladimirom Gerićem. Autorskom četverokutu sretno se pridružio redatelj Želimir Mesarić.

Borghesov aksiom "Da bismo se razumjeli, moramo imati istu povijest", Mesarić je  pokazao na sceni izvrsnim izborom suradnika, vještom upotrebom scenskih tehnika i prvorazrednim autoreferencijalnim upućivanjem na kazalište kao sliku svijeta. Mikrokozmos varaždinskoga kazališta bio je izvrsna prigoda za taj poučak o globalnom i lokalnom.

Don Quiote nije slučajno dobio prezime čuvene hrvatske glumačke obitelji Fijan. Marinko Prga i Ljubomir Kerekeš  glumački su vrutak duhovitosti, energije i pameti. Perfekcionizam Ivana Glowatzkog i Dore Fišter pokazao je kako se Varaždin i Hrvatska ne trebaju brinuti za kazališnu budućnost. Ansambl je tako brojan i tako skladan i nepravedno je nekoga izdvojiti. No, Zvonimir Jelačić Bužimski, u točno poentiranim prizorima, pokazao je kako umjetnik ni u 80-oj ne treba mirovati. Dar se, ako se njeguje, nikad ne gasi.
"Von Lamot od Mača" bit će jednako zanimljiv srednjoškolcima, kao i najzahtjevnijim znalcima dobre volje. Uči nas važnosti, i gotovo svemoći, kazališta, jasno dokazuje kako ljudski rod ništa veće od jezika još nije izumio, pokazuje važnost generacijske suradnje, upućuje na pomno čitanje (knjiga) i još štošta drugo, svakome prema zasluzi.

Želimir Ciglar, Večernji list, 10. studenog 2007.