Svebor Sečak

Svebor Sečak, foto: Saša NovkovićSvebor Sečak 2004 godine. obilježio je 25. obljetnicu umjetničkog rada kao prvak zagrebačkog HNK i međunarodno priznati baletni umjetnik, te  10. obljetnicu rada Baletne trupe Croatia čiji je osnivač i voditelj.

Otplesao je gotovo sve glavne uloge u klasičnom, te mnoge u suvremenom i nacionalnom baletnom repertoaru i partnerirao najpoznatijim balerinama današnjice; Gillian Murphy, prvakinja American Ballet Theatre-a, Irina Dorovjenko, prvakinja American Ballet Theatre-a, Agnes Letestu, prvakinja Baleta Pariške Opere, Elena Pankova, prvakinja Kirov teatra, Sankt Peterburg, Amaya Ugarteche, prvakinja Veronskog Baleta, itd., te svim domaćim istaknutim primabalerinama . Gostovao je na svim domaćim i brojnim svjetskim scenama kao što su Boljšoj, Moskva; Kirov, Sankt Peterburg; Taras Ševčenko, Kiev; Covent Garden, London, HET National Theater, Den Haag; Arena di Verona, Verona, te u državnim kazalištima u Budimpešti, Berlinu, Brnu i mnogim festivalima u zemljama kao što su SAD, Italija, Austrija, Češka, Turska, Jordan, Južnoafrička Republika, Švicarska, Mađarska, itd.

 

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i odlikovanja:  Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za dostignuća u kulturi tijekom ratnih godina, zlatna plaketa Mare nostrum, nagrade Hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu u sezoni 2002./2003. (Peer Gynt), te nagrade Olga Orlova HNK «Ivan pl. Zajc» u Rijeci za najbolju mušku ulogu u protekle tri sezone 2001. – 2004. (za ulogu Peer Gynta u istoimenom baletu) i nagrade Oskar Harmoš HNK u Zagrebu za najbolju mušku ulogu u sezoni 2004./2005. (za ulogu Tebalda u baletu Romeo i Julija S. Prokofjeva), te nagrade Hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu u sezonama 2003./2004. i 2004./2005. (Hamlet).

 

Od studenog 2002. godine predsjednik je Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika Koreograf je nekoliko samostalnih djela kao što su Licitarsko srce, Peer Gynt Suita, Hamlet koje su izvođene u HNK u Zagrebu, diljem Hrvatske i inozemstva.

 

Nakon završene Škole za klasični balet i Jezične gimnazije usavršava se na Akademskom učilištu  Vaganova u Sankt Peterburgu. Trenutačno završava visoki stupanj obrazovanja na Royal Academy of Dance u Londonu.

Internet stranica: www.svebor-secak.com