Petar Veček

Petar Veček, Photo PlovanićRođen je u Zagrebu 1942. godine. Diplomirao režiju na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u Zagrebu. Režirao preko 130 predstava i realizirao oko pedeset scenografija.

Nagrađivan za režije i scenografije na Sterijinom pozorju, MESS-u, Gavellinim večerima...


Od 1972. do 1976. bio je nastavnik glume na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u Zagrebu, a od 1976. do 1983. godine ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.


Režirao je predstave na tekstove Krleže (Gospoda Glembajevi, U agoniji), Shakespearea (Hamlet, Sarajevo 1996), Molierea (Mizantrop), kao i suvremene hrvatske pisce Slobodana Šnajdera (Hrvatski Faust, Dumanske tišine, Kod bijelog labuda i druge), Boru Radakovića (trilogija Dobro došli u plavi grad), Luku Paljetka, Ivana Bakmaza te Dušana Kovačevića i druge suvremene europske autore.

Od važnijih nagrada dobitnik je dvije Sterijine nagrade za režiju Gospoda Glembajevi (Kazalište Gavella) i specijalne Sterijine nagrade za režiju, scenografiju i kostimografiju predstave Hrvatski Faust (HNK Varaždin). Dobitnik je nagrada Dubravko Dujšin, Zlatnog lovorovog vijenca na MESS-u (Anno domini 1573. u izvođenju Kazališta mladih iz Zagreba).

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu režirao je više od trideset predstava.