FEDERICO GARCÍA LORCA

Mladi Federico Garcia LorcaVeliki španjolski umjetnik, jedan od najvećih pjesnika dvadesetog stoljeća i inovativni dramatičar, Federico García Lorca rodio se 5.lipnja 1898. godine u selu Fuente Vaqueros u pokrajini Granada. Otac mu je bio imućni posjednik, majka učiteljica.

Djetinjstvo provodi u rodnom selu i Valderrubiju. Pisati ga je naučila majka. Nakon završene osnovne škole u Funte Vaquerosu, Federico zajedno s obitelj seli u Granadu 1909. godine, gdje pohađa srednju školu. Ide i u muzičku školu. Godine 1915. studira književnost i pravo na Sveučilištu u Granadi. Nastavlja muzičko obrazovanje, svira klavir i gitaru. Upisuje se i na Umjetničko učilište u Granadi, no nakon smrti profesora muzike, napušta taj studij. Kao student putuje po Španjolskoj , da bi 1917. na svom trećem putovanju po domovini upoznao kompozitora i gitaristu Manuella de Fallu.

Godine 1918. Lorca objavljuje svoju prvu knjigu proznih tekstova pod naslovom Impresije i krajolici. Iduće godine prebacuje se na madridsko sveučilište i nastanjuje se u studentskoj četvrti . Tamo stječe mnoga poznanstva i prijateljstva s mlađim i starijim piscima, umjetnicima, kazalištarcima, novinarima, izdavačima. Među ostalima druži se s Luisom Buñuelom , Salvadorom Dalíjem, Jose Morenom, Pepínom Bellom i drugima.

22.ožujka 1920. godine u kazalištu Eslava izvodi se Lorkin dramski prvijenac Čarobni leptir, koji doživljava neuspjeh. Nastavlja studij književnosti u Madridu, ali vrlo često odlazi u Granadu, te tamo provodi ljetne praznike, piše pjesme, drži predavanja, priprema intimne priredbe, svira i recitira.
Godine 1922. izlazi Lorkina Knjiga pjesama koju tiska njegov prijatelj García Maroto., no uspjeh nije velik. Ali to nije zbunilo mladog umjetnika. Uostalom ni on sam nije imao velikih iluzija o kvaliteti  svojih pjesama, te piše jednom prijatelju: "Tu nema ničega osim velikih uzbuđenja koja su potekla iz moje tuge i moga bola što ga osjećam pred prirodom...Ja sam velik romantik i to je moj najveći ponos."

Počeo se zanimati za narodne pjesme i melodije, te je često o tome razgovarao sa  svojim prijateljima Manuelom de Fallom i Ignacijem Zuloagom. Početkom 1922. godine dogovorili su se da se u Granadi priredi festival narodnih pjevača cante jonda. Lorca je sam obilazio andaluzijska sela, tražio vrsne pjevače i bilježio tekstove i melodije. Festival je održan u lipnju 1922. s velikim uspjehom. Tada nastaje Lorkina pjesnička zbirka Poema del cante jondo, (tiskana u knjizi tek 1931. godine)

Federico Garcia Lorca i Salvador DaliNo, Lorca se uz pjesništvo bavi i kazalištem, pa 1923. godine u Granadi predstavlja svoj Teatro de Cristobica, a iste godine se pojavljuju i njegovi crteži. Godine 1925. završava kazališni komad Mariana Pineda, kojeg čita u  kući Salvadora Dalíja. Iduće godine potpisuje Manifest udruženja iberskih umjetnika, a u Granadi drži slavno predavanje o Pjesničkoj slici Luisa de Góngore.
Tiska svoju Odu Salvadoru Dalíju. Godine 1927. objavljuje Pjesme, a krajem lipnja u kazalištu Goya, uz scenografiju Salvadora Dalíja izvedena je njegova drama Mariana Pineda. Izlaže  i svoje crteže.

S grupom prijatelja pokreće časopis Gallo (Pijevac), 1928. iste godine kada u Revista de Occidente prvi put objavljuje Ciganski romancero (Romancero gitano), jednu od  njegovih najpopularnijih i najboljih pjesničkih zbirki. On sam je te svoje pjesme čitao širom Španjolske prije i poslije objavljivanja, pobirući frenetične aplauze. Koristio se mnogo folklorom i književnom tradicijom, no stvorio je nešto posve osobno, tako da  Rafaelo Alberti, još jedan veliki španjolski pjesnik, pišući predgovor za jedno od izdanja Ciganskog romancera kaže da se tradicionalna romanca može prepričati, a mnoge Lorkine romance "izmiču svakom pokušaju da u njima nađemo zaokruženu priču."

Kraj dvadestih godina XX stoljeća je doba Lorkinih putovanja po svijetu. Tako 1929. preko Pariza i Londona putuje u S.A.D. U New Yorku je student na sveučilištu Columbia, gdje iduće godine drži predavanja kao i na Vassar Collegu. U proljeće iste godine putuje na Kubu gdje u Havani upoznaje kubanske pjesnike. Vraća se u Madrid gdje u kazalištu Español predstavlja svoj kazališni tekst Čudesna postolarica.

Godine 1931. je proglašena u Španjolskoj Druga republika. Te godine koncipira i pokreće sveučilišno kazalište La Barraca. Drži predavanja i čita pjesme iz zbirke Pjesnik u New Yorku. Tijekom 1932. godine drži predavanja po Španjolskoj, upravlja kazalištem La Barraca, s kojim putuje po Španjolskoj igrajući klasična španjolska dramska djela. Započinje rad na svojoj dramskoj trilogiji, te se 1933. izvodi u madridskom kazalištu Beatriz prvo djelo iz trilogije pod naslovom Krvava svadba.

U jesen iste godine putuje u Argentinu. U Buenos Airesu doživljava trijumf sa svojim kazališnim komadima (Krvava svadba, Mariana Pineda i Čudesna postolarica), te održava brojna predavanja, uz kazivanja svoje poezije.
Godine 1934. boravi u Montevideu, vraća se u Buenos Aires gdje režira Budalastu damu Lope de Vege, i prije odlaska u Madrid, slavi stotu izvedbu Krvave svadbe.Piše drugi dio dramske trilogije pod naslovom Yerma, koja je i praizvedena 29. prosinca u madridskom kazalištu Español.

Godine 1935. obilježava se stota izvedba Yerme, a u New Yorku se izvodi Krvava svadba. U Barceloni nastupa u kazalištu u vlastitom tekstu  Rosita usidjelica ili Jezik cvijeća. Širom Katalonije slavi se Lorca.
Ta godina i godina 1936. protječe u pisanju, dotjerivanju i postavljanju novih drama. Planirao je i put u Meksiko, ali nije tamo otišao.

Svoje posljednje djelo i treći dio dramske trilogije pod naslovom Dom Bernarde Albe, završava 19. lipnja 1936. godine, a 24. lipnja ga čita u kući grofova Yebes. 16. srpnja 1936. godine odlazi u Granadu, ubrzo izbija građanski rat. Lorcu hapse frankisti 15. kolovoza. Strijeljan je 19. kolovoza u selu Viznar kod Granade.